A gyimesi ízek bűvöletében

XIII. Túrós Puliszka fesztivál

1 432

A hétvégén zajlott a XIII. Túrós Puliszka Fesztivál Hidegségben, ahol sport-, kulturális és szórakoztató programok közül csemegézhettek az érdeklődők. A rendezvény csúcspontja a vasárnapi főzőverseny volt, amely során tizenkét csapat tűzte ki célul a legjobb puliszka elkészítését. Kiderült: nincs két egyforma recept, a gyimesi ízek a hagyományokat tükrözik.

Készül az ízletes gyimesi puliszka. Jól kifőzték Fotók: Kresztes Bea

Kétnapos rendezvényre várták az érdeklődőket a hétvégén a Gyimesekben, pontosabban Hidegségen, ahol a tizenharmadik kiadását ünneplő Túrós Puliszka Fesztiváltól visszhangzott a völgy. Sporteseményekből, kulturális programokból és szabadidős tevékenységekből nem volt hiány, így minden korosztály találhatott elfoglaltságot a rendezvényen.
A zárónapi főzőverseny a hétvége csúcspontja volt, hiszen a gyimesi hagyományokra épülő program számos érdeklődőt vonzott a helyszínre. Lapunk érkezésére már javában izzottak az üstök, és készült a puliszka, hiszen tizenkét lelkes csapat sürgött-forgott a győzelem reményében.
Csilip Árpád szervező a Hargita Népének elmondta, a jelen lévő termelők bekerültek a székely brand körébe, és nagyon büszke arra, hogy a gyimesi ízeket népszerűsíthetik. Kiemelte: minden résztvevő a saját termékét mutatja be, és az abból készült puliszkát pontozza a négytagú zsűri.
– A higiénia, a minőség – gondolok itt a túró vagy egyéb hozzávalók minőségére – a tálalás, és az ízek harmóniája is fontos szempont a zsűri számára. Állítom, hogy két egyforma puliszka nincs, hiszen az elkészítést sok minden befolyásolja – jelentette ki Csilip Árpád, megjegyezve, hogy ez a rendezvény lehetőséget biztosít a gyimesi ízek, termékek bemutatására.


A tavalyi győztes Molnár Pékség idén is részt vett a versenyen, ám most nem az első hely motiválta a főzést. Molnár Csaba ügyvezető lapunk érdeklődésére leszögezte: a hét-nyolc személyből álló csapat számára nem az előkelő helyezés a lényeg, hanem a hagyományok tisztelete.
– Én különösebben sosem szerettem a túrós puliszkát, nem is azért vagyok itt, hogy jóllakjak belőle. Idén a bevételünket felajánljuk a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak – közölte Molnár Csaba, akitől megtudtuk, hogy háromszáz literes üstben főzik a puliszkát, amely kétszáz liter vízből, negyven kiló lisztből és hetven kiló túróból készítettek el.
A Gyimesközéploki Polgármesteri Hivatal küldöttsége is tiszteletét tette az ízes programon, és tehéntúrós puliszkával színesítette a receptek sokaságát. A jelen lévő helyi tanácsosok egyöntetűen úgy fogalmaztak: sokan még a közeli tájak­ról sem jártak sosem a Gyimesek­ben, és ez a program nagyon jó megmutatkozási lehetőség az itteni kultúrának.
Tankó Csaba önkéntes tűzoltó szerint nem a verseny, hanem az együttlét, a közös főzés miatt népszerű a fesztivál.
– Tizenhárom éve résztvevői vagyunk a programnak, hiszen az őseink ételeit, ízeit bemutatva járul hozzá a nemzet egységének megteremtéséhez. A puliszka mai napig nincs háttérbe szorulva, számos háztartásban visszatérő étel, ebben a közegben pedig a gyimesi recepteket ismerhetik meg a jelenlévők – mondta a Gyimesközéploki Önkéntes Tűzoltóság tagja.


Megjegyezte, hogy harmincöt literes üstben főznek, és az elkészült puliszka tetejére egy kilogramm apróra vágott, pirított szalonnát tesznek majd.
Az üstökben bugyogó puliszka illata betöltötte a helyszínt, és a főzés végére kígyózó sorok álltak a versenyzők sátrainál. A tizenkét csapat közül végül a Gyimesi Vadvirágok küldöttsége szerezte meg az első helyet, így ők lettek az idei fesztivál bajnokai.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.