A család vajon mi?

4 565

Nyolcvanezer gyermek él Romániában szülők nélkül, mert apja, anyja, vagy jó esetben csak egyikük külföldön dolgozik. Negyvenháromezer gyermek állami gondozásban nő fel, mert szülei elhagyták vagy bántalmazták. Tíz gyerekből hatot rendszeresen vernek a szülei. Évente legalább félszáz fiatalt zaklatnak a családi tűzhely mellett, az elkövetők az apák, esetleg a nagyobb testvérek, és átlagosan 20 kiskorú meg is hal a családon belüli brutalitás miatt.
Harminc másodpercenként valahol ebben a keresztény, európai országban bántalmaznak egy nőt. Egymillió fölött van azoknak a feleségeknek, nagylányoknak a száma, akik már kaptak nyaklevest, ütötték, rugdosták őket, és – mivel a hazai férfiak több mint fele teljesen természetesnek, rendjénvalónak tartja – nemi erőszakot is el kellett szenvedniük. A gyilkosságok átlagosan 25-30 százalékát családon belül követik el. A családon belül. Akkor a család vajon mi?
A napokban sokan, sok helyen idézték ezeket a statisztikai adatokat, amelyek bizony azt mutatják, hogy a család a társadalom jelentős részének a nagy hiányt jelenti, a legvédtelenebbeknek pedig sokszor maga a pokol. Eközben többen kardoskodtak azzal a nagy virtuális tárgyalóteremben (ahol mindenki szakértő, és a tisztesség, a keresztény értékek bajnoka), hogy mégis demagóg dolog a referendum költségeivel érvelni, mondván, hogy azt a pénzt égetőbb problémák kezelésére is el lehetne költeni. Lehet, nem tudom. De nem tudok parancsolni a gondolataimnak sem, hogy ne jusson eszembe a hazai gyermekvédelem kritikus alulfinanszírozottsága, az, hogy a megyében nincs egy átmeneti otthon, amely menedéket nyújtana nőknek, gyerekeknek, akik kitörnének a családi brutalitásból.
Nem tudok elmenni amellett sem döbbenet nélkül, amikor látom, hogy a szociális érzékenység, az empátia komoly hiánycikké vált társadalmunkban, amikor azt olvasom, hogy egy közösség látatlanban is gyűlölködve utasít el árva gyermekeket, akiket valahol kivetett a család… Sokan hivatkoznak most az európai értékválságra, egy közlemény szerint Románia tartós politikai instabilitásának fényében fontos, hogy a család alapját képező, férfi és nő közötti házasság intézménye kapjon alkotmányos megerősítést. És egyéb, valós, kézzelfogható megerősítést mikor kap? És mitől, kiktől is kéne ma megvédeni a hazai családokat?

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek