A farmvezetés még mindig férfias szakma

Nők a mezőgazdaságban

42

A gazdaságok kétharmada a férfiak kezében van Európában, a maradék egyharmad birtokmérete pedig jóval kisebb, mint amekkorát az erősebbik nem igazgat. Fizetési szakadék is tetten érhető a nemek között. A kérdés, tesz-e majd ez ellen az új Közös Agrárpolitika?

Az Eurostat adatai szerint az uniós gazdaságok mintegy 30 százalékát vezetik nők. Az egyes tagországok között azonban hatalmasak az eltérések, Hollandiában mindössze a gazdaságok 5 százalékát irányítja a gyengébb nem, míg Litvániában mintegy 47 százalékát, Ausztriában pedig 45 százalékát. Romániában – az uniós átlaghoz képest – a farmvezetők között ugyancsak jónak tekinthető a hölgyek részaránya: 2016-ban a mezőgazdasági vállalkozások 43 százalékát nők irányították.
A Copa-Cogeca, az európai gazdák legnagyobb érdekérvényesítő szövetsége szerint a nők által vezetett gazdaságok átlagosan 40 százalékal kisebbek, mint a férfiaké, a női vezetők fizetése pedig 16 százalékkal alacsonyabb. A nyugdíjak tekintetében a nemek közötti különbség eléri az 51 százalékot a mezőgazdaságban.
A nők szerepe gyakran láthatatlan, különösen a segítő házastársak esetén, akik „gazdasági függésben” élnek a férjüktől. Az ilyen háziasszonyok nem kapnak fizetést a családi gazdaságban végzett munkájukért.
A Corteva Agriscience októberben közzétett, globális tanulmánya is megállapította, hogy a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés még mindig erős a világ mezőgazdaságában. Indiában a nők 78 százaléka úgy véli, hogy az ágazatban diszkrimináció van. Az Egyesült Államokban a női válaszadók közel fele (48 százaléka) mondta azt, hogy a nők és a férfiak egyaránt sikeresek a gazdálkodásban, míg 36 százalékuk szerint a férfiaknál kevésbé férnek hozzá a banki forrásokhoz. Minderről Marjiana Petir, a jobboldali Európai Néppárt horvát képviselője beszélt az euractiv.com-nak annak apropóján, hogy nem látja a nők helyzetének javítását garantáló elemeket az új Közös Agrárpolitikában (KAP). A Parlament mezőgazdasági bizottsága várhatóan áprilisban fogadja el álláspontját a KAP három rendelettervezetéről.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek