A falusiak már nem tűrik

Fejlesztési társulás a gyergyószentmiklósi aszfaltért

334

Gyergyószentmiklós város, valamint a környékbeli nagyközségek helyi önkormányzatai fejlesztési társulást (ADI) hoznának létre annak érdekében, hogy együttes erővel nyerjenek finanszírozást a város utcáinak korszerűsítésére. Az aszfalthoz szokott gyergyószéki falubeliek ugyanis megelégelték, hogy a városban alig tudnak autókkal közlekedni.

Csak a legmódosabb falubeliek engedhetik meg maguknak Gyergyóvidéken, hogy autóval menjenek Gyergyó­szent­miklósra: akinek nem futja ugyanis terepjáróra, az szekérrel vagy biciklivel jár nagybevásárlásokra, kórházi látogatásokra és ügyintézésre. Az utolsó csepp a pohárban Lázár János borzonti lakos múlt heti esete volt: Opel Astra típusú személygépkocsijával bátorkodott elindulni öregotthonba helyezett anyósának meglátogatására, de alig hagyta el az Állomás utcát, máris gödörbe esett az autójával. A jármű eleje totálkáros lett, a sofőr azonban sérülés nélkül megúszta az esetet, sőt szerencséjére éppen arra járt kétlovas szekerével egyik józan belátású falubelije és kihúzatta a gödörből. Pechére viszont 0,21 mg/l-es légalkoholszintet állapítottak meg nála, így a biztosító sem akar fizetni.
Nem várt hatást váltott ki a borzonti személy esete.
– Átlagos személygépkocsival józanon már nem merünk elindulni a városba, főleg, ha az anyósunkat kell meglátogatnunk. Ezt a tarthatatlan állapotot meg kell végre szüntetni – mondta egy nevét elhallgatni kívánó ditrói lakos.
Remete, Ditró, Szárhegy, Al­falu, Csomafalva és Újfalu, valamint Gyergyószentmiklós polgár­mestere tegnap közösségi fejlesztési társulás alapításának szándéknyilatkozatát írta alá annak érdekében, hogy tagdíjakból és közös pályázatokból segítsék a várost az utcahálózat aszfaltozásában. A felsorolt falvak szinte mindegyikében már az erdei gombászösvényeket is aszfalttal borították, a városban viszont számos forgalmas út csak nyomokban tartalmaz aszfaltot, a másodrangúak pedig földutak vagy teleszkóprongáló kockaköves utak.

Szerkesztette: Kopacz Hazug Imre
Illusztrációk: Para Pista

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek