2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

A fél évszázada írt mű ma is él

Két előadással, a budapesti József Attila Színházban a Tisztelt ház zenés vígjátékkal, a Tháliában pedig Müller Péter Szemenszedett igazság című bűnügyi komédiájával vendégszerepelt a csíkszeredai társulat. A Csíki Játékszín hétfő esti előadását Müller Péter is megnézte, a produkciót követően őt is a színpadra szólították.

Müller Péter a társulattal együtt fogadta a közönség tapsát

A Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében láthatta a budapesti közönség a csíkszeredai társulat Szemenszedett igazság című előadását, bár a darabot a magyarországi társulatok ritkán tűzik műsorra, Olaszországban és Latin-Amerikában nagy sikerrel játszották. A Thália Színházban hétfőn este bemutatott produkcióra Müller Péter is meghívást kapott, az előadást követően közönségtalálkozót is hirdettek, az író egészségügyi okok miatt azonban ezt visszamondta.
A bohózati elemeket használó mű abszurdba hajló, tragikomikus történetre épül, amelynek alapötletét a szerző François Gayot de Pitaval világhírű bűneset-gyűjteményéből merítette, Budapesten 1966-ban mutatták be először, a Csíki Játékszín társulata pedig Parászka Miklós rendezésében vitte színre.
A telt házas előadás végén az írót is a színpadra szólították, a társulattal együtt fogadta a közönség tapsát, lapunknak ezt követően sikerült rövid interjút készítenie vele.
– Boldog vagyok. Ezt a darabot, amit fél évszázaddal ezelőtt írtam, most olyan frissnek, üdének láttam, mintha tegnap született volna. Nem tudtam végigkövetni a sorsát, egyszer láttam Olaszországban, Latin-Amerikában pedig, úgy tudom, a rendezőt elüldözték, menekülnie kellett, mert színre vitte a darabot – nyilatkozta lapunknak Müller Péter a színpadról lejöve.
Parászka Miklós rendező szerint a Csíki Játékszín társulata nem véletlenül választotta ezt a bűnügyi komédiát, a darab kapcsán felmerülő kérdések ugyanis ma is aktuálisak.
– A Kolozsvári Színházban 1990-ben, rögtön a forradalmi változások után Kötő József igazgató kért fel egy darab rendezésére. Az volt az egyetlen kikötése, hogy olyan előadást hozzunk létre, ami tükrözi az akkori folyamatokat. Ekkor került elém Müller Péter darabja. A kérdést, amit felvet, izgalmasnak találtam: lehetséges-e morális alapon rendet teremteni a világban? 1990-ben ez a kérdésfelvetés hallatlanul aktuálisnak tűnt, ezért meg is rendeztem. Azóta eltelt 26 év, és a kérdés semmit nem veszített aktualitásából, sőt ma talán még szembeötlőbb, mint akkoriban – vallja a rendező.
– Nagyon megrendítő látni, hogy ma is él ez a darab. Ilyent magyar író ritkán él meg. Csoda. Minden dolog elavul, ma este azonban a társulat játékában úgy tűnt, mintha tegnap írtam volna a szöveget – tette hozzá Müller Péter.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb