A Ford Eco Sport sorozatgyártása – Rekord született

60

A jelek szerint a Ford Romania Rt. craiovai gépkocsigyárában jó körülmények között sikerült felfuttatni az új modell, a Ford Eco Sport sorozatgyártását, ilyenképpen pedig beigazolódhatnak a Ford illetékeseinek az előzetes számításai.

Egyelőre még nem ismeretesek a craiovai gyár februári termelési eredményei, de igen a januáriak, amelyek arról tanúskodnak, hogy a gyár történetének a legjobb eredményét sikerült elérni, azaz a craiovai autógyárban rekord született. Íme: 2018 januárjában 11 074 Ford Eco Sport hagyta el a gyárat, s erre még az Oltcit, illetve a Daewoo idején sem értek el. Egyébként a megelőző esztendő azonos hónapjához viszonyítva több mint 200%-kal növekedett a termelés volumene (akkor még a B-Max modellt szerelték össze). Mindezen összefüggésben érdemes utalni arra is, hogy míg január első napjaiban a napi termelés 500 járgány volt, a hónap végére az elérte a napi 600-at. Ugyanakkor januárban, de februárban is a gyárban a hétvégeken szünetelt a tevékenység, s ez állítólag annak okán, mert másképp nem lennének képesek eleget tenni a megrendeléseknek. Említettük a megelőző „korokat”, s azok kapcsán érdemes feleleveníteni az utóbbi esztendő januári termelési eredményeit. 2013 januárjában craiován 6204 járgányt gyártottak le, majd 2015 januárjában 6920-at. Ezt követően viszont meredeken alászállt a termelés volumene, 2016 januárjában 4171 járgány hagyta el a gyárkaput, 2017 januárjában pedig 3536. A havi rekord tekintetében országos viszonylatban a csúcstartó a Duster, amely esetében volt olyan hónap, amikor közel 18 000 került le a szerelőszalagokról, most a Ford Eco Sport a szóban forgó tekintetben a második helyre került. Amennyiben a Fordnak sikerül fenntartania a mostani ütemet, s esetleg azt fokozni, akkor éves viszonylatban legalább 130 000 járgányt szerelhetnek össze, s azok együttes értéke elérheti a 2 milliárd eurót. Ha ehhez az értékhez hozzáadjuk a Craiován gyártott motorokét is, akkor nem kizárt, hogy a 2018-as esztendőben a Ford Romania az ország második legnagyobb exportőre lesz a Dacia után. Egyébként az export tekintetében utalhatunk arra, hogy az Eco Sport gyártásának a megkezdésétől eltelt négy hónap során összesen 20 000 darabot exportáltak.

Megközelíthető az 500 ezres küszöb
Piaci elemzők számításai szerint a hazai két autógyár, a mioveni-i és a craiovai ez esztendei együttes termelésének a volumene megközelítheti az 500 ezres küszöböt. Abból az előbbi gyár esetében mintegy 350–36 ezer összeszerelésére kerülhet sor, az utóbbi esetében pedig legalább 130 ezerére. Amennyiben ez összejönne, akkor a termelési volumen tekintetében Románia lekörözheti Magyarországot vagy Malajziát és megközelítheti Lengyelországot, de még mindig nem érné el Csehország vagy Szlovákia éves termelési szintjét. (Ez utóbbi két ország éves termelése meghaladja az egymilliót. Arról nem is beszélve, hogy Szlovákia olyan személygépkocsi összeszerelésével büszkélkedhet, mint a Porche Cayenne.

Hecser Zoltán

A cikk a Hargita Népe március 14-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek