A gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Szakközépiskolában jártunk: Beruházásokkal és testvériskolai kapcsolatokkal a minőségibb szakképzésért

124

A több mint 140 éves múltra visszatekintő intézményben – ahol eredetileg a Fogarasy Mihály Leánynevelő Intézet működött – 2006-ban újra bevezették a vallásos nevelést a teológiai osztályok indításával, emellett megtartották azokat a szakképzési ágazatokat, amelyek újabbakkal bővülve igyekeznek kielégíteni a jelen munkaerőpiaci igényeket.

Az iskolának jó kapcsolatai vannak a helyi vállalkozásokkal

Mechatronika, illetve ró­mai katolikus teológia osztályok működnek az iskolában a középiskolai kép­zés területén, a szakiskolai képzésben autószerelő, ipari gépszerelő(lakatos), ács–asztalos–parkettázó, villanyszerelő és asztalos szakirányok közül választhattak az ide iratkozó diákok. A posztliceális képzés informatika szak elvégzésére nyújt lehetőséget, jövőre az erdészet szakot is szeretnék elindítani, amennyiben megkapják a Hargita Megyei Tanfelügyelőség jóváhagyását – mondta a Hargita Né­pének Részeg Ildikó, az intézmény igazgatónője. Hozzátette: mindazok, akik a hároméves szakképzés után úgy döntenek, mégiscsak szeretnének érettségizni, lehetőségük van az esti tagozaton ezt megvalósítani, vagy a hároméves képzést követően a középiskola 11-dik osztályába is visszairatkozhatnak, így öt év alatt két szakmát sajátíthatnak el.
A tanműhelyek felszereltségét tekintve jelentős változások történtek az utóbbi években: a Bethlen Gábor Alap támogatásával 2015-ben mechatronika szaktermet sikerült kialakítani, majd 2017-ben újabb támogatást kapott az intézmény CNC-esztergagép beszerzésére.
A meglévő tanműhelyek korszerűsítése is megtörtént Hargita Megye Tanácsa, valamint a helyi önkormányzat segítségével: az iskolában az esztergagép mellé egy CNC-marógép megvásárlása is megvalósult, így a diákok modern technológiát sajátíthatnak el a tanműhelyben.
Emellett az intézménynek jó kapcsolatai vannak a helyi vállalkozásokkal, valamint az Arbor Vállalkozók Szövetségével, ezáltal a diákok szakmai gyakorlatot végezhetnek a szaknak megfelelő cégeknél. Amint Részeg Ildikó elmondta: magyarországi mintára jó lenne egy ösztöndíjrendszer bevezetése is, amely által a vállalkozó pontozhatja a diák teljesítményét, majd ennek függvényében ösztöndíjat biztosíthatna a diák számára.
A magyar kormány Határtalanul elnevezésű pályázati rendszerének segítségével az iskola ápolja a testvérintézményekkel való kapcsolatait. A győri, a budapesti, a kiskunfélegyházi, a tokaji, a debreceni, a tatabányai és a szombathelyi, hasonló szakirányú oktatást folytató iskolák tanulói és a gyergyói diákok közös programjai segítik a jó kapcsolatok, barátságok kialakulását – összegezte az intézmény igazgatónője.
Beszélgetésünk végeztével körútra indultunk az iskola hatalmas épületében, hogy saját szemünkkel is megbizonyosodjunk az itt zajló szakoktatásról. Az autószerelő műhelyben, valamint a lakatosműhelyben találkoztunk gyakorlatozó diákokkal, akik a szakma alapjait sajátították el. Búcsúzóul az igazgatónő elmondta: egy workshop megszervezésére készülnek, amelyen Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségével közösen ismertetik a nyolcadikos diákokkal a szakképzéssel kapcsolatos tudnivalókat és a szakmai tudás által nyújtott lehetőségeket. A találkozóra több volt diákot is meghívtak, akik sikeres vállalkozókként beszélnek a szakoktatás fontosságáról.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek