A G. Egyesület szervezésében: Irodalmi estek és kamarazene-fesztivál

31

A székelyudvarhelyi G. Egyesület 17. alkalommal szervezi meg november 11–17. között a Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivált. Az egyesület emellett irodalmi esteket is szervez, holnap Muszka Sándor költő lesz a vendég.

Holnap délután 6 órától Muszka Sándor A Szégyen című verseskötetét Katona Zoltán mutatja be a Gondűző étteremben.

Vérlázító és emberi költészet
„Muszka Sándor nem mindig vicces és kacagtató – Muszka Sándor nem mindig Sanyi bá, a humorista. Muszka Sándornak van költészete, ami kőkemény, vérlázító és nagyon emberi dolgokról szól. Muszka Sándor legutóbbi verseskötete tavaly nyáron jelent meg, de igazából azóta nem lehet letenni, pedig a könyv minden egyes versének az újra- és újraolvasásánál olyan érzése van az embernek, mintha saját magába marna egyet. A Muszka Sándor által meghallgatott és megverselt szégyen, fájdalom és düh ugyanis ilyen: keserédes, sírós, szúrós és önmarcangoló. Kíméletlen” – áll a meghívóban.

17. Székelyudvarhelyi Kamarazene Fesztivál
A G. Egyesület 2002-es ala­ku­lása óta szervezik meg a székely­udvarhelyi városháza Szent István termében a kamarazene-fesztivált. A kezdetekkor csupán háromnapos rendezvény mára kinőtte magát, és a szervezők egy héten át színvonalas előadásokkal örvendeztetik meg az udvarhelyi közönséget.
– Az indulásunk után négy évvel a Tiberius Kvartett is megszervezte Marosvásárhelyen a Tiberius Fesztivált, így a negyedik évben már a miénk is nemzetközivé nőtte ki magát, hiszen segítettek több előadót áthívni a vásárhelyi fesztiválról. Attól a perctől kezdve nagyobb és színesebb lett a rendezvény, évente hat-hét országból érkeznek zenészek a fesztiválra – mondta el megkeresésünkre Bihari Lóránt, a G. Egyesület vezetője.
Újdonság idén, hogy ismét részt vesznek a pallós tanárok a rendezvényen, sőt, hétfőn, október 11-én délután 6 órától ők nyitják meg a fesztivált. A HarGitár Kvartett tagjai: Haáz Márton, Derzsi Dénes, Filtner Tünde és Lászlóffy Árpád Ádám. Őket követi hétfőn este az Allegra barokk zenekar, Egyed Hunor udvarhelyi származású klarinétos lép színpadra Souhei Yamagami japán zongoristával.
Kedden szintén 6 órától a magyarországi Kádár Kvartett és a Fagott Trió előadásait láthatják, szerdán öt órától a kanadai James Campbell, a budapesti Gulyás Márta és Lakatos György zenél, majd a Tiberius Kvartett. Szerdán a Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében szintén a Szent István teremben kerül sor este 8 órától Földes László (Hobo) előadásában Ady Endre: a föltámadás szomorúsága című előadásra, amelyet a magyar nyelv napjára szerveznek.
Csütörtökön a német, amerikai és norvég zenészekből álló Artillan Trio lép fel, pénteken a Barátok templomában a Sectio Aurea barokk zenekar koncertezik, szombaton pedig az Arcadia Kvartett.
– Mivel komolyzenével nehéz megszólítani a diákokat, ezért reklám gyanánt egy háromtagú zenészcsapat a fesztivál első napján elmegy a központi iskolákba és szünetben eljátszik egy kis kedvcsinálót, illetve meghívja a diákokat a rendezvényre – mondta Bihari Lóránt.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek