A Csíkszentsimoni Fenyves Közbirtokosság tevékenységeiről: Telítődött a piac, alacsonyabb lesz a fa ára

51

Boga Dénessel, a Csíkszent­simoni Fenyves Közbirtokosság elnökével beszélgettünk a társulás tevékenységéről és a községben betöltött szerepéről. Mint megtudtuk: az erdőkitermelés és a csemeteültetés mellett minden évben a település civil szervezeteit is támogatja a közbirtokosság, idén pályázati lehetőségek függvényében az Endes-kúria felújításával is haladni szeretnének.

Csíkszentsimon közbirtokossága 2000-ben alakult, 2012 óta Boga Dénes vezeti. Az elnök készségesen válaszolt kérdéseinkre. Mint mondta, a közbirtokosság főbb tevékenységi köre az erdőtelepítéstől az erdőkitermelésig terjed.
– Tavasszal csemeteültetéssel foglalkozunk, és megkezdődik a fakitermelés, annak kiosztása és értékesítése – sorolta az elnök.
Hozzátette: a csemeteültetés a fakitermelésnek és az erdő elöregedésének függvénye. Idén 13 ezer csemetét ültetnek, amelyet Kiss Lajos szécsenyi kertészetéből vásárolnak. Az ültetést a közbirtokossági tagok és a helyi lakosok végzik. A csemeteültetés többféleképpen zajlik, teljes beültetéskor egy hektárt ültetnek be 3300 csemetével, pótültetéskor pedig a kiszáradt csemetéket pótolják. Boga Dénes rámutatott: idén a zonális széltörések miatt elsősorban egészségügyi vágásokat végeztek, ahol a helyzet megkövetelte. Elmondása szerint nem okozott nagy kárt a vihar, megközelítőleg 700 köbméter fát döntött ki. Országos viszonylatban azonban nagy mennyiségű fa esett a széldöntés áldozatául, így telítődött a piac és alacsonyabb lesz a fa ára.

Miért jó közbirtokossági tag lenni?
A Csíkszentsimoni Fenyves Közbirtokosság tulajdonában 1471 hektárnyi terület van, ebből 1129 hektár erdő, a többi legelő. A közbirtokosság tagjainak száma 590 és 600 között mozog, a tagok a tulajdonukban lévő területek szerint minden évben osztalékban részesülnek. Egy hektár után 1 köbméter fa vagy 250 lej jár a tagoknak, az osztalékot a közbirtokosság a faeladásból finanszírozza.
– Az osztalék 2012 óta növekedett, ugyanis 100 lejről 250 lejre emeltük, mivel a fa is drágult az utóbbi években – részletezte a közbirtokosság elnöke.
Hozzáfűzte: idén alacsonyabb lesz a fa ára, mivel telítettebb a piac. A tagok az évente szervezett gyűléseken az előző év tevékenységéről és a következő év tervezetéről döntenek. A havi gyűléseken a vezető tanácstagok és cenzorok vesznek részt, akik a közbirtokosság aktuális problémáit és a lehetséges megoldásokat vitatják meg.

Jelen vannak a falu életében
A Fenyves Közbirtokosság az erdőgazdálkodáson kívül más tevékenységeket is folytat, a székhelyükön működik például a Csík­szentsimoni Tejszövetkezet tejbegyűjtő központja, emellett fafeldolgozó telepet birtokolnak, illetve az Endes-kúria is az ő tulajdonukat képezi. Az elnök elmondta: a fafeldolgozó jelenleg nem üzemel, mivel nem volt jövedelmező a működtetése. Az Endes-kúria felújítás alatt van, egyelőre a tervezési fázisnál tartanak, de remélik, hogy idén a pályázatok függvényében a felújítási munkálatokat is elkezdhetik. A tervek szerint kulturális központtá alakítanák az A kategóriás műemléket, amely kisebb rendezvényeknek adna otthont. A közbirtokosság mindezek mellett minden évben támogatja a község civil szervezeteit, az egyházat, az iskolát, a fúvószenekart, a focicsapatot, a Caritas szervezetet, az önkéntes tűzoltókat és a településen szervezett kiemelkedő eseményeket. Továbbá nagyobb beruházásokat is finanszíroz a társulás, amelyek a község javát szolgálják, így az erdei utak javítását, a temetőfeljáró kialakítását, illetve új kerítés felállítását.
– A koronavírus okozta óvintézkedések megbéníthatják a közbirtokosság tevékenységét, elmaradhat a havi gyűlés és nehéz lesz csoportosan tevékenykedni – tette hozzá az elnök.

Barabás Emőke

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek