A folytatásra szavazott Hargita megye

66

A folytatásra szavaztak június 5-én Hargita megye lakói – jelentette ki Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. A politikus úgy véli, hogy ahol veszített az RMDSZ, a választók nem a szövetséget, hanem a személyeket büntették.

3 oldal
Az önkormányzati választások Hargita megyei részleges eredményeiinfografika

Megköszönte a bizalmat a megye lakosságának Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, az eredmények túlnyomó részének ismeretében tegnap kora délután, majd kifejtette, hogy Hargita megyében az RMDSZ megtartotta támogatottságát.
– A bizalom arányaiban ugyanaz, mint négy évvel ezelőtt – mondta Borboly Csaba. – Az RMDSZ megyei tanácsosi listájára leadott szavazatok száma azt mutatja, hogy a választók értékelték a munkánkat még ott is, ahol polgármesterként mást preferáltak, például Székelyudvarhelyen, ahol az RMDSZ megyei listája 53%-ot szerzett.
Borboly Csaba szerint van üzenete az alacsony részvételnek, és ezt a politikusoknak kell feldolgozniuk, de tény, a távolmaradáshoz hozzájárult, hogy a megyei elnököt nem közvetlenül kellett megválasztani, valamint sok helyen az is, hogy az egyik jelölt kiemelkedően esélyes volt (mint pl. Ráduly Róbert Csíkszeredában), és a polgárok biztosak voltak benne, hogy megnyeri. Ugyanakkor példának hozta fel Csíkszentdomokos, Csík­szentsimon, Kozmás, valamint Csíkszentmihály esetét, ahol szerinte nemcsak a több jelölt és a verseny, hanem a jól kommunikáló jelölt is hozzájárult a magasabb részvételhez.
– Alázatra, komoly kapcsolattartásra, következetes munkára, szolgálatra van szükség a következő négy évben – hangsúlyozta a politikus. – A választók ugyanis nem pártokat, hanem személyeket büntettek. Székelyudvarhelyen hiába volt a kampány ideje alatt napi tíz avatás, az év 365 napjában kell dolgozni.
– Rus Sándor vesztett Szentegyházán és Bunta Levente Szé­kelyudvarhelyen, nem az RMDSZ. Ennek az az üzenete a többi polgármester számára, hogy ugyanígy járhat, aki nem dolgozik, vagy rosszul dolgozik – mondta Borboly Csaba.
Hargita Megye Tanácsának elnöke reméli, hogy az őszi parlamenti választásokra az RMDSZ kitűzheti célként a 6%-os eredményt és, hogy sikerült megvalósítani az összefogást a másik két magyar párttal. Ugyanakkor kiemelte, hogy az RMDSZ alapja Hargita megye.
– Ez nagy felelősség. Remélem, belátja mindenki, hogy nem a sokpólusú politika, hanem az érdemi munka a vonzó a választóknak – hangsúlyozta.
Az RMDSZ által végzett párhuzamos szavazatszámlálás adatai szerint az RMDSZ-nek legalább húsz mandátuma lesz a megyei tanácsban, plusz a 21. a megyei tanács elnöke, tehát a szövetség megőrizte négy évvel korábbi támogatottságát.
Összességében elmondható, hogy az RMDSZ megyei listájára több szavazat gyűlt össze, mint a helyi listákra. Hargita megyében a szavazók 53,95%-a adta le voksát az RMDSZ polgármesterjelöltjeire, 57,43%-a az RMDSZ-es helyitanácsos-listára, és kiemelkedően magas arányban, 63,56%-ban szavaztak az RMDSZ megyei listájára.

Daczó Katalin

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.