A függetlenségi folyamat vége

63

A függetlenségi folyamat végéről, a spanyol kormány győzelméről és az ő feláldozásáról írt Carles Puigdemont, Katalónia volt elnöke egy privát, mobiltelefonos üzenetben, amelyet az egyik országos spanyol televízió tett közzé tegnap.

A Telecinco szerint a birtokába került üzenetet Toni Comín volt katalán egészségügyi tanácsosnak küldte a leváltott elnök, aki vele együtt három hónapja Brüsszelben tartózkodik, önkéntes száműzetésben. Az üzenetet pedig azután írta, hogy kedden elhalasztották a parlamenti ülést, amelyen megkezdték volna az elnökválasztást. „A katalán köztársaság utolsó napjait fogjuk élni” (…) „Feltételezem, világos számodra, hogy ennek vége. A mieink feláldoztak minket, legalábbis engem” – olvasható a kiszivárgott szövegben, amelyben Puigdemont egyebek mellett arról is írt, hogy a jövőben hírnevének védelmére koncentrál, mert sok kárt okoztak neki a „rágalmazások, pletykák, hazugságok”, amiket a közös cél érdekében elviselt.
Az üzenet kiszivárgását követően Toni Comín közölte, feljelenti a tévécsatornát, amiért hozzájárulása nélkül tette közzé magánüzeneteit.
Carles Puigdemont Twitter-oldalán úgy reagált: „(…) Ember vagyok, és vannak pillanatok, amikor én is kételkedem. Ugyanakkor elnök is vagyok, nem fogok összetörni, nem fogok meghátrálni, tiszteletből és hálából és elkötelezettségből az állampolgárok és az ország iránt. Folytatjuk!”.
Az elnökválasztás elhalasztása vitát váltott ki a katalán függetlenségi pártok között: a Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) támogatta a házelnök döntését, aki ennek a pártnak a tagja, míg Puigdemont pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Catalunya) bírálta a döntést.
Roger Torrent, a katalán parlament elnöke arra hivatkozva döntött a választás elhalasztása mellett, hogy kifogással élnek a spanyol alkotmánybíróság szombati határozata ellen, amely szerint az elnökjelölt, a Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont személyes jelenléte elengedhetetlen az elnökválasztáson, és mivel elfogatóparancs van érvényben ellene Spanyolországban, ehhez engedélyt kell kérnie a madridi legfelsőbb bíróságtól. Az elnökválasztást majd akkor rendezik meg, ha érdemi vitát tudnak rendezni törvényi garanciák mellett a parlamentben – közölte, hozzátéve: a leváltott elnöknek minden joga megvan ahhoz, hogy újraválasszák, ezért továbbra sem javasol mást a posztra.
Carles Puigdemont ellen lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények miatt indult eljárás a függetlenségi folyamatban betöltött szerepe miatt még októberben. Újraválasztását a katalán parlament három függetlenségi pártja támogatja, amelyek a december 21-i választások után ismét többségbe kerültek a helyi törvényhozásban.

MTI

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek