2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

A „diplomagyárban” megakadt a termelés

Pár évvel ezelőtt tömegesen végeztek hallgatók a diplomagyárként elhíresült Spiru Haret Egyetem különböző szakain az ország több városában, így Csíkszeredában is. A viszonylag könnyű diplomaszerzés álma viszont nem mindenki számára lett valóság: sokan a mai napig várják, hogy oklevelüket kézbe kapják.

Diákok ezrei várnak máig a Spiru Haret Egyetemen megszerzett diplomájukra. Perelhetnek
Diákok ezrei várnak máig a Spiru Haret Egyetemen megszerzett diplomájukra. Perelhetnek

Nyilatkozó alanyunk – mivel névtelenségéhez ragaszkodott, nevezzük csak Csillának – 2011-ben végzett a Spiru Haret Egyetem pszichológia szakán. Kihelyezett tagozaton, Csíkszeredában. Akkor élte fénykorát ez az oktatási forma, és ez a szak is igen népszerű volt: mintegy százan fejezték be akkor tanulmányaikat ezen a szakon, Csillával együtt. Ha a többi szak végzőseit is felszámoljuk az évek folyamán, 2000-re is rúghat a szám.
Csillának, az akkor sikeresen letett záróvizsga ellenére ma sincs egyetemi oklevele. Mint ahogy az ő szakán végzett évfolyamtársai többségének sincs.
– Azoknak van, akik pereltek a diplomájukért. Ők megkapták, más nem. Az egyetem azt mondja, azért nem tudja kiállítani az oklevelet, mert nincs elég nyomtatványa. Mikor az idén év elején bejártam Bukarestbe, azt mondták, egy-két hónap múlva megkapom. Azóta akárhányszor hívtam telefonon, leráztak – mondja.
Az egyetem honlapján is követi a fejleményeket, ott ugyanis szinte folyamatosan frissül azok névjegyzéke, akik mehetnek a kiállított oklevelükért. – Akik a listán vannak, mind 2012–2013-as végzősök. A korábbiak sehol sincsenek. A jelenség okát nem tudom, de az az érzésem, nem nyomtatvány kérdése ez – adott hangot véleményének.

A nagy tömeg már kifutott
2009-ben, mikor az akkori tanügyminiszter, Ecaterina Andronescu behúzta a féket a Spiru Haret, illetve más hozzá hasonló, nagy tömegeknek egyetemi oklevelet kiadó tanintézményeknek, a Spirun végzett csíkszeredaiak közül is többen maradtak oklevél nélkül.
– Nálunk öt fakultást nem érintett a szóban forgó 2009-es kormányhatározat, hiszen azoknak megvolt a távoktatásra az akkreditációjuk. Azok viszont, akik az akkreditáció nélküli fakultásokon végeztek, ha pert indítottak, megnyerték és később megkapták az oklevelüket, hiszen akkreditációja nem volt ugyan ezeknek a fakultásoknak, de működési engedélyük igen – magyarázta az akkori bonyolult helyzetet Gergely András, a Spiru Haret Egyetem csíkszeredai kihelyezett tagozatának vezetője. – Ez az intézkedés nálunk körülbelül 300 személyt érintett, akik pereltek is, és többségük esetében érvényesült is a jogszerűség – tette hozzá az egykori igazgató.
Úgy tudja, a nagy tömeg már kifutott, azaz a többség kézbe vette az oklevelét, de még mindig vannak olyanok is, akik bár a pert megnyerték, ma sem rendelkeznek diplomával.

Lassított diplomaosztás
És bár az említett végzősök jó része, perrel ugyan, de kapott diplomát, a következő években záróvizsgázók sem jártak mind jól: a 2010–2011-ben végzettek esetében a diplomák kiadását lelassították, mert a minisztérium nem bocsátott az egyetem rendelkezésére elég nyomtatványt. Akkor lépett érvénybe ugyanis az a törvényes előírás, melynek értelmében meghatározták a normatívákat, hogy milyen oktatási formára, milyen fakultásra hány diák írható be.
– Ezért 2011 volt a beiratkozott diákok száma alapján a csúcs, utána már csak meghatározott számú diákot vehettünk fel – emlékszik vissza Gergely András. És ez tulajdonképpen a csíkszeredai kihelyezett tagozat végét is jelentette.
– Az egyetem minden kihelyezett tagozatát kellett akkreditáltassa. Szó volt, hogy Csíkszereda esetében is elindítják az eljárást, már kerestük is a személyzetet, de végül gazdasági okok miatt esett a dolog – mondja az egykori igazgató.

Hargita megyében is nyert a többség
245 ügyet jegyeztek 2010-től mostanáig a Hargita Megyei Törvényszéken a Spiru Haret Egyetem diplomái ügyében, melynek tárgya a – hivatalos jogi kifejezési alapján – tevési kötelezettség volt. A törvényszékhez intézett kérdéseinkre kapott válaszból kiderül, hogy az ügyek többsége, szám szerint 204 már lezárult, 41 van még folyamatban. A lezárt ügyek nagy részében, 163 esetben a törvényszék helyt adott a felperes keresetének, azaz a diplomára váró hallgatók javára döntött, 34 esetben részben adott helyt a keresetnek, két-két esetben pedig megsemmisítették, idejét múlta vagy éppen más törvényszékhez utalták az ügyet. Egy esetben a felperes elállt a pertől.
A Spiru Haret Egyetem méltán érdemelte ki annak idején a „diplomagyár” fogalmát: csak Csík­sze­redában, az itt 2004 és 2012 között működő kihelyezett tagozaton eleinte évente 70-80 diák diplomázott, aztán számuk elérte az évi 300-at is. Az egykori igazgató, Gergely András körülbelül 2 ezerre teszi azok számát, akik itt folytattak tanulmányokat.
– A legnépszerűbb szakok között volt a közgazdaságtan, a pénzügy és banki ügyvitel, a pszichológia, jog, közigazgatás, menedzsment, illetve a pedagógusok által kedvelt pszichopedagógia – sorolja. Hozzátette, volt földrajz szak is, évi 4-5 végzőssel, testnevelés, 1-2 hallgatóval, de nemzetközi ismeretek is, ahová évente 10-12 személy iratkozott be.

Diploma helyett igazolás
Alanyunk, Csilla tovább folytatta a tanulmányait, annak ellenére, hogy az egyetemi végzettségét igazoló oklevele máig nincs meg. Mesterképzőbe iratkozott egy állami egyetemen, el is végezte, disszertálni készül.
– A Spiru Haret Egyetem diploma helyett kiállított nekem egy igazolást, ezt a mesterképzőben elfogadták, így be tudtam iratkozni. Tartok tőle, hogy a disszertációig sem lesz még oklevelem, és csak reménykedni tudok, hogy az igazolás elég lesz ahhoz, hogy levizsgázhassak – tette hozzá.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb