A gördülékeny iskolakezdést segítik

Útmutató szülőknek

107

Iskolába készülő gyermekek szüleinek állított össze útmutatót a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ. A magyar és román nyelvű füzet több kérdésben ad szakmai és gyakorlati tanácsot a szülőknek az iskolába készülő gyermek életkori sajátosságai­ról, az iskolakezdés körülményeiről, részletesen tárgyalja ugyanakkor a különböző szülő-típusokat is.

Kétnyelvű segédanyag a szülőknek. Több mint 3000 példányt osztanak szét Fotó: Kovács Hont Imre

Az előkészítő osztályok bevezetését követően számtalan kérdést fogalmaztak meg a pszichológusok és tanítók az elemi tagozatok keretében létrehozott iskolai csoportok működésével kapcsolatosan: iskolai vagy óvodai környezetben működjön-e a csoport? Milyen, az életkori sajátosságoknak megfelelő tanórák legyenek, milyen tanagyaggal?
A témával kapcsolatosan a szülők körében is megfogalmazódott a kétely és bizonytalanság, nem igazán tudták, hogy a különböző szakelméletek közül melyiknek higgyenek. A Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ szakemberei ennek a problémának a feloldására már két évvel ezelőtt elkészítették az útmutató füzet első változatát, amelyben az iskolakezdés fontosabb kérdéseire válaszoltak. A most megjelenő füzetet a gyermekekkel és szülőkkel napi kapcsolatban lévő tanítók, Kirmájer Enikő, Antal Rozália, Kántor Zsuzsanna állították össze, ők fogalmazzák meg tapasztalataikat, szakvéleményüket.
– Több fontos szempont van, amit ha figyelembe vesznek a szülők, megkönnyíthetik az iskolai beszoktatást. Az egyik ilyen lehet az iskolaérettség megállapítása, aztán az új napirend kialakítása, játékos otthoni foglalkozás az iskolai élmények feldolgozása céljából. Az új füzetben a különböző szülőtípusokat is taglaljuk, hiszen nagyon meghatározó, hogy a felnőtt miként viszonyul az iskolához. Ha a szülő szorong, bizonytalan, a gyermek is az lesz – ismertette az útmutató tematikai felépítését Kirmájer Enikő.
A Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ a Szülők iskolája program keretében, Hargita Megye Tanácsa támogatásával adta ki a füzetet.
– Nagyjából minden nagycsoportos gyermek szülője megkapja ezt az útmutatót, a megyében összesen 3300 példányt osztunk szét – tette hozzá Szabó Irén-Ottilia, a központ igazgatója.
A kétnyelvű füzetet az igazgató lektorálta, a román fordítást Kedves Enikő végezte.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek