2021, március 2, kedd.
Hirdetéscustom_html_banner1

A gyalogos és kerékpáros felüljáró is elkészül

A hajrában a vasútállomás melletti gyalogos és biciklis felüljáró megvalósíthatósági tanulmánya is elkészült, így uniós alapokból 2022-re még egy fontos megvalósítást tűzhetett ki céljául a csíkszeredai városvezetés. Sőt mivel a leadási határidőt meghosszabbították, olyan elem is bekerülhet, amivel eddig érdemben nem számolhattak.

Mint arról már többször beszámoltunk, Csíkszereda megyeszékhelyként alanyi jogon jelentős EU-s forráshoz jut a Regionális Operatív Program 4-es tengelyének jóvoltából. Ennek részeként gyökeres változások következnek be a városban a következő négy év során. Az „ernyőprojektnek” tíz összetevője van. Nyolcnak a megvalósíthatósági tanulmányát korábban már elfogadta városi tanács testülete, a vasúti gyalogos és kerékpáros felüljáró „nem is remélt” tanulmányát tegnap fogadták el, és mivel közben a leadási határidőt meghosszabbították, a hátrányos helyzetben levő közösségek megsegítését szolgáló komponens megpályázására is remény mutatkozik.

70 méteres átkelő
A pályázati anyag velejét képező, tegnap elfogadott megvalósíthatósági tanulmányt Albert Sándor főépítész ismertette. Mint elmondta: A Vörösmarty Mihály utcát a Baromtér utcával összekötő átjáró fém és vasbetonszerkezetből épül, hossza 70 méter, szélessége pedig 3,5 méter. Becsült értéke 18,5 millió lej.
– Jelenleg nincs biztonságos és kezelhető gyalogos és kerékpáros átkelési lehetőség a vasút fölött, holott a térségben lakóövezet és ipari övezet is található. Felmerült, hogy a meglevő aluljárót újítsuk fel, de egyrészt tulajdonjogi akadályai vannak, másrészt pedig műszakilag is kivitelezhetetlen, hogy bicikliutak esetében az előírásoknak megfelelő legfeljebb 5 százalékos rámpát biztosítsunk hozzá – fejtette ki a főépítész.
Az utca szintjétől mintegy 8,5 méteres magasságig vezet fel majd a felüljáró – ezt a mozdonyok villamos vezetékétől számított biztonsági távolság indokolja –, és a mostani városi buszállomástól a Baromtér utcáig tart, a vasútállomás déli oldalánál elhaladva. Biztonsági korláttal is ellátják.
– Ezzel most már a pályázáshoz szükséges minden anyag rendelkezésünkre áll, holott a gyalogos-biciklis felüljáróban már alig bíztunk – jegyezte meg Ráduly Róbert Kálmán polgármerster.

Új területen is előreléphetnek
A főbb sarokszámokról Dósa Eszter, a polgármesteri hivatal projektmenedzsment irodájának vezetője számolt be. Megtudtuk: a Csíkszeredának szánt összeg 19,4 millió euró.
Nagyobb részét a 4.1-es, a mobilitást elősegítő intézkedésre szánt pénzek teszik ki, ezek összege 15,78 millió euróra rúg. Magában foglalja a Kossuth Lajos és a Hargita utca, valamint a vasúti felüljáró felújítását – újabban a gyalogos-biciklis felüljárót is –, a buszpályaudvart, a buszokat, a forgalommenedzsment-elemeket.
A 4.2-es, elhanyagolt övezetek felújítását célzó intézkedés a Szeredai-fürdő környékének részbeni rendezését tartalmazza, 1,7 millió euró értékben.
A 4.4-es oktatási intézkedés két komponense közül a Micimackó napközi fejlesztésére 725 ezer euró, a Kós Károly Szakközépiskola fejlesztésére pedig 348 ezer euró áll rendelkezésre.
A 4.3-as intézkedés hátrányos helyzetben élő közösségek gazdasági és szociális támogatását célozza, és Csíkszereda 824 ezer lejt hívhatna le erre a célra. Dósa Esztertől megtudtuk: mindeddig nem jelentkezett senki, aki a pályázati előtanulmányt összeállítaná, de mivel március 29-ig kitolták a pályázat benyújtásának a határidejét, újrapróbálkoznak ezzel a szegmenssel is. A Fürdő utca és térségének közösségét érintheti ez az intézkedés.

Kovács Hont Imre

A majdani építmény helyszíne. Biztonságossá teszi az átkelést Fotó: Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

Előny a Sportklubnál

Aranygóllal dőlt el a jégkorong Erste Liga székelyföldi negyeddöntőjének első párharca a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpályán. A vezetést a Gyergyói HK szerezte meg a...

Videó – Hargita magazin 2021. március 2.

A mai műsorból megtudhatják, hogyan zajlott a szakmák hete Hargita megyében, mi is az a biogazdálkodás, de megtekinthetik Sánta Csaba bronz kisplasztikáit a Megyeháza...

2,3 millió adag oltóanyag érkezett az országba

Március 1-jéig 2,3 millió dózis koronavírus elleni oltást kapott Románia – jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője. Dr. Valeriu...

Legfrissebb