2021, január 23, szombat.
custom_html_banner1

A Csíki Vállalkozók Egyesületének csapata kapta a vándorkupát

A Bocskor pékség csapata átadta a vándorkupát az idei Pityókafesztivál főzött ételek kategóriában nyertes Csíki Vállalkozók Egyesülete csapatának. A díjnyertes csapat sütőharangban párolt pityókát készített disznóhússal, amit kőre leppenccsel tálaltak.

Az idei pityókafesztivál résztvevői. Csoportkép Fotó: Pál Bíborka
Az idei pityókafesztivál résztvevői. Csoportkép Fotó: Pál Bíborka

[dropcap]Ö[/dropcap]tven csapat regisztrált idén a Városnapok keretében megtartott Pityókafesztiválra, a Központi parkban kijelölt tűzhelyeken már reggel 10 órakor beizzították a csapattagok az üstöket, amelyekben a főtt ételek készültek. A versenyzőknek legkésőbb fél 4-ig kellett bemutatniuk a zsűri előtt az általuk készített főtt vagy sült ételeket. A zsűriben idén György Ottilia, Csiszér Előd és Kovács Éva kaptak helyet.
– Sült étel kategóriában a zsűri döntése szerint idén harmadik helyet értek el a Boszorkánykonyhások, második helyen végzett a Friss csapata, az első díjra pedig a Csíkszeredai Konfekció csapata volt érdemes – hirdette első körben a győzteseket György Piroska.
Az eredményhirdetés második felében a főtt ételek kategóriájába benevezett csapatok rangsorolása következett, e szerint idén harmadikok lettek a Rázosokk, második helyen végzett a Kerekecske gombocska csapata, míg a vándorkupát kiérdemlő csapat, a főtt ételek kategóriájában a legfinomabbra értékelt ételt a Csíki Vállalkozók Egyesületének tagjai tették a zsűri asztalára.
A csapat két főszakácsa, Vitos István és Vorzsák Szabolcs volt, akik a Vitos László által készített sütőharang cserépedényben készítették el a disznóhússal készült pityókástokányt.
– A csapattagok kértek meg arra, hogy külön erre az alkalomra készítsem el ezt a különleges edényt, amelyet egyébként olvasmányaim közben fedeztem fel és sütőharang néven ismertem meg. Tudni kell az edényről, hogy honfoglaló elődeink hozták be Erdélybe – tudtuk meg Vitos Lászlótól, a Vitos Kerámia Kft. tulajdonosától.
A főszakácsok az új edényt a verseny előtt két alkalommal kipróbálták és tesztelték mielőtt a Pityókafesztiválon elkészítették a nyertes Sütőharangban párolt pityóka disznóhússal, kőre leppenccsel tálalva nevet viselő ételt.
Az idei Pityókafesztiválon a zsűri különdíját a Harmopan csapata kapta, a közönségdíjat a Boszorkánykonyhások vehették át, míg a Thália Alapítvány által a Virtuózok csíkszeredai koncertjére felajánlott 5 kétszemélyes belépőjegyet a Youth vagy nem jut! csapata nyerte.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,345RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb