A gazdákat ünnepelték Gyergyóalfaluban

Kenyéráldás számbavétellel

117

„Nem akármilyen nap ez, és milyen jó, hogy létezik. A számadás napja együttlét azoknak, akik előállítják a mindennapit, emellett jó alkalmat biztosít, hogy megismerjük azokat, akik nélkül nem létezhetne az élet” – mondta a szombaton tartott XXI. Gyergyóalfalvi Gazdanapi Sokadalom konferálója, Bajkó Tibor. Élettel telt meg az alfalvi Réteskert, bemutatkoztak a gyergyószéki települések, állatokat és mezőgazdasági gépeket állítottak ki, mesterségeket mutattak be, termékvásárt tartottak, és természetesen a kulturális programok sem maradtak el.

Színvonalas gazdanapi rendezvény. Sokadalom Fotó: Kertész László

Színkavalkád és jó hangulat fogadta azt, aki a gyergyóalfalvi Réteskertbe látogatott szombaton. A helyiek közül többen is rámutattak, sokkal többről van szó egy egyszerű gazdanapnál, kis idő elteltével pedig a látogató is megbizonyosodhatott erről. A díszítőelemeket a helyi iskolások kreativitása adta, akik főként zöldségekből és gyümölcsökből teremtettek olyan élethű szituációkat, amelyeket látva rögtön homlokára csaphatott a székely ember: „Ó, há’ ezek mi vagyunk!”
A környező települések lakói, polgármesterükkel együtt vettek részt a gazdák ünneplésén, a jelenlétet pedig gasztronómiai tudásukkal pecsételték meg, hisz mindegyik település standjánál rotyogott valami a bográcsban. Mindenki igyekezett alkotó módon fogadni a látogatókat, így például többek között azt is megtudhattuk, hogy a csomafalviak Gyergyócsodafalváról érkeztek.
– Kifejezetten örülök az ilyen jellegű közösségi megmozdulásoknak, mivel megállásra kényszerítenek, emellett egymás megvalósításaira, ősi értékeink megtartására, jó esetben pedig ezek továbbvitelére irányítja a figyelmünket – fogalmazott a gazdaünnep megnyitóján Gyergyóalfalu polgármestere, Gáll Szabolcs.
A helyi Sövér Elek Alapítvány elnöke, Gál Mihály a rendezvény egyik szervezőjeként – szokásához híven, rímekbe szedett gondolatokkal – azt mondta, sokan elfelejtik, hogy esténként több mint egymilliárd ember tér nyugovóra éhesen, így még nagyobb jelentőséggel bír termelőink tevékenysége, illetve a mindennapi kenyerünk.
Hargita Megye Tanácsának alelnöke, Barti Tihamér a térség polgármestereinek mondott köszönetet, megjegyezve, fontos, hogy közösen gondolkozzanak a településvezetők, és ennek szellemében végezzék munkájukat. Ugyanerre hívta fel a figyelmet Bende Sándor parlamenti képviselő is, majd Jenei János plébános áldotta meg a kenyeret.
A Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület Lenvirágok csoportja – amely legutóbb Bécsig vitte Alfalu hírnevét – színvonalas műsorral készült az alkalomra, emellett a mesterségek bemutatója, és a lovas erőpróba sem maradt el.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek