A csíki Sapi is társul a „vízmegfigyelőkhöz”

WaterWatcher ifjúsági csereprogram

75

Magyarországi és erdélyi magyarok, észt, portugál és olasz fiatalok fognak össze és foglalkoznak az egyik legnagyobb globális környezeti problémával: a vízhiánnyal, a vízkészletek védelmével, a gazdaságos vízhasználattal. Az erdélyi csoportot a Sapientia – EMTE Csíki Kara képviseli. A Vidéken Jó! Alapítvány koordinálásában megvalósuló WaterWatcher ifjúsági csereprogramban a partnerszervezetek által ajánlott résztvevők július 1–15. között a Baranya megyei Szaporcán, egy hátrányos helyzetű kis magyarországi településen találkoznak.

Az áprilisi előkészítő. Júliusban élesben

Az EU Erasmus+ program támogatásával és A Vidéken Jó! Alapítvány koordinálásában létrehozott ifjúsági csereprogram júliusi első két hetére tervezett találkozóját előkészítő előzte meg áprilisban, amelyen felkészítették a partnerszervezetek képviselőit, a koordinátorokat, a műhelyvezetőket, a csoportvezetőket.
A nyári programban részt vevő fiatalok hat csoportmunkában tehetnek az ügyért.
Az első csoport egy százéves kútházon fog dolgozni, amely a következő feladatokat foglalja magába: összehasonlítják a kútvízhasználat funkcióját régen és ma, dokumentálják a kútház felépítését és új fából készített keretet építenek neki, újjáépítik a kútházat.
A következő csoport napelemes kerti tusolót fog építeni, felmérve azt, hogy mennyi vizet használunk egy áltagos tusolás alkalmával, lehet-e ezen a mennyiségen csökkenteni, mindezzel csökkentve a vízhasználatot.
Másik csoportnak lehetősége lesz esővizet hasznosító öntözőberendezést készíteni, amely segíti az éghajlatváltozás miatt bekövetkezett vízhiány pótlását a mezőgazdaságban. A résztvevők itt megtudhatják, hogyan működik az öntözőrendszer. Az ismeretek megszerzésével egy kis kerti locsolórendszert szerelhetnek össze.
A vízfigyelő akciócsoport lesz az, amelynek tagjai felmérik a Hétöles-tó, a Kisinci-tó, a Feketevíz, a Dráva, a kutak és a csapvíz minőségét, majd összehasonlítják az eredményeket. A helyiek segítségével összegyűjtik a szemetet a tavakból és folyókból. Az összegyűlt hulladékból trash-art szobrokat készítenek.
A textilcsoport mozaik mintázatú alkotással hívja fel a figyelmet a vízhiányra, a vízszennyezettségre és a klímaváltozásra.
A médiacsoport dokumentálni fogja a résztvevők tevékenységét. Interjúkat készítenek a helyiekkel és a résztvevőkkel egyaránt, őket a program által felvetett globális problémákról, az ezzel kapcsolatos véleményükről, a tudatosságról, a megoldásjavaslatokról faggatják.
Mindazon személyek, akik csatlakoznak a programhoz, vállalják azt, hogy két hétig egy kis falucskában fognak élni, az internet hiányában elszakadnak a virtuális tértől. Ők olyan személyek, akiket érdekel a vízhiány, a vízszennyezettség, a klímaváltozás, a tudatos vízhasználat, olyannyira, hogy változtassanak rajta.
Erdélyből hat diák jelentkezett a programba, valamennyien a Sapientia – EMTE Csíki Karának hallgatói. Őket Vincze Éva Boglárka doktorandusz hallgató vezeti.

A program romániai partnere a Hargita Megye Tanácsa által létrehozott Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás (ADI Harghita)

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek