A csíki nevelésű játékosokra építik a csapatot

Készül az új idényre a VSK Csíkszereda

1 075

Javában zajlik a VSK Csíkszereda kosárlabdacsapatánál az új idényre való felkészülés. Jelenleg tizenkét fős a gárda kerete, háromnegyedük csíkszeredai nevelés. A felnőttbajnokság átszervezésével két fronton is harcol majd a megyeszékhely csapata.

Egy hónap múlva játssza első tétmeccsét a VSK Csíkszereda Fotó: Bányász Anna

Egyelőre kilenc játékossal készül a VSK Csíkszereda felnőtt kosárlabdacsapata a 2018/2019-es idényre. Egy év szünet után a megyeszékhelyi klub újra nevezett a felnőtt pontvadászatba, amelyet a nyáron alaposan átszerveztek. Csupán egy osztály lesz a bajnokságban, viszont a csapatokat három értékcsoportba sorolták. Az átszervezés azt is jelenti, hogy akár a C csoportba sorolt csapat is megnyerheti a bajnokságot, noha ennek csak elméleti esélyei vannak.
A VSK Csíkszereda a felnőttcsapatot a tavalyi U18-as játékosokra építette, de vannak visszatérők, újonnan igazolt hazai és külföldi sportolók is. – A tavalyi U18-as korosztályból László Botond, László Tamás, Nagy Sándor, Holló Bence, Zerkula Zoltán és Bujac Eduard maradt a klubnál. Sikerült hazacsábítanunk a 19 éves László Arnoldot, aki két évet Győrben, egyet pedig Oroszlányban játszott. A 2016/2017-es idényt nálunk fejezte be Raul Olariu és Lokodi Mátyás, ők egy év kihagyás után visszatérnek a VSK-hoz – nyilatkozta lapunknak Lászlófy Botond. A VSK igazgatója és edzője hozzátette, Lokodira nem csupán játékosként számítanak. – A csapat fizikai felkészülését Lokodi Mátyás irányította, egyébként ő vezeti az összes korosztályos csapatunkban az effajta edzéseket – mondta Lászlófy.
Két játékos a Temesvári Tim­bától igazolt Csíkszeredába: a 23 éves Medgyesy Róbert irányító, valamint a 27 éves, Boszniában született szerb származású, de horvát állampolgár Goran Ostovic center. A klub leszerződte a 29 éves szlovén irányító Magusar Matevzet is, ugyanakkor tárgyalnak még egy légióssal. – A hazai bajnokság szabályzata szerint legtöbb négy légiós lehet egy csapatnál, mi egyelőre nem akarjuk ezt a keretet kihasználni – mondta Lászlófy.

A változások
Nem csupán a teljes felnőtt- bajnokság átszervezése az újdonság a hazai kosárlabdában. A szakszövetség ugyanis egy videorendszer kiépítéséről is döntött, amely négy kamerából áll, és csak a klubok, valamint a szövetség fér hozzá majd a felvételekhez. – Ez előny abból a szempontból, hogy ellenfeleink játékát, játékosait meg tudjuk figyelni, tudjunk elemzéseket készíteni – mondta Lászlófy. Hozzátette, a rendszert a szövetség építi ki, ám ennek költségeit a klubok állják.
Ősztől immár nemcsak az A csoportban, hanem minden felnőttmérkőzésen kötelező lesz az online statisztika vezetése, ez korábban csak a Románia-kupa és a Szuperliga meccsein volt kötelező. Ősztől pedig minden, a felnőtt pontvadászatban induló csapat játszik a Románia-kupában, ez is korábban csak a Szuperliga gárdáinak volt kötelező.
Ami a játékosokat illeti, a találkozó minden pillanatában kötelezően a pályán kell legyen egy hazai – azaz román állampolgársággal is rendelkező –, valamint egy U23-as játékos. – Nekünk ez a szabály nem okoz majd túl nagy fejtörést, hiszen nyolc játékosunk 23 év alatti, tízen pedig román állampolgársággal is rendelkeznek – mondta a VSK trénere.

A célok
Kettő plusz egy céllal vág neki az új idénynek a VSK kosárlabdacsapata. A bajnokságban a C csoportban az első négy hely a fő célkitűzés, ugyanakkor a saját nevelésű játékosok fejlődése, kinevelése, akiknek a profi mentalitás, hozzáállás biztosítása. Nem mellékesen a Románia-kupában az első körön szeretne túljutni a csapat, ahol a CSM Medgyes lesz a csíkiak ellenfele. A medgyesiek az elmúlt idényben az 1. Ligában játszottak, idén a B csoportba sorolta őket a szakszövetség.
A VSK két hét múlva játssza első mérkőzését, a szintén C csoportban szereplő CSM Focșani Gyergyószentmiklóson edzőtáborozik majd szeptember közepén, és Csíkszeredában 11-én és 13-án lép pályára felkészülési mérkőzésen a két csapat.
A csíkiak az első hivatalos meccsüket szeptember 29-én hazai környezetben játsszák, ekkor a Románia-kupa első körében a CSM Medgyes lesz Lászlófy Botond csapatának ellenfele, a visszavágót három nappal később rendezik.
A 2018/2019-es felnőttbajnokságot a VSK idegenben kezdi, október 6-án Târgu Jiuban, majd 13-án Galacon a Phoenix ellen játszik a csíki csapat, amely első hazai találkozóját október 20-án a Bukaresti Rapid ellen vívja az Erőss Zsolt Arénában.
A klub döntése szerint a jegyárak nem változnak a 2016/2017-es idényhez képest, diákoknak és nyugdíjasoknak öt, felnőtteknek hét lejbe kerül majd egy belépő a VSK hazai mérkőzésein.
A C csoport küzdelmei október 6. és 2019. január 12. között zajlanak, a helyezéstől függően a csapatok a sárga (az 1. helyezett), kék (a 2–6. helyezett) vagy a zöld csoportban (7–10. helyezett) folytatják a küzdelmeket. A sárga csoport első két helyezettje csatlakozik majd a piros csoport hat csapatához, ez a nyolc gárda közül kerül majd ki a bajnokság győztese. Tehát a C csoportot megnyerő gárdának adott a lehetőség ahhoz, hogy ha a sárga csoportban is az első két hely egyikén végez, a bajnoki címért is harcoljon.7

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.