2021, január 18, hétfő.

A fiatalok képzése és itthon tartása a cél

Tizenöt gyergyószéki diák vett részt a Dél-Alföldi Tálentum Akadémia (DELTA) tehetséggondozó programján, Gyergyó­szentmiklós immár harmadik éve aktív résztvevője a folyamatnak. A kérdőívek által kiválasztott vezető személyiségjegyekkel rendelkező diákok egyhetes táborban vettek részt a magyarországi Gyulán, ahol szakemberek, cégvezetők tartottak nekik előadásokat. Hazatérésüket követően a tanulási folyamat azonban nem áll meg, ugyanis egy 3 éves képzés részesei. Fórika Krisztina, a gyergyószentmiklósi önkormányzat külkapcsolati referense megjegyezte: a képzés mellett a fiatalok itthon tartására is nagy hangsúlyt fektetnek.

Fiatalok a táborban. A jövő vezetői lehetnek Fotó: Fekete Cintia, Gyulai Hírlap
Fiatalok a táborban. A jövő vezetői lehetnek Fotó: Fekete Cintia, Gyulai Hírlap

A gyergyószentmiklósi önkormányzat kapcsolatának köszönhetően csatlakozhatnak székelyföldi végzős diákok is a programhoz, idén több mint hatezer itthoni középiskolás töltötte ki a személyiségfelmérő kérdőívet. Ezek alapján nem kevesebb mint 300 diákot választottak ki, ebből 105-en vettek részt a gyulai táborban, amely teljesen díjmentes volt. Gyer­gyószentmiklósról nyolc, Gyer­gyó­alfaluból három, míg Gyergyószárhegyről, Gyer­gyó­ditróból és Kilyénfalváról egy-egy fiatal vett részt a képzésen, amelynek folytatásaként mentort kaptak a diákok.
– Kaptak egy csapatvezetőt, akivel év közben folyamatosan tartják a kapcsolatot – mutatott rá Fórika Krisztina, a gyergyószentmiklósi önkormányzat külkapcsolati referense.
A képzés továbbgondolásaként hozta létre az önkormányzat a Talentum-ösztöndíjat, amelyet felajánlanak a diákoknak, ha pedig elfogadják, akkor havi 300 lejt kapnak a tanulmányaik ideje alatt. Fórika kiemelte: fontos szabály, hogy a tanulmányok befejeztével a diákoknak legalább annyi évig kell itthon dolgozniuk, mint ahányat finanszírozott az önkormányzat.
– Azt kívánjuk elérni, hogy a talpraesett fiatalok ne elvándoroljanak, hanem itthon kamatoztassák rátermettségüket – mondta a referens, hozzátéve: az önkormányzat munkát találni, illetve – ha van rá szándék – vállalkozás elindításában is segít az ösztöndíjas fiataloknak.
– Lehetőségként fogtam fel az egészet, és utólag elmondhatom, bizony megérte részt venni a táborban. Olyan emberek előadását hallgathattuk, akikkel másképp nem biztos, hogy valaha is találkoztunk volna – mondta a gyergyószentmiklósi Len Henrietta, állítását pedig a szintén részt vevő Csergő Tímea is igazolta, megjegyezve: fontos volt, hogy sikeres vezetők osztották meg tapasztalataikat.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,316RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb