A gyermekvédelem nagyobb bajban van, mint tavaly

A kormánynak elvárásai vannak, de pénzt nem ad

113

A tavalyinál jóval súlyosabb az anyagi gond a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságnál, ezúttal ugyanis a megyei önkormányzatnak sincs elég forrása, hogy ki tudja segíteni a bajból. Azért a gyermekvédelmi igazgatóság került a legnagyobb bajba, mert a megyeháza intézményei közül itt dolgoznak a legtöbben – tudtuk meg Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsának elnökétől.

A gyermekvédelmi igazgatóság bejárata. Egyszerű megoldások Fotó: Kovács Hont Imre

Kérdésünkre az elöljáró közölte: a kormány rossz döntése miatt került a gyermekvédelmi igazgatóság idén is nehéz pénzügyi helyzetbe, akárcsak sok más intézmény, önkormányzatokat is beleértve. Egyébként nemcsak a gyermekvédelmi igazgatóság munkatársainak, a megyei önkormányzat teljes személyzetének a béralapját fedező szükséges forrásokat sem biztosította az állam.
– Várjuk a kormány költségvetés-kiegészítését. Ugyanakkor nem tartom helyesnek azt sem, hogy az önkormányzatok saját maguk kell kigazdálkodják ezeket az összegeket. Hargita megyét nem lehet összehasonlítani Brassó vagy Temes megyével, ahol a nagyvárosokban koncentrált ipar és pénzügyi szektor személyi jövedelemadó bevétele sokszorosa a Hargita megyeinek – nyilatkozta lapunknak Borboly Csaba.

Rosszabb a helyzet mint tavaly
Az elöljáró ugyanakkor elmondta: az idei helyzet súlyosabb a tavalyinál, hiszen – mint ismert – a megyei tanács költségvetéshiánnyal kezdte az évet.
– Keressük a megoldást a segítésre, de a kormány támogatása nélkül egyelőre nem tudjuk támogatni a gyermekvédelmi rendszert – rögzítette a komor valóságot a megyeitanács-elnök. Hozzáfűzte: azért épp a gyermekvédelmi igazgatóság került a legnagyobb bajba, mert a megye más intézményeihez képest komplexebb a szerkezeti felépítése, és több szakembert foglalkoztatnak. Emlékeztetett: tavaly többször is elmentek Bukarestbe Elekes Zoltánnal, a gyermekvédelmi igazgatóság vezetőjével, hogy jelezzék: gondok vannak az intézmény finanszírozásával. Idén is több ízben igyekeztek felhívni a szaktárca figyelmét a költségvetéshiányra.
– Továbbra is felemeljük a hangunkat, amíg megoldódnak ezek a problémák, hiszen továbbra sem tartom helyesnek, hogy olyan célokra vonjunk el forrásokat a me­gyétől, amelynek biztosítása a kormány felelőssége – szögezte le Borboly Csaba.

A megoldás egyszerű volna, de késik
Elekes Zoltán, a gyermekvédelmi igazgatóság vezetője ugyanakkor megkeresésünkre elmondta: a megoldás meglehetősen egyszerű lenne, egy kormányhatározattal ugyanis aktualizálni lehetne a közintézmények finanszírozásánál viszonyítási pontként szolgáló szabvány-költségeket, ezt két éve ígéri a kormány, de a mai napig nem jutottak el odáig. A közintézményeket, így a gyermekvédelmi igazgatóság finanszírozását szabályozó törvény meglehetősen értelmezhető. A jogszabály ugyanis azt írja elő, hogy az állam a költségvetés 90 százalékáig finanszírozza, de ez az arány lehet kevesebb is. Ami azonban a legnagyobb gondot okozza, hogy a költségvetés 90 százalékát a 2015-ben, törvényben rögzített szabvány-költségekhez mérik, ezek azonban mára elavultak, és egyáltalán nem aktualizálták. Azóta azonban a személyzetre lényegesen többet kell költeni, hiszen nőttek a bérek, ezt azonban már nem hajlandó finanszírozni a kormány. A 90 százalékos támogatás mértékét ugyanis továbbra is a 2015-ben rögzített bér- és anyagi költségekhez mérten számolják ki.
Kérdésünkre elmondta: jelenleg ott tartanak, hogy a szeptemberi béreket még ki tudják fizetni, de a következő havit már nem. Ha a pénz elfogy, akkor egyszerre fogynak el a bérekre, anyagi kiadásokra szánt összegek, legfeljebb egy-két nap különbséggel. A felnőtt szociális gondozottak esetében már most nincs pénz élelemre, máshonnan kell átcsoportosítsák. Hozzáfűzte: próbálják úgy alakítani, hogy jó legyen. Ugyanakkor nem tehetik meg, hogy ha az emberek dolgoznak, akkor ne adják ki a fizetésüket, de azt sem, hogy ne fizessék a számlákat, a gyerekeknek az élelmet, mindkettő egyformán fontos. Az intézménynek mintegy 2640 gyermeket és több mint tízezer szociális ellátásra szoruló felnőttet kell ellátnia.
Kérdésünkre Elekes Zoltán ugyanakkor elmondta: a bajt tetézi, hogy jóval kevesebb alkalmazottal rendelkeznek, mint amennyi munkavállalót hivatalosan foglalkoztathatnának. Jelenleg kevéssel több mint 730 emberrel dolgoznak, miközben egy híján 890 állással rendelkeznek. Ott kezd abszurddá válni a dolog, amikor a szociális felügyelőség ellenőrzi őket, rendszerint felrója nekik, hogy nem felelnek meg a minőségi követelményeknek, mert nincs elég emberük.
– Egyrészt megrónak, hogy nem felelünk meg az elvárásoknak, másrészt meg finanszírozást nem biztosítanak, hogy végezni tudjuk a munkákat – mutatott rá az ellentmondásra Elekes Zoltán.
A szociális és gyermekvédelmi igazgatóságnak összesen 18 millió lejre lenne szüksége.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek