A gazdaság egyre jobban megsínyli a válságot

Papírforma adatok

73

Hargita megyében tegnap sem jegyeztek fel újabb koronavírusos megbetegedést, országszerte ugyanakkor 325 új esetet regisztráltak – a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal és a stratégiai kommunikációs törzs tájékoztatása szerint. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) tegnap közzétett adatai szerint ugyanakkor minden hetedik koronavírus-fertőzött az egészségügyi személyzet tagjai közül került ki. Eközben a román országos statisztikai intézet adataiból az derült ki, hogy csaknem 23 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma az első negyedévben.

Nem jegyeztek újabb koronavírus-fertőzöttet a tegnapi adatközlés óta Hargita megyében, így jelenleg 21 igazoltan fertőzött személyt tartanak nyilván – közölte a prefektusi hivatal tegnapi közleményében. A 21 fertőzött közül kilencen meggyógyultak, egy személy elhunyt, 11 személyt pedig orvosi felügyelet alatt tartanak a székelyudvarhelyi és a csíkszeredai kórházakban. A kormányhivatal adatai szerint jelenleg 256 személy tartózkodik intézményes karanténban – 17-tel többen, mint tegnap –, 247-en pedig otthoni elkülönítésben vannak. A járvány kezdete óta 521 személy hagyhatta el az intézményes karantént, és 4765 személy szabadult az otthoni vesztegzár alól.

Papírforma számok országos szinten
Az elmúlt 24 órában 325 új koronavírusos megbetegedést igazoltak az országban, ezzel 13 837-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte tegnap 13 órakor a stratégiai kommunikációs törzs (GCS).
A fertőzöttek közül 5454-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Jelenleg 244 beteget ápolnak az intenzív osztályon. Ez idáig 841 halálos áldozata van a koronavírusnak az országban.

Nagyobb veszélyben az egészségügyi dolgozók
Az április 27-e és május 3-a közötti héten minden hetedik koronavírus-fertőzött az egészségügyi személyzet tagjai közül került ki, derül ki az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) tegnap közzétett adataiból. Az említett időszakban a halálesetek 45%-a Suceava, Galac, Maros, Arad megyében és Bukarestben következett be. A koronavírusos esetek 39,4%-át pedig Suceava, Kolozs, Bákó és Vrancea megyében, illetve Bukarestben regisztrálták. Az INSP szerint az elhalálozások 75,1%-a 60 év fölötti személyeknél következett be. Egy másik adat pedig arra mutat rá, hogy az elhunyt fertőzöttek 87,7%-a más betegségekben is szenvedett. Az elhunyt koronavírusos betegek 61,8%-a férfi volt, derül még ki az adatsorból.

Megsínyli a szükségállapotot a vendéglátóipar
Csaknem 23 százalékkal, 3,463 millióra csökkent Romániában a vendégéjszakák száma az idei első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten – közölte tegnap a román országos statisztikai intézet. A belföldi turisták által töltött vendégéjszakák száma 20,6 százalékkal, 2,855 millióra csökkent, míg a külföldieké csaknem 32 százalékkal, 608 ezerre esett vissza. Az első negyedéves csökkenést a márciusi adatok okozták, hiszen a harmadik hónapban csaknem 70 százalékkal csökkent a kereskedelmi szálláshelyekre érkezett turisták száma, a vendégéjszakáké 68 százalékkal esett vissza a koronavírus-járvány következtében bevezetett korlátozások miatt. Az első negyedévben a kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma is csaknem 24 százalékkal, 1,762 millióra csökkent a tavalyi év azonos időszakában jegyzett 2,317 millióhoz képest. A belföldi turisták száma 21 százalékkal, 1,480 millióra zsugorodott, míg a külföldieké több mint 36 százalékkal, 282 ezerre esett vissza. A Romániába belépett és a határon nyilvántartásba vett külföldi vendégek száma 11,3 százalékkal, 1,975 millióra mérséklődött, a Romániából külföldre utazó vendégek száma is 11,3 százalékkal, 4,024 millióra csökkent. 2019-ben 3,6 százalékkal több, 13,268 millió belföldi és külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre, akik az előző évinél 5 százalékkal több, 29,870 millió vendégéjszakát töltöttek. Ugyanakkor a külföldi turisták száma 4,1 százalékkal, 2,671 millióra csökkent a 2018-ban jegyzett 2,785 millióról, a külföldi vendégek 0,7 százalékkal kevesebb, 5,26 millió vendégéjszakát töltöttek.

Borúlátó hitelminősítő
A koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedések miatt az európai háztartások fogyasztásának harmada végleg elveszhet vagy későbbre tolódhat – áll a Moody’s Investors Service tegnap Londonban bemutatott tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő közölte: az ilyen mértékű fogyasztási deficit éves időtávlatra kivetítve – vagyis úgy számolva, mintha a jelenlegi korlátozások változatlan módon tizenkét hónapig érvényben lennének – az EU-gazdaságok hazai össztermékének (GDP) 20 százalékával lenne egyenlő.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.