A daganatos megbetegedések egyharmada megelőzhető lenne: Az egészséges életmód és a szűrés elsődleges

63

Számos tévhit övezi a daganatos megbetegedések kezelését, ezeket a mítoszokat, illetve cáfolatukat is felsorolta a rákellenes világnap alkalmával dr. Holló Gergely onkológus szakorvos. Mint előadásában kihangsúlyozta, egyéni és közösségi szinten is tehetünk a rákos megbetegedések megelőzése, illetve kezelése terén.

Fotó: Veres Nándor

Február 4-én, a rákellenes világnap alkalmával daganatos betegek és hozzátartozóik számára szervezett találkozót a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház az intézmény működtetője, Hargita Megye Tanácsa márványtermében, Csíkszeredában. A találkozón részt vevő érdeklődőknek dr. Holló Gergely onkológus szakorvos, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztályának vezetője is előadást tartott. A megbetegedésről kifejtette, a rák gyűjtőfogalom, több száz különböző szövettani típusú, különböző biológiai viselkedésű és különböző szervekre lokalizálódó kóros sejtburjánzást, tehát daganatot fed.
– A rák a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség. A rákos sejtek kiszabadulnak a szervezet szabályozó tevékenysége alól, így szinte önálló életet élve, mértéktelenül szaporodnak. A rosszindulatú daganatos sejtek merőben különböznek az ép szövetek sejtjeitől. Általában nagy, sötét magvú, értéktelen sejtek ezek, amelyek között az összetartó erő kicsi, ezért a daganatból könnyen kiválnak, és többnyire a nyirok-, máskor a véráram útján a szervezet más helyeire is eljutnak, s ott belőlük áttétes daganatok alakulhatnak ki. A rákos sejtburjánzás – amennyiben nem kezelik – a szervezet senyvedéséhez, pusztulásához vezet. Fél évszázada a rosszindulatú daganatokkal diagnosztizált betegeknek csak 20 százaléka volt megmenthető, ma körülbelül felük meggyógyul – mutatott rá a szakorvos.

Táplálkozási tanácsok
Dr. Holló Gergely számos praktikus tanácsot is megfogalmazott a daganatos megbetegedéssel küzdő betegek számára. Rámutatott, a cukor táplálja a daganatot, a cukorbevitel megszüntetésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a ráksejteket. A cukorhelyettesítők azonban aszpartamot tartalmaznak, ezért károsak, helyettük a természetes édesítőszerek, például a valódi méz vagy a melasz javasolt kis mennyiségben. Mivel az asztali só kifehérítésére vegyszereket használnak, ezért annak a helyettesítése is ajánlott, tengeri sót lehet használni helyette. Szintén nem ajánlott rákbetegek számára a tej, mert nyálkaképződésre serkenti a szervezetet, különösen a gyomor-béltraktusban, a nyálka pedig táplálja a daganatokat. A ráksejteknek kedvező a savas környezet, ezért a savas, hús alapú étrend helyett inkább hal és kis mennyiségben csirkehús fogyasztása ajánlott. A húsok tartalmazhatnak továbbá antibiotikumot, növekedési hormonokat és parazitákat is, amelyek mindegyike ártalmas, különösen a rákban szenvedők számára – mutatott rá az orvos. Hangsúlyozta, ez nem jelenti azt, hogy a vegetáriánus étrendet követők védettebbek lennének a daganatos megbetegedésektől, a statisztikai adatok szerint körülbelül ugyanakkora arányban érinti őket is ez a probléma. Annak érdekében, hogy a daganatok számára kedvezőtlen lúgos kémhatás álljon elő a szervezetben, ajánlott nyolcvan százalékban friss zöldségeket, zöldségleveket, teljes kiőrlésű gabonát, magvakat, csonthéjasokat (dió, mogyoró stb.) és gyümölcsöket tartalmazó étrendet összeállítani. A fennmaradó húsz százalékot kitehetik főtt ételek, ezek között lehet például bab is.
– A friss zöldséglevek biztosítják az élő enzimeket, amelyek könnyen felszívódnak, és 15 percen belül eljutnak a sejtek szintjére, hogy táplálják és erősítsék az egészséges sejtek növekedését. Az egészséges sejtek építéséhez szükséges élő enzimek bevitele érdekében próbáljon friss zöldségből készült leveket fogyasztani (mindenféle zöldségből, ideértve a babcsírát is). Azonkívül naponta két-három alkalommal fogyasszon nyers zöldségeket is. Az enzimek már 40 Celsius-fokos hőkezelésnél elpusztulnak – ismertette az előadó.
Elhangzott továbbá, hogy nem ajánlott nagy mennyiségben fogyasztani kávét, teát és csokoládét. A kávé megítélése ellentmondásos, vannak tanulmányok, amelyek eredménye szerint napi három kávé véd a májdaganatok ellen, a zöld tea viszont egyértelműen jobb és rákellenes hatású – fejtette ki az onkológus.
A betegeknek továbbá ajánlott a tisztított, szűrt víz fogyasztása, de nem a desztillált vízé, mert ennek savas hatása van. Az orvos hozzátette, a betegséggel való megküzdésben a testmozgás is segít, a ráksejtek ugyanis oxigéndús környezetben nem tudnak burjánzani. A napi rendszeres testmozgás és a mély lélegzetvételek segítenek több oxigént eljuttatni a sejtek szintjére.

Tévhitek és cáfolatok
A rákellenes világnap egyik célja, hogy eloszlassák a tévhiteket a daganatos megbetegedéssekkel kapcsolatban. Előadásában dr. Holló Gergely is felsorolt több ilyen tévhitet és kifejtette azok cáfolatát. Mint mondta, ma már nem igaz az, hogy a rák halálos ítélet lenne.
– Mára a diagnosztika és terápia akkora fejlődésen ment keresztül, hogy a daganatok egy része korai stádiumban kiszűrhető, másrészt hatékony kezelések révén nyom nélkül elpusztítható. A daganatos betegségek kezelésében az 1950-es évektől kezdték el alkalmazni a kemoterápiás kezeléseket. Az 1990-es évekre a CT-és MR-vizsgálatok elterjedésével pontosabb diagnózist tudtak megállapítani az orvosok, így a kezelések is eredményesebbek lettek. Nem igaz, hogy minden rák halálos diagnózist jelent, kövesse pontosan orvosa javaslatait. Ezenkívül nagyon sokat számít, hogy a beteg hogyan viszonyul saját betegségéhez – mutatott rá.
Egy másik ilyen mítosz, hogy a ráknak nincsenek jelei, tünetei. Amint a szakember kifejtette, számos ráktípusnak vannak figyelmeztető jelei, ezek tudatában a korai felismerés megkönnyíthető. Egy-két kivételt leszámítva a daganatos betegségek terápiája annál hatásosabb, minél korábban megkezdik azt. Szintén nem igaz az, hogy semmit sem tehetünk a megelőzés érdekében.
– Mind közösségi, mind egyéni szinten cselekedhet. Romániában évente csaknem 30 ezer ember hal meg daganatos megbetegedések miatt, pedig ezek csaknem harmada megelőzhető volna! A kulcs az egészséges életmódban keresendő. Ne dohányozzon! Az alkohol jelentősen fokozza bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát! A túlsúly is rizikótényezőnek számít, táplálkozzon egészségesen, mozogjon rendszeresen! Emellett rendkívül fontos, hogy járjon a korának és családi előzményeinek megfelelő rendszerességgel szűrővizsgálatokra. Ennek kézbentartásában háziorvosa segít. Minél korábban felfedezik a daganatot és megkezdik a kezelést, annál jobbak a gyógyulás esélyei – sorolta a tennivalókat a szakember.
Kiemelte, bár Romániában nagyon kevés célzott szűrőprogram létezik, igénybe kell venni az egészségbiztosítási rendszer keretében létező lehetőségeket, a háziorvos javaslatára, beutalójával számos vizsgálatot el lehet végeztetni ingyenesen.
– A rákban elhunytak fele megmenthető lenne, ha az elváltozást, a daganatot idejében felismernék és megfelelően kezelnék. Felvilágosítással és szűrővizsgálatokkal az esetek egyharmadát lehetne megelőzni, egyharmadát gyógyítani, a betegek fennmaradó egyharmadát pedig megfelelő életminőség-javító kezelésben részesíteni – hangsúlyozta az orvos.
Az ellátással kapcsolatosan hozzátette, minden embernek megkülönböztetés nélkül kell hozzáférnie a szükséges egészségügyi ellátásokhoz, a biztonságos, megengedhető és hatásos gyógyszerekhez, technológiákhoz. Ugyanakkor hozzátette, a rák kezelésében még napjainkban is számos egyenlőtlenség áll fenn, így például a fejlődő és fejlett országok között, de a nemek között is. A rák nemcsak egészségügyi kérdés: széles körű kérdéseket vet fel mind társadalmi, mind gazdasági, mind pedig jogi szinten – hangzott el az előadás zárásaként.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek