Agyaggal szennyezték a Somlyó-patakot

61

Tizennégy feljelentést vizsgáltak ki a Hargita Megyei Környezetőrség felügyelői, összesen pedig 90 ellenőrzést hajtottak végre az első negyedévben, amely során négy esetben büntettek, összesen 73 ezer lej értékben.

Első negyedévben a Hargita Megyei Környezetőrség 90 ellenőrzést végzett, ebből 29 volt része az éves tervnek, 61 pedig nem tervezett volt. A nem tervezett ellenőrzések közül 14 esetben feljelentés alapján indultak el a felügyelők, 21 akciót más hatóságokkal közösen hajtottak végre, 18-at az Országos Környezetőrség Főfelügyelősége rendelt el, három esetben hivatalból indítottak eljárást, 2-szer a szabályzatban szereplő előírásokat ellenőrizték, 1-1 esetben pedig az előzőleg előírt követelmények betartását és új létesítményt ellenőriztek, valamint a természetben bekövetkezett baleset/tűz felderítésében vettek részt.
A 14 feljelentés közül 3 a trágya nem megfelelő kezelésére, 2 a szennyvíz nem megfelelő elvezetésére, 3 a levegő minőségére, 2 illegális hulladéklerakásra, 2 pedig környezetvédelmi területre vonatkozott, továbbá egy esetben a bejelentő arra gyanakodott, hogy az általa vásárolt kazán gyártója nem gondoskodott a csomagolóanyag visszavételéről, illetve hogy nem fizetett rá környezetvédelmi alapot, de ez a kivizsgálás során nem bizonyult megalapozottnak – tudtuk meg Balla Izabellától, a Környezetőrség Hargita megyei felügyelőségének vezetőjétől.
Az ellenőrzések során tapasztalt szabálytalanságok közül kiemelik a környezetvédelmi szempontból szükséges iratok hiányát, az előző ellenőrzésekkor jelzett szükséges intézkedések végre nem hajtását és a hulladék nem megfelelő kezelését. Megjegyezték, az első negyedévben egy esetben történt baleseti környezetszennyezés: a Somlyó-patakba a megengedettnél nagyobb mennyiségű agyagos víz került, ami veszélyeztethette volna az élővilágot. Szerencsére, kár nem keletkezett, viszont a szennyező céget a vízügy megbírságolta.
Az első negyedévben négy büntetést róttak ki, összesen 73 ezer lej értékben, a legnagyobb bírságot, 30 ezer lejt környezetvédelmi engedély hiánya miatt szabták ki. Balla Izabella kérdésünkre elmondta, általában a büntetések felét befizetik a cégek, viszont sokan a bíróságon támadják meg a büntető-jegyzőkönyveket. Hozzátette, a büntetéseknek elsősorban a kisebb cégek esetében van visszatartó ereje.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek