A fenntartható mobilitásról

90

Uniós projekt jóvoltából kerekasztal-beszélgetést szervezett Gyer­gyószentmiklóson a ma­ros­vá­sárhelyi Fókusz Öko Központ, amely a városok fenntartható fejlesztéséért kíván tenni. Az esemény aktualitását az adta, hogy folyamatban van Gyer­gyó­szentmiklós mobilitási tervének készítése.

A városi mobilitásról tartottak beszélgetést Fotó: Nagy Levente

Gyergyószentmiklóson gya­log szinte bárhova gyorsabban el lehet jutni, mint autóval, mégis igen nagy az autósforgalom az utcákon. Annak érdekében, hogy a közeljövőben a park ne legyen parkoló, fenntartható közlekedést kell kialakítani, és erre hivatott a mobilitási terv – hangzott el A városi mobilitás a fenntartható fejlesztési célok jegyében címet viselő kerekasztal-beszélgetés bevezetőjében.
Hajdú Zoltán, a Fókusz Öko Központ munkatársa bemutatta azt a hároméves európai uniós projektet, amely a fenntartható fejlődés érdekében tenni kívánó önkormányzatokat fogta össze. Mint elmondta, a városok nagy szén-dioxid-kibocsátók, a projekt ezt próbálja tudatosítani és tervet kidolgozni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére. Hangsúlyozta, emberbarát városok kialakítása a céljuk, hiszen a városi közlekedés nem az autókért, hanem az emberekért van.
– A mobilitási terv a szén-dioxid-kibocsátási stratégia része, arra irányul, hogy a városi közlekedés átalakítása révén kevesebb szén-dioxid jusson a levegőbe. Gyergyó­szent­miklós mobilitási terve véglegesítés előtt áll – indokolta a tanácskozás fontosságát Molnár Judith városmenedzser.
A rendezvényen nem volt jelen Nagy Zoltán polgármester, de korábban elmondta: a város mobilitási terve újragondolja a közlekedést, útfejlesztést, valamint a tömegközlekedés fejlesztését is tartalmazza. A teljes városra vonatkozóan magában foglal terveket, hogy hol, miképpen lenne jobb a közlekedés, hogyan csökkenthető az autósforgalom a tömegközlekedés javára.
Az elképzelés szerint körgyűrűt alakítanának ki, hogy a város különböző pontjairól a központi részek felé csak autóbusszal utazhassanak a lakók. A tervek alapján pályázat benyújtását tervezi az önkormányzat a jövő év elején, a megvalósításra szeretnének támogatást nyerni.

Nagy Levente

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.