A gabonatermesztés nagyágyúi

Tíz év alatt háromszorosára nőtt Románia búzatermése, a teljes szemesgabona-termés pedig eléri a 30 millió tonnát – állítja Petre Daea mezőgazdasági miniszter. A tárcavezető arról hallgat, hogy az ország három legnagyobb gabonatermelő farmja közül kettő külföldi tulajdonban van.

Románia gabonatermelése az elmúlt évek során kedvezően alakult, különösképpen a tavaly. Ilyenképpen pedig a törökbúza- és a búzatermesztés tekintetében európai viszonylatban is élvonalba került, az előbbi esetében – Franciaországot megelőzve – a ranglista első helyét foglalva el. A kiváló terméseredmények elérésében közrejátszott a kedvező időjárás is, de legalább ugyanolyan mértékben a korszerű nagyüzemi gazdálkodás térhódítása, az öntözési rendszer kiterjesztése, valamint az eszközölt beruházások. Apropó, befektetések: ma már a gabonatermesztés élvonalába olyan mezőgazdasági nagyvállalatok tartoznak, amelyek külföldi tulajdonban vannak.

Háromból kettő külföldi
A pénzügyminisztériumtól, valamint a mezőgazdasági és a vidékfejlesztési minisztériumtól származó adatok, illetve értesülések szerint a romániai gabonatermesztésnek három „nagyágyúja” van: a Călărași megyei Agro Chirnogi Rt., a Dolj megyei Segarceán székelő Cerealcom Dolj Kft. és a brăilai székhelyű Agricost Rt. Ebből kettő, az Agro Chirnogi és az Agricost külföldiek tulajdonában van, az előbbi a líbiai érdekeltségű Maria Csoportban, az Agricost pedig az Egyesült Arab Emírségek Al Dahra Holdingéban. Ez utóbbi esetében egyébként a tulajdonosváltásra a múlt esztendőben került sor, amikor is az arab holding állítólag 200 millió euróért vásárolta meg a részvénytársaságot Constantin Duluțe többségi tulajdonostól. A brăilai cég a megművelt terület alapján Románia legnagyobb gabona- és olajos magvak termesztője. Tavalyi üzleti forgalma elérte a 375 millió lejt, nettó nyeresége pedig a 80 millió lejt, az alkalmazottainak száma pedig 791 volt. A múlt esztendőben a nagy mezőgazdasági cégek közül egyedül az Agricost Rt.-nek sikerült növelnie üzleti forgalmát, ugyanakkor a legnyereségesebbnek is bizonyult a maga 21%-os profitrátájával.

Termelnek és kereskednek
Az üzleti forgalom tekintetében az első helyet viszont az Agro Chirnogi Rt. foglalta el, amely a múlt esztendőt 697 millió lejes bruttó árbevétellel zárta, ami 26%-kal volt kisebb, mint a megelőző esztendei. Ennek ellenére a cég profitja nőtt, elérve a 7,8 millió lejt. Ez jobbára a „jól fiadzó” búzaexport számlájára írandó. Amúgy a Călărași megyei mezőgazdasági cég is jelentős számú alkalmazottat foglalkoztat, nevezetesen több mint 500-at. A rangsor második helyét elfoglaló Cerealcom Kft. üzleti forgalma is csökkent 2018-ban, nevezetesen 11%-kal a megelőző esztendeihez viszonyítva, ugyanakkor felére apadt a nyeresége is, azaz 10,6 millió lejről 5,8 millió lejre. Úgy tudni, hogy 2018-ban a cég számára a törökbúza-termesztés bizonyult a „leghasznosabbnak” a többi terményféleségek esetében viszont az átlagtermések elmaradtak a 2017-es esztendei szintektől. Amúgy a Cerealcom cégcsoport mintegy 25 ezer hektárnyi területen „gazdálkodik”, s évente körülbelül 1 millió tonna gabonát tranzakcionál, mind saját termesztésűt, mind más termesztőktől felvásároltat. Idetartozik az is, hogy a Cerealcom egyes délnyugati megyékben több mint 500 000 tonna befogadóképességű silókkal rendelkezik, de a konstancai kikötőben is, ahol a raktározási kapacitása 100 ezer tonna körül van. Ez kiváló lehetőséget biztosít a cég számára a nagy szállítóhajókba történő berakodásra. (Egyébként a Segarcea-i Kft. egy magánszemély, Anghel Mihai tulajdonában van.

Újabb 28 millió euró
Említettük a külföldi befektetéseket. E tekintetben a hét elején látott napvilágot az az értesülés, miszerint az állami érdekeltségű Eximbank a múlt hónap végén az Agricost Rt.-vel egy 28,8 millió eurós finanszírozási egyezményt kötött, s ez a pénzösszeg az új tulajdonos által eszközölt befektetésekre fordítandó. Amúgy az Agricost mintegy 57 hektárnyi területet művel meg a Brăilai Nagyszigeten. A felek szűkszavúan nyilatkoztak arra vonatkozóan, hogy miben fog megtestesülni az a több mint 28 millió eurós beruházás. Az a tulajdonos, az Al Dahra Holding alelnöke, Kadim Al Derej csupán annyit nyilatkozott, hogy a technológiák fejlesztését, a termelékenység növelését, a megművelt területek nö­velését, az öntözési rendszer fejlesztését, a géppark gyarapítását és a logisz­tikai infrastruktúra jobbítását tűzik ki célul. A beruházási program pedig az elkövetkező négy esztendőt érinti.

 

Gabonastatisztikával büszkélkedik a miniszter

Románia 2007-ben 3 millió tonna búzatermelést ért el, és most már 10 millió tonnát állított elő – nyilatkozta Petre Daea mezőgazdasági miniszter a közszolgálati tévécsatornának – írja az Economica.net cikkére hivatkozva a transindex.ro hírportál. A miniszter azt is kihangsúlyozta, hogy sorban ez a harmadik év, amikor ekkora mennyiséget termelünk. 2007-ben körülbelül 12 millió tonna gabonafélét termesztettünk, 2017-ben és 2018-ban már 31 millió tonnát, ebben az évben pedig nagyjából 30 millió tonnára tehetjük az aratás eredményét – pontosított Petre Daea. Szerinte a mezőgazdaság eredményeit nagyban befolyásolta az éghajlat, valamint, hogy a gazdálkodókat időben felkarolták és támogatták a hatóságok. Tavalyhoz képest viszonylag veszteségesebb volt az idei év az aszály miatt, főleg az ország keleti és délnyugati részén – hangsúlyozta a miniszter. Daea azt is hozzátette, hogy Románia három éve az EU-s tagállamok élén áll a kukorica és a napraforgó termesztésében, amelyek összességében 3,5 millió hektáron terülnek el.

Hecser Zoltán

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb