A gazdaságinál is nagyobb válság a munkaerőhiány

130

A kertész- és tájépítészszakma fejlesztésén túl célzottan a fiatalok hazavonzását szolgálja a csíkmadarasi Garden Proiect háromnapos konferenciája. A bárki számára látogatható előadások szakmai tanácsokat és segítséget nyújtanak kertészeti, gyümölcstermesztői családi vállalkozásoknak – akár azok elindításához is –, tegnap azonban főként a sportpályákra helyezték a hangsúlyt. Továbbra is fogadják a jelentkezőket.

Kertészet és tájépítészet témakörben hangzanak el előadások

János Ferdinánd, a Garden Proiect tulajdonosa a konferenciát megnyitó beszédében tegnap elmondta: évekkel ezelőtt már volt példa hasonló szakmai találkozóra, de az románul zajlott, és kevésbé bizonyult hatékonynak. A cégtulajdonos ezért régóta készül arra, hogy a szakma magyarországi nagyjainak meghívásával magyar nyelvű konferenciát szervezzen. Ennek megnyitója tegnap volt, és holnap zárul. Mint János Ferdinándtól megtudtuk: minden napra több mint 100 személy jelentkezett, de azokat is fogadják, akik nem regisztráltak.
– Az első nap legfőbb célközönségét az önkormányzati dolgozók, a kivitelezők, a szakemberek képezik. Pénteken a gyümölcstermesztésben érdekeltekre figyelünk, különösképpen azokra a fiatalokra, akik vállalkozást indítanának e téren. A zárónap előadása szorosan kapcsolódik ehhez, talajtani témákat járunk körül – nyilatkozta lapunknak János Ferdinánd.
Tegnap a csíki térség szinte valamennyi polgármesteri hivatalától megjelentek a cég székhelyén tartott konferencián. Részletesen bemutatták a műtrágyapiacon vezető szerepet betöltő ICL-SF céget, amelynek romániai értékesítési menedzsere, Kónya Botond Rudolf, valamint magyarországi képviselője, Mayerhoffer Attila főként a sportpályákkal kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg. Pogonyi Alex öntözéstechnikai szakember a sportpályák öntözéséről tartott előadást. Mint a szervező kifejtette: sok rossz tapasztalatuk van a labdarúgó- és egyéb sportpályák kivitelezésével kapcsolatban. Mivel erre a célra számos önkormányzat pályázott, indokoltnak tartotta, hogy ebben a témában részletes szaktanácsadást nyújtsanak a településvezetőknek.
Ma 10 órától kezdődik a program. Elsőként Ferencz Lehel kertészmérnök tart előadást a gyümölcsök és bogyós gyümölcsűek telepítéséről, karbantartásáról, majd János Ferdinánd a cég termékeit mutatja be. Tamás Ervin az idei támogatások témájában tart eligazítást, majd Székely Gabriella kertészmérnök a gyógy- és fűszernövényekről, a magyarországi Kökény Attila talajdoktor pedig a talaj táplálékhálójáról beszél.
Holnap Kökény Attila – 9 órakor kezdődő – bemutatója tölti ki a napot. Szó lesz a tápanyagok körforgásáról, a takarmánynövényekről, a komposztról, technológiáról és gépészeti igényekről, valamint a szántóföldi növények termesztéséről.
– A korábbi gazdasági válságnál is súlyosabb a jelenlegi munkaerőhiány miatti válság. Sajnos nagyon keveset tudunk tenni a fiatalok hazacsábítása érdekében, a nyugati fizetésekkel ugyanis nem tudjuk felvenni a versenyt. A külföldön dolgozók között viszont sokan vannak, akik szívesen indítanának gyümölcstermesztő vállalkozást. A szakmai tanácsadásban segíteni tudunk nekik – fejtette ki János Ferdinánd.
A részvétel ingyenes, a helyszín Csíkmadaras 11. szám, a Garden Proiect székhelye.

Kovács Hont Imre

A cikk a Hargita Népe március 2-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek