A hagyományos székelyföldi építészet esélyei a 21. században

Konferenciát szervez az Élő Székelyföld Egyesület

639

Harmadik alkalommal szervezi meg az Élő Székelyföld Egyesület A hagyományos székelyföldi építészet esélyei a 21. században című konferenciát a hét végén Zeteváralján.

A Kerti-ház Homoródalmáson. Jó példa az épített örökség megmentésére Fotó: Simó Márton

Zeteváralján, a Zetavár Panzió és Kemping látja vendégül a hét végén, pénteken és szombaton az Élő Székelyföld Egyesület által szervezett III. A hagyományos székelyföldi építészet esélyei a 21. században konferenciát. Az idei kiadás kétnapos programjában az első napon szakmai előadások hangzanak el, illetve ezt követően tanácskoznak, a második napon szakmai kiránduláson vesznek részt a jelenlevők.
A szervezők a rendezvény első napján, pénteken 10 és 16 óra között előadásokra, szakmai fórumra hívják az érdeklődőket, előadók: Sütő Levente Lehel (Vargyas), Buzás Miklós (Szentendre), T. Kovács Áron (Sepsiszentgyörgy), Gyöngyössy János (Homoródkeményfalva), Sepsiszéki Nagy Balázs (Csinód), Mihály János (Lövéte), Simó Márton (Székelyudvarhely), Köllő Miklós (Csíkszereda), Lakatos Csilla (Miklósvár), Szőcs Ilona (Csernáton) és Bálint Elemér Imre (Oroszhegy), de az előadók listáját még nem zárták le.
Másnap, szombaton szakmai kirándulásra hívják az érdeklődőket, mintegy 40–45 fő részvételével bejárják a Zeteváralja – Máréfalva – Kászonaltíz – Csernáton – Miklósvár – Vargyas – Abásfalva – Székelyudvarhely útvonalat, felkeresve a települések építészeti szempontból érdekes épületeit, megtekintik a követendő és elrettentő példákat, valamint tapasztalatot cserélnek.
A szervezők felhívják a nagyközönség figyelmét, hogy a programhoz külső érdeklődők is csatlakozhatnak, „akik nem előadók, nem önkormányzati vagy egyházi tisztségviselők, de ettől függetlenül magukénak érzik azokat a problémákat, amelyekkel a Székelyföldön szembesülünk, amikor meg kívánjuk őrizni a hagyományos építészet értékeit, illetőleg úgy kívánunk építkezni, hogy az illeszkedjék az adott környezethez”.
Azok az érdeklődők, akik az első napon szeretnének jelen lenni, térítés ellenében étkezést és szállást igényelhetnek, második napon részvételi díjat kell fizetni, amely tartalmazza a múzeumi belépőket és az ebédet Miklósváron.
Jelentkezni, szolgáltatásokat megrendelni a szervezőknél lehet, a 0743–815149-es telefonszámon, illetve a simo.marton@gmail.com elektronikus levélcímen legkésőbb április 18-án este 8 óráig.

HN-információ

A cikk a Hargita Népe április 16-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.