2020, december 1, kedd.
custom_html_banner1

Hirdetés

A csíkszentmártoni Vitos Kürtős a nyertes

Már első perctől telt házzal üzemelt a 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválja Sepsiszentgyörgy központjában, a pergelődő cukor illata sokakat kicsalt a rendezvényre. Idén 14 kürtőskalácssütő cég szállt versenybe az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címért, ennek megfelelően 14 standon lehetett megvásárolni a térség ikonikus édességét. A versenyen három Hargita megyei cég kapott arany fokozatú minősítést.

Kürtőskalács minden mennyiségben Fotó: Kocsis B. János

Szombat délelőtt a Farkas Ferenc sepsiszentgyörgyi mes­ter­cukrász vezette zsűri lejárta a standokat, megfigyelték a munka megszervezését, a higiéniát, a csapatok szervezettségét. Szőcs Ilona, a csernátoni Malomkert panzió vezetője, Bocskor István, a csík­szent­már­to­ni Bocskor pékség vezetője harmadszor, Jánossy Alíz gyer­gyószentmiklósi gasztro-újságíró, a Székely Konyha magazin felelős szerkesztője, Szász Elemér szé­kely­udvarhelyi gasztroblogger másodszor zsűrizik a fesztiválon, míg Kabai János, a marosvásár­he­lyi ELDI pékség termelési igazgatója és a zsűri tiszteletbeli tagja, András Tünde, a budapesti Kürtős­kalácsfesztivál alapítója először vesz részt az értékelésen. Ebben az évben először a zsűri a versenyre leadott kürtősök vakkóstolása mellett inkognitóban vásárolt kalácsokat is értékelt. Összehasonlították a kalácsok ízét, formáját, tésztaállagát, volt olyan is, hogy bekértek harmadik kalácsot is, hogy biztosak legyenek a döntésben. Mint kiderült, volt, amikor éppen ez a harmadik kalács volt a legjobb, de olyan is, amikor nem a vásárlók javára dőlt el a mérleg, holott a cél éppen az lenne, hogy a vásárban árusított kürtőskalácsok is a legjobbak legyenek, jegyezték meg a szigorú zsűritagok.

Farkas Ferenc elmondta, összességében érződik a fejlődés, ahogy érződik az is, hogy a versenyzők igyekeznek, ez látszik a standokon, a munka összehangolásán, ez pedig meglátszott a pontszámokon is. Ugyanis a fesztivál történetében először értek el a résztvevők arany fokozatot, a csíkszentmártoni Vitos kürtős – Zolsport, a farkaslaki Kovács Kalács és a Csatószegi Kürtőskalács – Paty Levari Bear Kft. kapott az arany fokozathoz szükséges pontszámot. Ezüst fokozatot ért el a csíkszeredai Nagymama Kürtőskalácsa, a csíkszeredai Parázska Kürtőskalács Kft., a sepsiszentgyörgyi Oltisz Superpast Kft., a sepsiszentgyörgyi Virág Ildikó Melinda egyéni vállalkozó, a székelyudvarhelyi Árpád Kalács – Golden Taller Kft., a szentivánlaborfalvi Simon Aranka-Tünde egyéni vállalkozó, a sepsiszentgyörgyi Konfjud Kft., a marosvásárhelyi Lazana Kft. és a csíkkozmási Retró Kürtős – Csiszér Hunor egyéni vállalata. Bronz fokozatot kapott a sepsiszentgyörgyi Nasa Kft.

Idén az Év székelyföldi kür­tőskalácsa 2019 címet a csík­szent­mártoni Vitos kürtős – Zolsport Kft. csapata nyerte el. Vitos Fodor István tulajdonos a díj átvétele után elmondta, 16 alkalmazottal működik a családi vállalkozás, a Szent Anna-tónál van állandó standjuk, de az év nagy részében Jászvásárban, Azugán és Temesváron is megtalálhatók, és természetesen rendezvényeken is részt vesznek. Az Év székelyföldi kürtőskalácsa cím elismerés számukra, de a legnagyobb díj az, ha a vásárló visszajár. Nagymamája receptjét használják, akitől azt tanulták: a kalács pedig akkor jó, ha abba beletesznek mindent, ami jár. Ezt az örökséget hozták otthonról, és ezt nem szabad elprédálni – osztotta meg tapasztalatait a nyertes cég tulajdonosa.
Az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címet elnyerő Vitos kürtős a Gyermelyi jóvoltából egy raklap lisztet kapott, részt vehet a budapesti Kürtőskalácsfesztiválon, és meghívást kapott Vincze Lóránt EP-képviselő részéről egy strasbourgi rendezvényre is.

Népes közönség figyelte szombat délután, hogyan készítik a város főterén Kárpát-medence kürtőskalácsát a sepsiszentgyörgyi Oltisz cég közreműködésével. A 220 centiméter hosszú, 40 és 80 centiméter átmérőjű óriáskürtős a testvérmegyei összefogás jelképe, a kalácshoz szimbolikusan egy-egy tarisznya liszttel járultak hozzá a székelyföldi megyék: Kovászna, Hargita és Maros megye, valamint a Barcaságot képviselő Brassó megye, az anyaországot pedig természetesen Háromszék testvérmegyéi jelentik, akiket a Veszprém megyei küldöttség képviselt.
– Legyünk büszkék székely identitásunkra, kulturális örökségünkre, amelynek része a változatos gasztronómia, így a kürtőskalács is. A kürtőskalács siculicum, nevét nem is lehet más nyelvre fordítani, nemcsak büszkeség, hanem megélhetési lehetőség is. Ma, a kürtőskalács ünnepén Brassó megyei és Veszprém megyei barátainkkal az összetartozás, együttműködés jegyében közösen sütjük a Kárpát-medence kürtőskalácsát – hangsúlyozta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.
Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke és George Scripcaru, Brassó polgármestere idén is jószívvel érkezett a fesztiválra, mindketten elismerő szavakkal illették a székelyek kedvenc édességét, a kürtőskalácsot, de általában is a székely gasztronómiát, kulturális örökséget, illetve Barcaság és Székelyföld jó együttműködését. A béke, szeretet és összetartozás jelképe ez a sütemény, emelte ki Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke, emlékeztetve, hogy a két megyét több mint 25 éves barátság köti össze.
A kívül ropogós, belül foszlós óriás kalácsot a jelenlévők is megkóstolhatták, percek alatt elfogyott az ízletes kürtős.
A 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválját Kovászna Megye Tanácsa partnerségben szervezi Sepsiszentgyörgy önkormányzatával, szervezők: Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, AgroSIC Egyesület, Kovászna Megyei Művelődési Központ, Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola, Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

HN-információ

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb