A hagyományőrzés mint a kreativitás továbbadása

87

A kisebbségek kulturális értékeiről – Népi mesterségek címmel szerveztek konferenciát tegnap Csíkszeredában. A központi téma a hagyományőrzés és az értékápolás volt. Benedek Zakariás RMDSZ-képviselő hangsúlyozta: a robotizált munkahelyek világában különösen fontos az őseinktől örökölt tudás átadása.

Tegnap a csíkszeredai Fenyő szállodába várták a népi mesterségek iránt érdeklődőket, hiszen a nemzeti kisebbségek napja alkalmából szervezett programon a kézműves-foglalkozások jövője és a hagyományőrzés kérdése is terítékre került.
A szakmai tanácskozásra néprajzkutatókat, muzeológusokat, népi mestereket, népművészeti szövetségek tagjait, pedagógusokat és vidékfejlesztőket hívtak meg, akik komplex kérdéskört próbáltak körbejárni, és megvitatni a hagyományőrzésben rejlő lehetőségeket, illetve kihívásokat.
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója tartalmas párbeszédként jellemezte a programot, Benedek Zakariás képviselő pedig elmondta, hogy az RMDSZ támogatni szeretné a népi mesterek munkáját.
– A mai robotizált világban értékeink továbbadása fontosabb, mint valaha. A kézművesség nemcsak hagyományőrzést jelent, hiszen ez a foglalkozás megtartja az emberi méltóságot, és nem hagyja elveszni a kreativitást sem – jegyezte meg a képviselő, kiemelve, hogy szeretnének olyan törvényt elfogadtatni, amely a hagyományos mesterségeket űzők munkáját könnyíti meg.
A programon részt vett Baron Ovidiu is, a nagyszebeni Astra Falumúzeum igazgatóhelyettese. André Zsuzsánna, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) Hargita megyei munkatársa ismertette az egybegyűltekkel az intézmény munkáját, s az is elhangzott, hogy a kézművesvásárokon egyre több az érdeklődő, egyértelműen forgalomban van a hagyomány.
A szakmai tanácskozást a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala szervezte meg azzal a céllal, hogy párbeszédet indítsanak a térségi döntéshozók, a kulturális szereplők, a szakértők és a népi mesterek, valamint a népművészeti szövetségek között.

Keresztes Bea

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.