A csatorna még homályban

Csíkkozmás a bürokrácia útvesztőjében

914

Felemás évet zárt Csíkkozmás is: év eleji célkitűzéseik java része megvalósult, a községi utak felújítására azonban hiába nyertek el egymillió euró támogatást, önhibájukon kívül a közbeszerzési eljárást nem tudták még kiírni, ráadásul egész évben költségvetési gonddal is küszködött a község – tudtuk meg Szántó Lászlótól, a község polgármesterétől.

Szántó László Fotó: Archív

Az elöljáró kérdésünkre elmondta: a LEADER-nél eszközbeszerzésre elnyert támogatásból még hiányzik egy hóeke, az várhatóan a jövő héten érkezik meg, de a legnagyobb „projektbánat” Kozmáson az, hogy hiába nyertek egymillió eurós támogatást a községi utak felújítására, a megvalósítása elmaradt a közbeszerzési eljárások útvesztőjében. Az önkormányzat ugyanis a tervezésre és a kivitelezésre egy csomagban írta ki a közbeszerzési eljárást, az ezt szabályozó törvény viszonylag újnak számít, ezért egyelőre nehézkesen halad az alkalmazása. A tél folyamán ugyanakkor már szeretnék kiírni a licitet, és az év végére a munkálatok nagy részét befejeznék.
A tavalyi célkitűzések közül ugyanakkor megvalósult a nyergestetői parkoló felújítása.
Két idei projektnek is elkezdték összeállítani a dokumentáció­ját: az önkormányzat székhelye, a kultúrotthon és a régi óvoda épületegyüttesét szeretnék korszerűsíteni – az óvódások már új épületben tanulhatnak, tavaly év végére beköltözhettek.
Hozzáfűzte: idén járdaépítéssel foglalkoznának Kozmáson és Lázárfalván is, a megvalósíthatósági tanulmány már készen van. A csatornahálózatot is üzembe helyeznék végre, ugyanis tavaly – a Tusnáddal és Csíkszentsimonnal közös – derítőállomás elkészült végre Tusnádon. Ennek átvétele körül azonban – mint arról többször beszámoltunk – gondok jelentkeztek. A kozmási szennyvízhálózatot illetően egyébként a legnagyobb problémát tavaly az okozta, hogy 2017 végén a kormány 900 ezer lejt utalt a csatornázás befejezésére, de hiába volt célirányos a támogatás, a kormány úgy értelmezte, hogy megtakarítása van az önkormányzatnak, és csak az év végén volt hajlandó biztosítani a zavartalan működéshez szükséges forrásokat.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek