A DIICOT is vizsgálódik

31

A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) is elemzi a Panama-papers néven elhíresült botrány romániai vonalait – közölte tegnap a nyomozóhatóság azt követően, hogy több mint 200 ezer offshore cég adatai szivárogtak ki egy panamai ügyvédi irodától. Sokak szerint az rajzolódik ki, hogy a gazdag és befolyásos emberek – politikusok, sztársportolók, művészek, üzletemberek – többsége próbál csalni és kibújni az adófizetés alól, vagy éppen szeretne tisztára mosni homályos hátterű pénzeket.

Illusztráció

Mintegy 11 és fél millió dokumentum szivárgott ki a német Süddeustche Zeitungon keresztül a panamai Mossack For­senca ügyvédi irodától. Részletek derültek ki többek között a szaúdi király, az argentin és az ukrán elnök offshore ügyleteiről is. Az adatok csaknem 60 ország politikusainak offshore cégekben való érintettségére utalnak – köztük 72-en jelenlegi vagy korábbi állami vezetők.
A hírbe hozott kormány- vagy államfők többsége nem nyilatkozott. Néhányan szóvivőiken keresztül azt közölték, hogy nem látnak problémát a nyilvánosságra került offshore-kötődéseikkel kapcsolatban.
Külföldön bejegyzett cégben részesedést birtokolni egyébként önmagában nem törvénytelen, ugyanakkor egy, az offshore jelenség ellen küzdő civilszervezet szerint az jelentősen megkönnyíti a pénzügyi bűncselekményeket.
Közben több ország adóhatósága már vizsgálatot indított a Panama-akták ügyében, néhány állami vezető nemzetközi fellépést szorgalmazott, többen üdvözölték, hogy az adatok nyilvánosságra kerültek.
A terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) is elemzi a Panama-papers néven elhíresült botrány romániai vonalait. A szervezet egyebek között azt vizsgálja, hogy a botrány kirobbanását követően napvilágra kerültek-e olyan adatok, amelyek befolyásolhatják a folyamatban levő vagy akár a már lezárt ügyeket.
A DIICOT a Mediafax hírügynökségnek azt is közölte: a pénzmosás elleni hivatalnak lehet nagyobb szerepe az offshore-vállalkozások romániai szálainak kivizsgálásában.
A Rise Project nevű hazai tényfeltáró újságírócsoport szerint megközelítőleg száz romániai üzletember neve is szerepel a dokumentumokban, a panamai ügyvédekhez fordult egyebek között a Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás kezdeményezője, Vasile Frank Timiş is, mellette pedig az olajiparban ismert Corneliu Iacobov neve is szerepel.
Az Országos Kereskedelmi Kamara közlése szerint Romániában több mint 1200 olyan cég van, amelyek valamelyik külföldi adóparadicsomokhoz köthetők. Ezeknek összesített törzstőkéje eléri az 1,1 milliárd eurót – közölte a Mediafax hírügynökség.

Hírösszefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.