2021, január 18, hétfő.

A gesztus számít…

Az elmúlt esztendőtől hatályos az Adótörvénykönyvre vonatkozó 2015/227-es törvény értelmében azok a nyugdíjasok, akik járandóságának havi kvantuma 2016-ban meghaladta az 1050 lejt, jövedelmi adó fizetésére kötelezettek. (Ez az értékszint egyébként az idéntől 1100 lejre emelkedett, de ez egy más történet.) Ugyanakkor a szóban forgó értékszintre kivetett adó 2%-át felajánlhatják közösségi, illetve közhasznú entitások, felekezetek, alapítványok stb. támogatására.

Az adó két százalékáról rendelkező nyilatkozat kitöltése. Sok kicsi sokra mehet Fotó: Balázs Árpád / archív

Ajövedelemadó összegének 2%-át már jó ideje felajánlhatták az alkalmazottak és esetenként másabb személyzeti kategóriák is.

A nyugdíjasok is rendelkezhetnek
A tavalytól hatályos Adótörvénykönyv megteremtette ezt a lehetőséget 2016-tól kezdődően a nyugdíjasok számára is, úgy ahogy arról a törvény 102-es szakasza rendelkezik. Ami pedig az adót illeti, arra vonatkozó előírásokat a 100-as és a 101-es szakasz tartalmaz: a megadózandó jövedelemre 16%-os adókulcs alkalmazandó, az adóalapot pedig az adó teljes kvantumából levont egyéni egészségbiztosítási hozzájárulás együtt a meg nem adózandó 1050 lejes összeggel képezi. Következésképpen a 2016-os évre vonatkozóan az 1050 lejt meghaladó nyugdíjak esetében a nyugdíj értékéből „ki kell ütni” az egészségbiztosítási hozzájárulás kvantumát, valamint a már említett 1050 lejt. A fennmaradó összeg adózandó meg a 16%-os adókulccsal, s az így kiszámított adó 2%-át lehet felajánlani. A felajánlás az ANAF által kibocsátott formanyomtatvány, a 230-as űrlap kitöltése révén lehetséges, amelyet bármelyik közpénzügyi adószervhez be lehet nyújtani. Az 1050 lejt meghaladó nyugdíjasok száma egyébként országos viszonylatban a múlt esztendő végén 1 614 441 volt, ebből megyénkben 22 439 (számuk egyébként az össznyugdíjasoknak mintegy 30%-át teszi ki). Következésképpen országos, illetve megyei viszonylatban ennyi nyugdíjasnak áll módjában felajánlást tenni. Az is igaz viszont, hogy például egy 1400 lej körüli nyugdíj esetében a jövedelmi adó 2%-a abszolút számban kifejezve elenyésző összeget, még két lejt sem jelent.

Magasabb lesz az adómentességet élvező nyugdíjszint
Említettük, hogy van egy másik történet is, mármint a jövőre nézve: februártól az adómentességet élvező nyugdíjszint megemelkedik 2000 lejre. Következésképpen csak az azt meghaladó összegre fizetendő adó. Jelenleg a 2000 lejnél nagyobb nyugdíjat realizálók száma 182 000-183 000 körül van most (azaz 2017 januárjában), de számuk július 1-től, amikor is nyugdíjpont értéke 1000 lej lesz, gyarapodni fog, elérheti akár a 210 000-215 000-at is. Következésképpen az idei esztendőre vonatkozóan 2018-ban már jóval kevesebb nyugdíjas élhet a felajánlási lehetőséggel, s az abból származó összegek is igen kis értékűek lesznek. Nagyobb értéket eredményezhet azon nyugdíjasok esetleges felajánlása, akiknek 2017 folyamán a járandóságuk értéke havi átlagban meg fogja haladni a 3500-4000 lejt.

„Régiséget” vásároltak
Nem tartozik ugyan a fenti témakörhöz, de ha már a nyugdíjrendszer egyes vetületeiről esett szó, érdemes visszatérnünk ama jogszabályra, amely a múlt esztendő vége felé jelent meg, s amely értelmében adott körülmények és feltételek közepette lehetségessé vált szolgálati évek utólagos „megszerzése”. A 2016/186-os törvényről van szó, amely értelmében a 2016. október 27. és 2017. április 27. közti időszakban kérelmezhető olyan szerződés megkötése a megyei nyugdíjpénztárakkal, amelyek alapján legfeljebb ötéves periódusra vonatkozóan utólagosan is szolgálati évekhez juthat a majdani nyugdíjas. Mindez olyképpen, hogy visszamenőlegesen be kell fizetnie az általa igényelt periódusra a társadalombiztosítási hozzájárulást. A kiszámítási alap „minimumát” a mindenkori országos minimálbér kvantuma képezi. (Amúgy a szóban forgó törvény előírásairól, s az annak gyakorlatba ültetésével kapcsolatos eljárásokról már beszámoltunk lapunk 2016. november 3-i számában.)

Harmincan érdeklődtek
A minap a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatójánál, Bán Katalin közgazdásznál az iránt érdeklődtünk, hogy milyen visszhangja volt megyénkben ennek a jogszabálynak, azaz voltak-e olyan személyek, akik szerződést kötöttek szolgálati évek „megvásárlására”. Megtudtuk, hogy az elmúlt esztendő végéig 30 ilyen szerződés megkötésére került sor, az év elejétől január 20-ig eltelt időszakban pedig újabb hatra. Jobbára olyan személyekről van szó, akiknek egy-két év hiányzott a törvény által előírt teljes szolgálati, azaz hozzájárulási teljes periódusból. Egyetlen olyan szerződés volt, amely esetében négy év hat hónapra fizette be az ügyfél visszamenőlegesen a társadalombiztosítási hozzájárulást. Ami pedig a kiszámítási alapot illeti, mind a 36 szerződés esetében azt a mindenkori minimálbér képezte. Egyébként az esetleges szerződéskötések továbbra is lehetségesek, a törvény értelmében az utolsó határidő 2017. április 27. lévén.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb