A feladatok nem változtak, a törvény igen

Közmunka Gyergyószentmiklóson

175

Változtak a szociális segély odaítélésének feltételei, a közmunkát a korábbiaktól eltérően több családtag is elvégezheti és napszámos munka vállalására is lehetőséget ad a tavaly októberben megjelent törvény – erről tájékoztat közleményben a városháza. A helyi tanács nemrég döntött a szociális segélyre jogosultak által elvégzendő feladatokról.

Közleményben tudatja a gyer­gyószentmiklósi városháza, hogy a 2018/192-es törvény tavaly október 24-i hatályba lépésével módosultak a szociális segély odaítélésének feltételei. Korábban a kötelező havi közmunkaórákat a szociális segélyben részesülő családok egyik munkaképes családtagjának kellett elvégeznie, az új törvény lehetővé teszi, hogy több munkaképes családtag végezhesse el a munkát.
A törvény előírja azon tevékenységeket is, amelyeket az önkormányzat a közmunkások segítségével végeztethet el: például takarítás, zöldövezet-karbantartás, középületek, -terek és szobrok takarítása, karbantartása.
Az egyik jelentős újdonság, hogy napszámos munka vállalását teszi lehetővé az új rendelkezés. A város adminisztratív területén tevékenykedő cégek, jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, egyéni vállalkozások kérelmezhetik a szezonális munkálatok elvégzésében a szociális segélyben részesülő munkaképes személyek segítségét. Kérést kell benyújtaniuk a polgármesteri hivatal szociális osztályára, amelyben kérelmezik az adott munkálat elvégzéséhez szükséges személyek számát. A szociális segélyben részesülőknek elsősorban a közhasznú munka elvégzése a feladatuk, viszont a szezonmunkát is ajánlott elvállalniuk, ugyanis amennyiben két alkalommal megtagadják azt, családjuk elveszíti a szociális segélyt. Az elvégzett napszámos munkáért a munkaadó és a munkás által közösen megállapított munkabér jár. A közlemény leszögezi, az új törvény előírása szerint, amennyiben a munkaképes személy visszautasítja a számára felajánlott munkát, illetve a munkaerő-elhelyezési ügynökség továbbképzési lehetőségeit, megszűnik a szociális segélyre való jogosultsága, és nem kérelmezheti az újabb juttatást a megszüntetést követő 12 hónapban.
A gyergyószentmiklósi tanácstestület egyébként múlt szerdai ülésén fogadta el a közhasznú tevékenységek listáját, e szerint elsősorban takarítást, hótakarítást, kertészeti munkákat írnak elő a szociális segélyre jogosultak számára a város területén, illetve a 4-es kilométernél és a Gyilkostó üdülőtelepen.
Fórika Krisztina, a városháza szóvivője elmondta, szociális segélyre jogosultak esetén jelenleg 149 munkaképes családtag szerepel a szociális osztály nyilvántartásában, 3012 órányi közmunkát kell elvégezniük, hogy a juttatást megkapják januárra. Hozzátette, az elmúlt hónapokban is változó volt a munkakedv, több család juttatásának folyósítását függesztették fel – főként nyáron –, mert nem végezték el a munkát.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek