A főszervező kitart a szünet mellett

Az ország legjobbjai közt a Csíki Jazz

535

Megtisztelő visszaigazolást kapott a szakma hazai elitjétől a Csíki Jazz Fesztivál: a tavaly 10. születésnapját ünneplő rendezvényt és főszervezőjét, Szilágyi Nórát beválogatták a Muzza Alapítvány és a Román Kulturális Intézet 2018 legjobb fesztiválja és az év menedzsere kategória jelöltjei közé. Szilágyi Nóra ettől függetlenül kitart a rendezvény idei szüneteltetése mellett, de ígér valami mást a helyébe.

A legrangosabb hazai díjra jelölték a csíkszeredai fesztivált. Idén mégis valami más lesz helyette Fotó: Sándor Levente

A Muzza Alapítvány és a Román Kulturális Intézet évente odaítéli a Muzza-díjakat az ország legkiemelkedőbb dzsessz- és blues-teljesítményéért, több kategóriában. Ez az elismerés amolyan romániai „mini jazz Oscar” – fejtette ki Szilágyi Nóra –, ezért óriási elégtételt jelent számára és a Csíki Jazz számára is.
– Meglehet, hogy a jelölésben benne van az is, hogy idénre szünetet hirdettünk, és remélték, hátha az elismerés miatt meggondolnánk magukat. De bármi is vezetett oda, hogy jelöljenek, az csakis a szakmának köszönhető: a zenészek és a menedzserek „lobbizhattak”, jómagam ugyanis csak egyszer találkoztam az alapítvány vezetőjével, és tudomásom szerint korábban ő sem járt a Csíki Jazzen – nyilatkozta lapunknak Szilágyi Nóra.
A főszervező hangsúlyozta: semmiképpen sem változtatnak azon a tavalyi elhatározáson, miszerint idén szünetet tartanak. Tíz év után először tehát nem lesz Csíkszeredában dzsesszfesztivál, szervezői pihenési és tanulmányi esztendőnek szánják az ideit: más fesztiválokon vesznek részt tapasztalat- és ötletgyűjtés okán. Szilágyi Nóra bízik benne, hogy jövőre ismét megszervezik a rendezvényt, de csakis akkor, ha lesz, aki finanszírozza. Mint mondta: más, dzsesszfesztivállal büszkélkedő városok esetében a város- és a megyevezetés óriási összegekkel támogatja a rendezvényt, a Csíki Jazz azonban több alkalommal a nullszaldót sem érte el – a tavalyi, 10. fesztivál is veszteséggel zárt.
– A színvonalat már nem kell emelnünk, a dzsessz világsztárjai­val is kapcsolatban állunk, és az éjszakai rendezvényeknek köszönhetően a hangulat rendkívül emelkedett – ezt maguk a fellépők állítják. Ezt azonban méltányolnia kell a városnak és a szponzoroknak. Ha biztosítják a költségeket, szívesen megszervezzük. Remélem, hogy ezen felül pályázatírásra, könyvelésre is találunk embert, mert nagyon sok a szervezési, elszámolási munka – közölte Szilágyi Nóra.
A főszervező ugyanakkor elárulta: július utolsó hétvégéjén a megszokott Csíki Jazz helyett készül valami kisebb rendezvénnyel, ennek részleteiről azonban csak később nyilatkozik.
A Muzza Gálát április 7-én szervezik, Szilágyi Nórát „csíki­dzsesszes jobbkeze”, Fekete Ber­nadetta színművész kíséri el a bukaresti díjátadóra.

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek