A fertőtlenítőszer-botrány áldozata

66

Távozik tisztségéből az egészségügyi miniszter, Patriciu Achimaş Cadariu tegnap délben nyújtotta be lemondását – közölték bukaresti hírforrások. A minisztérium irányítását ideiglenesen Dacian Cioloş kormányfő vette át.

Cadariu. A közvélemény nyomására lépett Fotó: adevarul.ro
Cadariu. A közvélemény nyomására lépettfotó: adevarul.ro

Távozik tisztségéből Patriciu Achimaș Cadariu egészségügyi miniszter a Gazeta Sporturilor tényfeltáró cikksorozatát követően. A napilap arról cikkezett, a hazai kórházakban mintegy tízszeresen felhígított fertőtlenítőszert használnak, ami évente négymillió ember egészségét veszélyezteti.
Patriciu Achimaș Cadariu azt állította: az oknyomozó írásokat követően indult vizsgálat szerint a megközelítőleg 3500 laboratóriumi vizsgálatnak csak öt százaléka esetében bizonyosodott be, hogy nem felelnek meg a hatékonysági előírásoknak, a kórházba utaltak egészsége pedig emiatt nincs veszélynek kitéve. A közvélemény nyomására az egészségügyi tárca pénteken közzétette annak az 50 kórháznak a listáját, amelyekben hígított fertőtlenítőszereket használtak.
Az érintett kórházakból kilenc Bukarestben található, míg egyötödük erdélyi városokban. A listára felkerült a Gyergyószentmiklósi Városi Kórház, a Marosvásárhelyi Megyei Kórház, a Kolozsvári Onkológiai Intézet és a Brassói Gyermekkórház is.
Dacian Cioloş veszi át ideiglenesen az egészségügyi miniszter tisztségét. A kormányfő Klaus Johannis államfővel tartott konzultációja után úgy döntött, ideiglenesen ő veszi kézbe az egészségügyi tárca vezetését, miután tegnap Patriciu Achimaş Cadariu lemondott miniszteri tisztségéről.
Tegnap Dacian Cioloş már tanácskozást tartott az egészségügyi minisztérium államtitkáraival és az ország fő egészségügyi intézményeinek képviselőivel. A munkacsoport elsődleges célja egy rövid és középtávú munkaterv kidolgozása volt, hogy biztonságossá tegyék a kórházakat és kigondoljanak egy stratégiát, amellyel az ágazatot megreformálják.
A rövid távú feladatok közé tartozik a kórházi fertőtlenítés körül kialakult botrányos helyzet rendezése. A kormány közleménye szerint a tárgyalóasztal körül egyhangú megegyezés született arról, hogy itt az ideje meghallgatni a széles tömegek véleményét a romániai egészségügyi helyzetről, hisz az elhanyagolt problémák az egész rendszerrel szemben aláásták a lakosság bizalmát. A munkacsoport legközelebb csütörtökön ül össze.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek