A furtonfurt jelentgetőkről

98

daczo_katalin_korbe_szines1Én nem értek egyet azokkal, akik folyton mondogatják, hogy bezzegamiidőnkben, s azokkal sem, akik azt hangoztatják, hogy amairomlottvilágban. Nem volt jobb világ, és nincs rosszabb világ sem – emberek vannak minden korban. Jók is, rosszak is. Például árulkodósok, akik furtonfurt jelentgetnek valakit, még akkor is, ha nem tartozik közvetlenül rájuk, sőt gyakran még arra sem, akinek jelentenek.
A levéltárban számos ügycsomó jelzi, hogy csíki eleink sem voltak jobbak a mai besúgóknál. 1915-ben jelentették például az alispánnak a zsidó bőrkereskedőt, aki állítólag hamis indokkal próbálta megúszni a sorozást. Jelentették a „rossz magaviseletű nőt” a szomszédból. Jelentettek fel polgármestert is a múlt század elején, mert szakértőt alkalmazott a városhoz, és mert pótadót vetett ki, igaz, közben aszfaltjárdát készíttetett és villanytelepet létesített a városban. Kutattam a gyulafehérvári érseki levéltárban és olvastam nyolcvan évvel ezelőtti feljelentéseket bőséggel, amelyekben nőügyekkel, gazdasági ügyletekkel esetleg egyéb valós vagy valótlan dolgokkal vádolták papjaikat a jelentgetők, s olvastam ugyanazoknak alázatos bocsánatkéréseit is.
Ma sincs ez másként. Láttam notórius jelentgetőt, aki saját kezével írt jelentését hozta be előző munkahelyem szerkesztőségébe névtelen SMS gyanánt. Hallok papot jelentgető hívekről, akiknek nemcsak himnuszéneklés hiányzik, hanem azt is kifogásolják, hogy a pap szerint Isten nem hat nap alatt teremtette a világot…
A jelentgetőknek általában nincs nevük és nincs arcuk. Nem is lehet: mind egyformák. Korszaktól függetlenül tetteiket ugyanaz vezérli: az Érdek. A bőrös zsidót a konkurencia, a „posványos életű” nőt korábbi kedvese, a polgármestert egy konctól elesett tanácsos jelentette fel, s a sort folytathatnánk. A feljelentések címzettjei pedig általában elég bölcsek ahhoz, hogy belássanak a beszámolók mögé. Persze, ha akarnak. Mert mai demokráciánkban arra is van példa, hogy a vád nyomán símaszkosok jelennek meg az áldozatnál. Csakhogy, ha minden rendjén megy, ezek a maszkosok előbb-utóbb a feljelentőkhöz is megérkeznek.

Daczó Katalin

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.