A férfiak manapság könnyen feladják

633

Több mint 150 személyt mozgatott meg hétvégén – többségüket „táncos” értelemben is – az első Erdélyi Legényes Találkozó. A Csíkszenttamáson szervezett, a férfitáncokról és a férfi szerepkörökről értekező rendezvény jövőtől még több teret biztosítana a szakmai előadásoknak.

Bedő Imre előadást tart Csíkszenttamáson. Példa a férfiasságról Fotó: Kovács Hont Imre

Az Erdélyi Legényes Találkozót önkéntesek szervezték helyi és szakmai partnerekkel, hagyományteremtő szándékkal. András Loránd programkoordinátor tájékoztatása szerint a kezdeményezés célja Erdély tájegységeinek felkeresése – évről évre eltérő helyszíneket céloznak meg –, és a férfitáncok elméleti és gyakorlati oktatása mellett a férfiszerep válságáról való beszélgetés, megoldások keresése.
Csíkszenttamáson pénteken 35-en regisztráltak az előadásokra, a mozgalmasabb szombati nappal együtt több mint 150 személy vett részt az eseményen – zömében férfiak, de a szombat esti előadásokkal és a táncház alkalmával nők is.
Pénteken szerény érdeklődés övezte a falunézőt, de a késő délután kezdődő műhelymunka hangulata – Sándor Csaba Lajos néptáncoktatónak, koreográfusnak, a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes vezetőjének megnyitójával – rányomta bélyegét a teljes hétvégére. Az elméleti táncoktatást követően Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója, elnöke, valamint Böjte Csaba Ferenc rendi szerzetes tartott előadást. Bedő Imre a férfivá válás folyamatáról, az uralt erő megtapasztalásáról, a férfiszerep társadalmi válságáról tartott érdekfeszítő szakmai előadást – témájában mindezt bővebben kifejtette a Férfi felelősség fájának csíkszeredai és székelyudvarhelyi elültetésekor, amelyekről pénteki lapszámunkban részletesen beszámoltunk. Böjte Csaba Szent József példáján keresztül személyes élményekre, szórakoztató és tanulságos anekdotákra épülő előadásban mutatott rá, hogy a székely férfijellem még mindig nagyon fagyos, és manapság a férfiak egyre könnyebben feladják a házasság megőrzéséért, a gyermekek becsületes neveléséért folytatott mindennapos harcot.
Szombaton reggeltől késő délutánig felcsíki férfitáncokat tanítottak, majd a motivációs előadások következtek. Kerekasztal-beszélgetés, Kincses Kálmán református lelkész és Bedő Imre újabb előadása szerepelt a tervek között, a kerekasztal azonban hiányosra sikeredett, a meghívottak ugyanis nem tudtak maradéktalanul megjelenni. Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere ezért arra hegyezte ki előadását, hogy miként lehet a néptáncot iskolai keretek között oktatni – települése ezen a téren élenjáró –, valamint négygyermekes apaként a férj és az apa szerepéről beszélt.
– Szakmaiságában, hangulatában abszolút elégedettek vagyunk a rendezvénnyel. Megtartjuk ezt az irányvonalat, miszerint a péntek és a szombat a férfiaké, a szombat este pedig a hölgyekkel közös programokat tartalmazzon. A kisebb szervezési javítanivalókon kívül azonban figyelünk majd arra, hogy a szakmai előadásokra több időt biztosítsunk – fejtette ki András Loránd programkoordinátor.
Mint megtudtuk: a helyiek magukénak érezték az eseményt, sokan – főként a helyi táncosok – érdeklődve követték végig a történéseket. Nagyon sok érdeklődő regisztrált ugyanakkor Maros megyéből és Hargita megye más tájegységeiről.
A rendezvény keretében szombaton Csíkszenttamáson, a községháza és a kultúrotthon közötti téren is elültették a Férfi felelősség fáját.

Kovács Hont Imre

A cikk a Hargita Népe április 16-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek