A gyermekek fejlődésére, tehetségére összpontosítottak

Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferencia

406

Harmadszor szervezték meg a Kárpát-medencei Gyermekvédelmi Konferenciát, amelynek elsőként nem magyarországi helyszín, hanem Csíksomlyó adott otthont. A kedden és szerdán zajló, előadásokat, műhelymunkát, kirándulást és gyermekotthon-látogatást is magában foglaló eseményen 33 hazai, magyarországi és vajdasági, gyermekvédelemmel foglalkozó egyesület és közintézmény munkatársai vesznek részt.

Gergely István „Tiszti” és Elekes Zoltán a megnyitón. Nemzetközi részvétel Fotó: László F. Csaba

Három izgalmas előadást hallhattak kedden az érdeklődők, az első a hátrányos helyzetű gyermekek tehetséggondozásával volt kapcsolatos, a második a resztoratív konfliktuskezelés témakörét tárgyalta, míg a harmadik a tanulási zavarok felismerésére és a segítségnyújtásra világított rá. Az előadások után érdekes témájú műhelyfoglalkozásokat is tartottak a csoportokba szerveződött résztvevőknek. Többek között az internet jobbá tételéről, a gyermekek testi-lelki fejlődésének tánc által történő elősegítéséről, illetve az önálló életre való felkészítésről.
A konferenciát a csíkszeredai 3-as számú családi típusú elhelyező központ lakóinak zenekara, a Sunshine Együttes nyitotta meg.
Köszöntőbeszédet mondott Elekes Zoltán, az eseményt szervező Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője, aki annak jelentőségét firtatta, hogy végre a Magyarország határain túliak köszönthetik vendégként az anyaországiakat. Reményét fejezte ki, hogy a konferenciáról nemcsak szellemiekben, hanem lelkiekben is gazdagodva távoznak a résztvevők.
Gergely István „Tiszti”, a szintén szervező Csibész Ifjúsági Egyesület részéről szólalt fel, és az Istennel való, valamint az emberek közötti kapcsolatok erősítéséről beszélt. Mint mondta, az egykori csíksomlyói árvaház, a mai Szent István Otthon, valamint a Szent Anna Speciális Iskola gyermekei nem hiába élnek a Szűzanya lábánál. Azt kívánta nekik, hogy Mária palástjával továbbra is óvja őket.
Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának részéről Feln­der Gyöngyi konzul köszöntötte a jelenlévőket. Ő a magyar kormány családpolitikájának legújabb célkitűzéseiről számolt be, és elmondta, hogy az idei, külhoni családok évébe szervesen kapcsolódnak a gyermekvédelemhez kötődő programok is. Bejelentette továbbá, hogy a magyar kormány az anyaországi és határain túli magyarság demográfiai felmérésének érdekében családkutató intézet létrehozását tervezi.
Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere Gergely István, valamint Böjte Csaba munkásságát méltatta, illetve azt is elmondta, hogy a lelki azonosulás, az áldás az, amit Csíksomlyóra érkezve megtapasztalhatunk – ezt az érzést kívánta a konferencia résztvevőinek is. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke a gyermekvédelmi rendszerben nevelkedők számára kialakítható ideális család- és világképről beszélt, és hangsúlyozta, hogy ellen kell állni az Európában kialakuló, a hagyományos értékeket felszámoló trendeknek, illetve azon prioritásoknak, amelyeket a fogyasztói társadalom alakít ki bennünk.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.