A gyártásban van a jövő

Duális képzés a Székely Károly Szakközépiskolában

1 176

Hegesztő és esztergályos hiányszakmákban indít ősztől duális képzést a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola. A környéken működő és a két szakterületen érdekelt cégek képviselői a hároméves képzés után alkalmaznák is azokat a fiatalokat, akik megfelelően elsajátítják a mesterséget.

Idegenvezetés az oktatási intézmény műhelyében. A tudást elsajátítóknak a munkahely is garantált Fotók: Bányász Anna

A rendszerváltást követő években sorra zártak be a megyeszékhelyen működő óriásvállalatok, amelyek mások mellett az esztergályos-, hegesztőszakmát tanult fiataloknak is munkahelyet biztosítottak. A Székely Károly Szakközépiskola igazgatója szerint az akkor elindult folyamatnak – a város ipari negyedei felszámolásának – a hatása most érződik igazán, a kis- és középvállalkozók munkaerő nélkül maradtak, a fiatalok közül csak kevesen érdeklődnek például az említett két szakma iránt.
– Kevés az igazán motivált, a szakma iránt érdeklődő diák. Ez részben annak is köszönhető, hogy a környéken élő családok nem látnak jövőt az ipari munkában, pedig most ez az a szakterület, ahol a leginkább szükség van az új munkaerőre – mondta lapunknak Györfi Ildikó, a Székely Károly Szakközépiskola igazgatója.
A középiskola ősztől az új oktatásszervezési formában, duális képzésben indít esztergályos- és hegesztőosztályokat.

Szükség van a szakemberekre
Amint arról már korábban tájékoztattuk olvasóinkat, a duális képzés a gazdasági szereplők bevonásával, a vállalkozók, cégek szakmai elvárásainak, tudásának és technikai adottságainak megfelelően történik.
Az oktatási intézmény partnerségi szerződést köt a vállalkozóval, ennek értelmében az iskola biztosítja a tanuló elméleti oktatásához szükséges feltételeket, és a gazdasági szereplő meglátásai szerint kiegészítheti ezt egy, az adott szakhoz köthető tantárggyal. Abban az esetben pedig, ha a tanintézményben szaktanárhiány van, saját humánerőforrásából ezt is pótolhatja a vállalkozó.
A Székely Károly Szakközépiskola a megyeszékhely három gazdasági szereplőjével kötött partnerségi szerződést az említett szakosztályok működtetésére: a Metagalax, a Mecom Ciuc és Ritab céggel. Mindhárom vállalkozás vezetője úgy gondolja, hogy az ország és a megye gazdasági fejlődéséhez elengedhetetlenül szükség van a jó szakemberekre.
– Több éve vagyunk kapcsolatban a Székely Károly Szakközépiskolával. Sajnos az elmúlt években egyre hiányosabb lett az ipari szakképzés, a szülők óvják gyermekeiket az esztergályos-marós szakmától, ezért most a duális képzés lehetőségei között szakmai ösztöndíjat, és az ügyes diákoknak munkát is biztosítva próbáljuk meg vonzóvá tenni ezt a munkát. Meggyőződésem, hogy a jövő a gyártásé, a gyártásból pedig meg lehet élni, mert ez tartja fenn a rendszert, amiben élünk – vélekedik Kelemen Attila, a Metagalax ügyvezető igazgatója.
A hegesztő-fémforgácsoló szakma további működtetéséért harcol, és vállalja a következő generáció nevelését a Mecom Ciuc is. A cég ipari csarnokok acélszerkezeteinek a gyártásával foglalkozik.
– Azoknak a diákoknak, akiknek a taníttatásában szerepet vállaltunk, munkahelyet is tudunk biztosítani. Ez fontos előnyt jelent a munkaerőpiacra kikerült fiatal életében – véli a Mecom Ciuc igazgatója, Haba Jenő.
A hegesztés mellett a CNC-számvezérlésű marómunkát is megtanulhatják azok a diákok, akik a német tőkéjű Ritabnál gyakorlatoznak majd. A cég ipari parkja a legújabb technikai elvárásoknak felel meg, követi a Nyugat által diktált technikai és informatikai fejlődést.

A Székely Károly Szakközépiskola épülete. Hegesztőket, esztergályosokat is képeznek

Valós munkakörnyezet
A Székely Károly Szakközépiskola duális képzésére jelentkező fiatalok a gyakorlati tudáshoz szükséges alapismereteket a tanintézmény műhelyében sajátítják el, ezt követően kerülnek a cégekhez.
Az oktatási intézmény műhelyében első évben januárig heti három órát gyakorlatoznak a középiskola mestereivel, ezt követően pedig januárban és júniusban két-két hetet töltenek annál a cégnél, amely vállalta a gyakorlati oktatásukat.
Második évben már hetente két napot, a következő tanévben hetente három napot gyakorlatoznak a fiatalok, ezeket az órákat pedig összevonva, a lehetőségeinek megfelelően tömbösítve is megtarthatja a cég.
– Közben persze általános oktatásban is részt vesznek a diákok. Ennek a tananyagnak az ismertetése főként kilencedik osztályban történik, az ekkor tanult tananyag megfelel a líceumi osztályok kilencedik és tizedik osztályos anyagának. Ez azért is fontos, mert a hároméves duális szakoktatást befejező diák visszairatkozhat majd líceumba, és érettségit is tehet – tette hozzá Györfi Ildikó.

Győrfi Ildikó igazgató. Az általános oktatásból sem maradnak ki

Az igazgatónő szerint fontos azt is tisztázni, hogy bár a cég a szakmai képzést követően munkahelyet kínálhat a diáknak – sőt menet közben is, mivel a törvény a 16. életévet betöltött egyéneknél már engedélyezi a hatórás alkalmazást –, a fiatal ezt nem köteles elfogadni.
– Nagyon nagy előnye a duális képzésnek a fent említettek mellett, hogy a fiatalok valós munkakörnyezetben sajátítják el a szakmát, megismerve és megtanulva azt is, hogy minden szakmában és szakterületen alapelvárás a fegyelem, a pontosság és a rend – állítják az oktatásban érintettek.
A Székely Károly Szakközépiskolában a 2018/2019-es tanévre meghirdetett duális képzésben induló osztályokban még négy hely van hegesztő és hat hely esztergályos szakon. Szeptember 3-ig lehet jelentkezni.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.