A gála

70

A 2019–2020-as évad második nagyszínpadi produkciójának bemutatójára készül a csíkszeredai Csíki Játékszín társulata. A gála című nonverbális örömjátékot Györfi Csaba, a Szigligeti Színház koreográfusának rendezésében viszik színre. A darab jelenetfüzéreket mutat be, amelyekben bármi megtörténhet és meg is történik. A produkciót ismertető sajtótájékoztatón elhangzottakról Barabás Emőke számol be.

Fotó: László F. Csaba

A gála című nagyszínpadi produkció premierjét december 20-án tartja a Csíki Játékszín társulata.
– Ez az előadás valóban rendhagyó történet lesz a Csíki játékszín életében, működésében. Továbbá olyan kitekintési lehetőség is, ami egyszerre társadalmi és színházi szatíra, ahol mindenkinek lehetősége van magára ismerni a darabban bemutatott helyzeteken keresztül – fogalmazott Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója a darabot ismertető tegnapi sajtótájékoztatón.
Elhangzott: a produkció lehetőséget ad arra, hogy nevessünk magunkon, egymáson s a világon, amiben élünk.
Fontos kiemelni, hogy Györfi Csaba, a nagyváradi Szigligeti Színház koreográfusa először dolgozik saját forgatókönyve alapján.
– Többnyire tánc- és fizikai színházi előadásokat szerveztem, most értem el szakmai utamon arra a pontra, hogy saját anyagot álmodjak színpadra közösen Kányádi Szilárddal – jegyezte meg a rendező.
Hozzátette: a munka során sajátos forgatókönyv született, megérkeztek a mába, a kis ember problémáihoz, univerzális színházi nyelvet használtak, amely a világ bármely részén megállná a helyét. A produkció tehát mellőzi a verbalitást, a test kifejező ereje mesél helyette.
– Olyan társadalmi helyzeteket próbálunk feldolgozni, ami a hit kérdéséhez, az alakoskodáshoz, az átváltozáshoz kapcsolódik – fejtette ki a rendező.
Mint megtudtuk: a darab arra a kérdésre is keresi a választ, hogy melyik az ember igazi arca, a térben elhelyezkedő emberek átváltoznak, amikor egymás milyenségét megtapasztalják. A cím csokorba szedi az ünnep, az alakoskodás, az álarcok történeti egészét. A produkció tehát nem egy konkrét történetre épül, de a cím alá rendel minden élethelyzetet.
A darab sajátos hangvételű színházi zenéjét Boros Csaba színházi zeneszerző szerezte.
Kányádi Szilárd közölte, az Ásó-kapa stúdióelőadásukat beválogatták a március 25–29. között zajló tatabányai Monodráma és Stúdiószínház Fesztiváljára.

A Csíki Játékszín társulata december 27-én a tavalyi előadások közül a Mágnás Miska című operettet játssza, Kányádi Szilárd rendezésében 19 órától. 28-án Móricz Zsigmond–Székely Csaba Rokonok című klasszikus darabját mutatja be ugyancsak 19 órától, Parászka Miklós rendezésében. A stúdióelőadások közül pedig az Ásó-kapa produkció lesz megtekinthető Bartalis Gabriella rendezésében. A gála című darabot december 20-án mutatják be 19 órától, 22-én is játsszák ugyancsak 19 órától, 30-án pedig ezzel a produkcióval zárják az óévet.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek