A fogápolásnak rutinná kell válnia

Fontos a helyes szájápolási mód elsajátítása és a folyamatos fogorvosi ellenőrzés

1 561

Számos megelőző jellegű tevékenységgel próbálkozott, de egyik sem vált be igazán, sok gyermek mindennapjaiba továbbra sem épül be a fogápolás – mondta dr. László Zsuzsa fogorvos. Úgy látja, térségünkben a világszinten tapasztaltnál sokkal magasabb arányban előforduló kora gyermekkori fogszuvasodást talán úgy lehet megelőzni, karban tartani, ha a gyermekek és szüleik a helyes fogápolási ismereteket elsajátítják és a fogorvoshoz való járást is rutinná teszik.

Dr. László Zsuzsa. A tiszta fog mindig egészséges Fotó: László F. Csaba

A Csíki Anyák Egyesülete által szervezett Szülők Iskolája rendezvénysorozat keretében nemrég a fogbetegségek megelőzéséről tartott előadást dr. László Zsuzsa. A 2013 óta Csíkrákoson és tavaly óta Csíkszeredában is dolgozó fogorvossal ezt követően beszélgettünk a fogproblémákról és arról, hogy milyen lépéseket lehet, kell betartani a megelőzés érdekében. Mint mondta, az évek során azt a szomorú tényt tapasztalta, hogy míg világszinten 30–55 százalék között van a kora gyermekkori fogszuvasodás aránya, addig nálunk a gyermekek 70-80 százaléka körül lehet ez az arány.
A megelőzés érdekében igyekezett sokat tenni, gyermekcsoportokat oktatott, fogadott, de nem érezte ezt átütő sikernek. Mint elmesélte, mérföldkő volt szakmájában, amikor először találkozott az iTOP-szemlélettel. Az iTOP olyan praktikus, gyakorlati tudásanyag, amelynek célja a megfelelő szájhigiénia elsajátítása és az erre vonatkozó motiváció növelése. Az ilyen képzésen részt vevő és instruktori státust elnyerő fogorvos ezt a tudást a napi rendelői gyakorlatban is alkalmazza, átadja. László Zsuzsa elmondta, így a visszahívások alkalmával a vizsgálatok, kezelések alatt számos tanácsot is ad, a visszahívásokkal pedig igyekszik végigkísérni úgymond a gyermeket, születésétől kezdve.

Fogorvosnál várandósság alatt
Pontosabban már a gyermek születése előttről kezdve – fejtette ki a fogorvos. Ugyanis a várandósság alatt is ajánlott a fogászati gondozás, a fogorvosnál is végigkövetik úgymond a terhességet, hisz rengeteg ilyenkor a hormonális változás, ami a fogazatot is befolyásolhatja. Az első és a harmadik trimeszterben nem tudnak egyes beavatkozásokat elvégezni, csak sürgős, akut esetekben, de például tisztítást mindig lehet és kellene alkalmazni.
Ugyanakkor tanácsadással is segítik a pácienseket és az utolsó, a harmadik trimeszterben zajló fogorvosi látogatáson a kisgyermek fogápolásáról is számos tudnivalót elmondanak az anyáknak.
A fogorvos azt tanácsolja, hogy gyermekvállalás előtt az apa és anya is vizsgáltassa át a fogait – röntgenfelvétel készítése is ajánlott. A saját egészségük megőrzése mellett erre azért is szükség van, mert a szülők az elsődleges forrásai a kariogén baktériumokkal való fertőzésnek, szájkontaktus nyomán. Megtudtuk, a gyermek majdani fogazatára is hatással van az, hogy az anya hogyan táplálkozik terhesség alatt, a vitaminbevitel ezért is fontos. A fogzománc minősége a kora gyermekkori fogszuvasodás kialakulásának egyik tényezője, a megfelelő zománc kialakulása pedig annak is függvénye, hogy a gyermek magzati korban elég vitaminhoz és ásványi anyaghoz jut-e az anya által. Kimutatható például, hogy a téli terhességekből született gyermekek vékonyabb és gyengébb fogzománccal rendelkeznek.

Szájápolás babakorban
A szájápolás nem a fogak kibújásával, hanem máris a kisgyermek megszületése után elkezdődik: az első fogak megjelenése előtt, babakorban ajánlott naponta legalább kétszer, evés után vizes vagy kamillateába mártott gézzel áttörölni a gyermek száját – ajánlotta a szakember. Elmondta, a legújabb kutatások szerint az anyatej nem kariogén, tehát a fogszuvasodást okozó baktérium nem tudja lebontani az anyatejben levő laktózt. Az anyatejes babáknak is érdemes azonban kitörülni a száját, hogy ne alakuljon ki a szájban plakk, lerakódás, ami a fogak áttörésére már egy baktériummal teli közeget hozhat létre.
A szoptatásnak a fogzásra is jótékony hatása van. A szopómozgás ugyanis egy nehéz mozdulatsor – sokkal nehezebb például, mint cumisüvegből szopni –, ami segít kialakítani a megfelelő szájboltozatot, megfelelően tág fogívek alakulnak ki, ez pedig fontos ahhoz, hogy később ne torlódjanak a fogak és lehessen jól tisztítani őket – fejtette ki az orvos.
Ha cumisüvegből kell táplálni a babát, akkor ajánlott minél kisebb lyukú cumit választani, hogy a táplálkozás kemény munka legyen a baba számára, és ha nem anyatejet eszik a kicsi, akkor még fontosabb, hogy legyen áttörölve evés után a szája – tette hozzá. Annak érdekében ugyanakkor, hogy a szuvasodást okozó baktériumok ne kerüljenek át a felnőttek szájából a babáéba, a szájkontaktust ajánlott kerülni.

Ha megjelentek az első fogak
A fogzás kezdete általában a baba hathónapos korára tehető, de nagyok az egyéni eltérések. Ilyenkor, amikor már a hozzátáplálás is elkezdődik, nagyon fontos a táplálkozásra is odafigyelni.
– Próbáljunk ritmust bevezetni, legyenek meg a főétkezések, ezek között pedig ne történjen nassolás. A táplálék konzisztenciája lesz idővel fontos. Persze kezdetben pépes ételeket kapnak a gyermekek, de ahogy lehet, kell adni nekik keményebb ételt is, például rágcsálhat egy darab zöldséget. Fontos, hogy a nagyon mállékony ételeket kerüljük, hisz ezek rátapadnak a kis fogakra. A főétkezéseket pedig kövesse fogmosás. Ami még fontos, hogy az édes ízt, az édes ételeket minél később ismerje meg a kicsi – sorolta a szakember. Hozzátette, ha már nem lehet elkerülni a csokit, a cukorkát, akkor ezeket étkezés után kapja a gyermek és elfogyasztása után mosson fogat.
Ha kibújtak az első fogacskák, akkor elegendő azokat ugyanúgy áttörölni vizes vagy kamillás gézzel, ahogy addig az ínyt is. Vannak újra felhúzható fogkefék, azokat is lehet használni. Körülbelül egyéves kortól viszont föltétlen ajánlott a fogmosás elkezdése, a legkisebb fejű és legpuhább sörtéjű fogkefével, egy fél borsószemnyi fogkrémmel. Amíg nem tud a gyermek köpni, addig csak fluormentes fogkrémet használjunk. Fontos, hogy körülbelül hat-hét éves korig az anya vagy az apa mossa meg a gyermek fogát, azt tartják, hogy akkor elég ügyes a gyermek keze az önálló fogmosáshoz, amikor már írni is tud – emelte ki a szakember. Kiskorban kell megszokják a gyermekek, akkor kell berögződjön a napi legalább két fogmosás rutinja.
A fogszuvasodás akár már hároméves korban is megjelenhet.
– A szuvasodás kialakulásához három tényező szükséges: baktérium, amely lebontja a fogak ásványianyag-tartalmát, egy közeg, amit a baktérium „kedvel” és ami biztosítja a szaporodását (ez a szénhidrát), a harmadik tényező pedig a nem megfelelő állapotú fogzománc – sorolta a fogorvos.

Először a fogorvosnál
Három-négy éves korban ajánlott először elvinni a kisgyermeket fogorvoshoz, elsősorban ismerkedni, barátkozni – ajánlja dr. László Zsuzsa. Úgy véli, az első látogatást meg kell előznie egy beszélgetésnek a szülők és az orvos között, hogy utóbbi ismerje meg a gyermek szájápolási szokásait, ismeretanyagát.
El lehet vinni a fogorvoshoz a kedvenc játékot is, ha pedig megfelelően alakul a találkozás, akkor egy plakkfestést is szoktak ilyenkor végezni, ami megmutatja, hol nem mossák megfelelően a gyermek fogát. Ilyenkor azt is elmondják és megmutatják, hogyan kell mosni a fogat: ahogy a felnőtteknél, úgy a gyermekek esetében is az íny alatti sepregetés a megfelelő. A problémák megelőzése érdekében az első fogászati látogatást rendszeres továbbiaknak kell követnie.

Fogmosás egyedül
Nem igaz, hogy a tejfogat nem kell kezelni. Ugyanúgy kezelik ezeket is, mint a maradandó fogakat, és sok esetben, ha a tejfog szuvasodása a fogbélt is elérte és ha gennyzacskó jelenik meg, akkor gyökérkezelést is végeznek – közölte az orvos. Ugyanis ha elhanyagolják a tejfogak helyzetét, akkor a maradandó fog is gócos környezetben tör elő. A tejfogak cseréje nem igényel különösebb beavatkozást, ezt követően, hat-hétéves korban pedig elkezdheti egyedül mosni a fogát a gyermek. Ha addig nem volt szuvasodás, amit kezelni kellett, akkor rendszerint ebben a korban elkezdődnek az első, megelőző beavatkozások, mint amilyen például a barázdazárás.
– Nagyon fontos észben tartanunk, hogy a tiszta fog mindig egészséges fog. Ennek érdekében pedig folyamatosan törekednünk kell a megfelelő szájhigiénia elsajátítására mind a gyermekeinknél, mind magunknál is. Akkor is, ha már sok fogproblémánk van, esetleg fogpótlásaink. Nem szégyen segítséget kérnünk ehhez szakembertől. Bevallom, amíg nem találkoztam az iTop-szemlélettel és nem lettem instruktor, én is azt hittem, hogy helyesen tisztítom a fogaimat – osztotta meg az orvos.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek