csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A fejlemények bíztatók

Hargita Megye Egészségbiztosítási Pénztára július végéig aláírja az érvényben lévő kétéves keretszerződés utolsó félévére szóló, az alkalmazási normák módosulásait is magukban foglaló szerződéseket és szerződéskiegészítéseket. Ezek értelmében jelentősen emelkedik a családorvosi rendelők bevétele, és hasznos változásokat eszközölnek a betegek felé nyújtott szolgáltatások javítása érdekében is.

Duda Tihamér Fotó: Kovács Hont Imre

Az orvosi és gyógyszerészeti szolgáltatásokat nyújtó rendelők és intézmények, illetve a segédeszközöket forgalmazó cégek hétfőig nyújthatták be iratcsomójukat szerződéskötés vagy -kiegészítés céljából a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz.
Duda Tihamér Attila elnök-vezérigazgató rámutatott: ez nem a klasszikus értelemben vett szerződéskötések folyamata. A központi költségvetés késedelmei miatt ugyanis nem sikerült korábban lefedni azokat a költségeket, amelyeket a működő kétéves, 2018–2019-es keretszerződés alkalmazási normái diktáltak. Két idei halasztás után augusztus 1-jétől végre sikerül pótolni a hiányosságokat, így ennek szellemében szerződésmellékleteket kötnek a régi ügyfelekkel, illetve új szerződéseket az újakkal. Duda Tihamér Attila az alkalmazási normák szerinti legfontosabb újdonságokról számolt be lapunknak, rámutatva azokra a várt módosításokra is, amelyeket ezúttal sem sikerült érvényesíteni.

Jó hír a családorvosoknak és a pácienseknek
Az egyik legfőbb változásnak a családorvosok örülhetnek, a rendelők ugyanis jelentős többletbevételhez jutnak hozzá.
– A kórházakban dolgozó szakorvosok bére jelentősen megemelkedett az elmúlt két évben, most pedig a családorvosi rendelés helyzete is javul. A praxisok fejkvóta alapján eddig 5,8 lejt kaptak, ezután a listájukon szereplő minden egyes biztosított után 7,8 lejt kapnak. A szolgáltatásokért kapott összeg is emelkedik, 2,8 lejről 3,5 lejre – fejtette ki Duda Tihamér Attila.
Ugyanakkor új szolgáltatás is elérhetővé válik: a családorvosok a biztosítással nem rendelkező nők számára is kiállíthatnak egy, a várandósság megállapítását igazoló iratot, ezzel az irattal pedig a kismama – a terhesség és a gyermekágyi időszak idejére – hozzáférést nyer a biztosítottaknak kijáró alapszolgáltatásokhoz.
A klinikai járóbeteg-rendelést illetően technikai módosulás lép érvénybe: bizonyos kiegészítő szolgáltatásokat nagyobb értékben számolnak el.
A betegek számára ennél sokkal fontosabb változtatásnak bizonyulhat az, hogy a paraklinikai szolgáltatásokra (mint például az MR, a CT, a laboratóriumi vizsgálatok) szánt, de fel nem használt összegeket ezentúl nem háromhavonta, hanem havonta újraosztják és átcsoportosítják azon szolgáltatóknak, amelyeknél hiány van. Duda szerint ez azt eredményezheti, hogy dinamikusabbá válik a rendszer, és megrövidülnek a várólisták.
Ugyancsak könnyítés, hogy a krónikus betegek számára kiírt beutalók érvényessége 30 napról 90 napra nő.
A kórházi betegellátást illetően bővül a napi beutalás szolgáltatási csomagja, és minisztériumi rendelettel egyes kórházaknak 15–40 százalékkal növelik a megoldott esetekért járó díjat (TCP). A Hargita megyei kórházaknál ez a mutató változatlan maradt.
Az otthoni betegellátás terén is javul a helyzet: az eddigi 90 napról 180 napra bővül az az időszak, amíg egy biztosított az otthoni ellátásban részesülhet – ideértve a palliatív gondozást is.

Amire még várnunk kell
A betegellátást szolgáló infor­matikai rendszeren fejlesztések végrehajtása szükséges ahhoz, hogy gyakorlatba ültethessenek néhány olyan módosítást, amely napirenden van ugyan, de legkorábban mégis csak a következő esztendő januárjától foglalhatják bele az alkalmazási normákba – tudtuk meg Duda Tihamér Attilától. Az elnök-vezérigazgató három olyan rég várt módosítást emelt ki, amelyek rugalmasabbá tennék az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést a biztosítottak számára.
A gyógyszereket továbbra is csak abban a megyében válthatjuk ki, amelyben az orvos felírta, és a paraklinikai beutalókat is csak az adott megyében érvényesíthetjük. Így például a Hargita megyei szakorvosok által MR-re kiírt betegek továbbra is csak a csíkszeredai MR-re várakozhatnak, holott lehet, hogy a szomszédos megyékben rövidebb a várólista, és – Duda Tihamér Attila szavaival élve – a rendszernek teljesen mindegy, hogy a biztosító melyik megyében fizet. Ugyancsak az informatikai rendszer fejlesztésére vár az a módosítás is, amely lehetővé teszi, hogy a biztosító pénztárral szerződésben nem álló klinikai szakorvosok olyan szolgáltatások felé irányítsák a betegüket – legyen szó klinikai szakorvosi vagy paraklinikai vizsgálatokról, vagy akár gyógyszerek kiváltásáról –, amelyeket fedeznek az országos egészségbiztosítási alapok.
Duda Tihamér Attilától megtudtuk: az új szerződések között az eddigiekhez képest két új szakterületről (fogászat, illetve gyógyá­szati segédeszközöket szolgáltató cég) is lesznek szerződéskötések, július végéig pedig valamennyi szerződést és szerződéskiegészítést aláírnak. A megyei pénztár egyébként több mint 360 szolgáltatóval áll szerződésben.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,234RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb