A fiatal generációt szólítják meg

Közösségformáló beruházások Gyergyóújfaluban

51

Korszerű délutáni foglalkoztató központot építenek Gyer­gyó­újfaluban: az európai uniós beruházás várhatóan még ez év augusztusában befejeződik, és elkezdődhet a gyerekekkel való munka. Emellett a régi községháza épületében kívánnak létrehozni olyan teret, ahol többféle tevékenységnek helye lesz.

Nemsokára elkészül Gyer­gyó­új­faluban a futballpályán épülő délutáni foglalkoztató központ. A 420 ezer eurós összköltségvetésű program révén az új épület alsó részét a sportolók használhatják: fogadótér és öltözők állnak majd rendelkezésükre. Az emeleti rész délutáni foglalkoztatóközpont helyszíne lesz, ahol változatos tevékenységekkel várják majd a gyermekeket.
A helyi Somfa Egyesület tagjai már kidolgozták azoknak a választható foglalkozásoknak a rendszerét, amelyek segítségével várhatóan gyermekzsivaj tölti majd meg az épületet.
– Elsősorban a tematikus szabadidős programokat említeném, amelyekkel nemcsak a gyermekeket, hanem a családokat, nagyszülőket is szeretnénk megszólítani. Lesznek előadások, kézműves­tevékenységek, bábszínház, meseolvasás, cserebere-klub. Emellett élménypedagógiai programunk keretében személyiségfejlesztő tevékenységeket is tervezünk, s nem utolsósorban ezzel a foglalkoztató központtal segítséget szeretnénk nyújtani a dolgozó szülőknek, akiknek a gyerekei itt biztonságos környezetben lehetnek – tudtuk meg a központ működésére vonatkozó terveket Sólyom Annamáriától, a Somfa Egyesület vezetőjétől.
Ugyancsak uniós beruházásból újítják fel Gyergyóújfaluban az 1700-as években épült régi községházát.
– A tervek szerint a földszinten a Böjte Csaba védnöksége alá tartozó délutáni foglalkoztató fog működni, valamint teret szeretnénk biztosítani az évek óta jól működő idősek klubjának is. A felső szinten kiállítótermek lesznek, a pincében pedig klubhelyiséget képzelünk el fiatalok számára – sorolta a beruházással kapcsolatos terveket Egyed József polgármester.
Az épület felújítására már kiírták a közbeszerzést, szeretnék még idén elindítani a munkálatokat, jövőre pedig befejezni a 200 ezer eurós projektet.
– Ezekkel a fejlesztésekkel elsősorban a fiatalokra összpontosítunk. Szeretnénk aktívabbakká tenni őket, segíteni abban, hogy jövőképük legyen, és a külföldön dolgozók is ráébredjenek, hosszú távon a közösség ereje a legfontosabb – mondta a gyergyóújfalvi polgármester.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek