A Császár előtt tisztelegtek

53

Ünnepélyes keretek között nyílt meg Csíkszeredában is az Albert Flórián emlékét őrző kiállítás a Lazarus-házban. Albert Flórián kitűnő labdarúgó pályafutását bemutató tárlaton többek közt megtekinthető a sportoló által elnyert Aranylabda is. A kiállítás november 13-ig látogatható.

Az egyetlen magyar aranylabdás előtt tisztelgett tegnap Csíkszereda, hiszen a Lazarus Házban kiállítás nyílt a nagyszerű labdarúgó emlékére. A kiállítás létrejöttéhez Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, Hargita Megye Tanácsa, az Albert Flórián Alapítvány és a Ferencváros Tornaklub járult hozzá. Az eseményt Zsigmond Barna Pál főkonzul nyitotta meg, aki méltatta Albert Flórián, vagyis a Császár pályafutását. Legnagyobb erényének, a zsenialitásán túl, a hűségét emelte ki. Köztudott, hogy a négy éve elhunyt korábbi labdarúgó egész életében a Ferencvárost szolgálta.
A megnyitón jelen volt Kubatov Gábor magyar országgyűlési képviselő, aki egyben a Ferencváros elnöke is. Kubatov hasonlóan a főkonzulhoz a hűség nyomvonalán ment, kihangsúlyozva, hogy a mai deviáns világban Császár egy igazi példakép, hiszen nemcsak a Ferencvároshoz, hanem Magyarországhoz, családjához, vallásához is hű maradt. A megyei tanács részéről Burus Siklódi Botond volt jelen, míg az ünnepélyes megnyitó során Hodos László, a Csíkszeredai Sportklub részéről két jégkorongmezt, míg Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke egy csapatzászlót, illetve egy könyvet adott át Kubatov Gábornak.
Az Albert Flórián Alapítvány és a Ferencváros Tornaklub támogatásával a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével kitüntetett sportember pályafutását felölelő tárlat gazdag fényképanyaga mellett személyes tárgyakat, Albert Flórián labdáit, emlékserlegeit, cipőit – és persze az Aranylabdát és az Aranycipőt is megtekinthetik a sportbarátok. Albert az 1962-es világbajnokságon négy góllal a torna társgólkirálya volt, 1967-ben nyerte el – eddig egyedüli magyarként – a legjobb európai labdarúgónak járó Aranylabdát, Magyarországon kétszer választották az év játékosának (1966 és 1967), többször is szerepelt a Világválogatottban (1968, 1973) és az Európa-válogatottban (1972), 2004-ben a Nemzet Sportolójának választották. A Császár négy éve hunyt el 70 éves korában.
A kiállítás november 13-ig látogatható szervezett csoportokban, előzetes bejelentkezés alapján.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.