A CFR és a Sepsi OSK is rangadót játszik

Ma este újraindul a hazai labdarúgó 1. Liga

41

Tizennégy hetes kényszerpihenőt követően ma este újraindul a hazai labdarúgó 1. Liga. A koronavírus-járvány miatt március 9-től szünetel minden szinten a labdarúgó pontvadászat, a hosszúra nyúlt vakációt követően elsőként Craiován rendezhetnek bajnoki meccset. A Kolozsvári CFR és a Sepsi OSK is rangadóval folytatja a pontvadászatot.

A tizennégy hetes kényszerpihenőt követően rangadókat játszanak az 1. Ligában. A listavezető CFR a második helyezett FCSB-t fogadja

Hosszabb pihenőre kényszerültek a koronavírus-járvány miatt a hazai labdarúgócsapatok, mint azt az elmúlt egy évben tették, legalábbis a márciusi leállásig. A 2018/2019-es idény a felsőházban tavaly május 20-án, míg az alsóházban június 2-án ért véget, a 2019/2020-as szezon pedig július 12-én kezdődött el. A felsőházi gárdák hét, míg az alsóháziak öt és fél hetet pihenhettek tavaly nyáron. A téli pihenő is rövid volt, tavaly december 22-én még meccs volt az 1. Ligában, a pontvadászat pedig idén január 31-én folytatódott, így öt és fél hetet vakációzhattak a csapatok. A koronavírus-járvány miatt a kényszerszünet tizennégy hétre nyúlt, ráadásul a játékosok formában tartása is nehézkes volt, így elképzelhető, hogy a bajnoki zárásig a színvonal nem éri majd el a tavaszit, pedig a tét óriási.
A kényszerszabadság előtt két fordulót tudtak lejátszani a csapatok az 1. Liga alsó- és felsőházában egyaránt, március 9. után azonban két hónapig csak egyéni, személyre szabott edzésekkel készülhettek a focisok, egy hónapja pedig elkezdhették a közös edzéseket, ám tényleges felkészülési munka csak három hete zajlik minden gárdánál.

Folytatás, rangadóval
Az 1. Liga felsőházát a Kolozsvári CFR vezeti, és függetlenül a harmadik forduló eredményeitől, a kincses városi csapat az élen marad. Ám nem mindegy, hogy jelenlegi négypontos előnye megmarad üldözőivel szemben, vagy esetleg sikerül a bajnoki címvédőnek ellépnie a fővárosi FCSB és U Craiova alkotta kettőstől, ugyanakkor az is benne van a pakliban, hogy az Astra Giurgiu is egy győzelemnyire közelítse meg a CFR-t.
A koronavírus-járvány miatti kényszerszünetet követően elsőként Craiován rendeznek 1. ligás meccset, az Universitatea a FC Botoșani-t fogadja ma este. Az oltyánok a második, a moldvaiak az ötödik helyen állnak, a két gárdát mindössze két pont választja el egymástól, így egy vendégsikerrel a Botoșani helyet is cserélhet a Craiovával.
Vasárnap este a forduló rangadóján a CFR a FCSB-t fogadja. A két csapat az alapszakaszban előbb gól nélküli döntetlennel zárt a fővárosban, majd idén február végén Kolozsváron 1–0-ra nyert a bajnoki címvédő. A két csapat között négy pont a különbség, ami egy vendégsiker esetén egyre csökkenne, ám élen maradna a CFR, szorosan a nyomában a fővárosiakkal, ez pedig kissé megnehezítené a címvédést a kolozsváriak számára. Egy hazai sikerrel a kolozsváriak leszakíthatnák legalább egyik üldözőjüket és bátrabban menetelhetnének a bajnoki cím felé. A felsőház harmadik fordulójának utolsó meccsét hétfőn este rendezik, amely során az Astra Giurgiu a Gaz Metant fogadja, és akárcsak a másik két mérkőzést, az erőviszonyokat ez a találkozó alaposan átrendezheti.

Erdélyi derbi
Az 1. Liga alsóházi rájátszásának harmadik fordulójában holnap három, vasárnap egy mérkőzést rendeznek. A sereghajtó FC Voluntari az Academica Clinceni-t fogadja, mindkét gárda a kiesés elkerüléséért vív ádáz harcot, a kettőjük közötti különbség mindössze két pont.
Holnap Sepsiszentgyörgyön is fontos meccs lesz: erdélyi rangadót játszik az alsóház második és harmadik helyezettje. A Sepsi OSK előnye mindössze két pont az FC Hermannstadt-tal szemben, a háromszékieknek pedig fontos lenne a győzelem ahhoz, hogy helyüket megtartsák, egy vereség esetén azonban két helyet is veszíthetnek a tabellán. A Sepsi OSK két döntetlennel kezdte a rájátszást, a nagyszebeniek egy győzelem mellett egy döntetlent könyvelhettek el.
A nap utolsó meccsén a Dinamo a Chindiát fogadja, ennek a meccsnek a kimenetele is fontos lehet a háromszékieknek, hiszen ha kétgólos vereséget szenved a Sepsi OSK és legalább egygólos különbséggel nyernek a fővárosiak, úgy az erdélyiek két helyet is buknak a tabellán. Igaz, a Dinamo kezdte a legrosszabbul az alsóházi rájátszást, a fővárosi az egyetlen gárda, amely az első két fordulóban vereséget szenvedett. A Chindia jelenleg az utolsó előtti, kieső helyen áll, előnye két pont a sereghajtóval szemben, de mindössze három egység a hátránya a Dinamo mögött, így egy vendégsikerrel a târgoviștei gárda megelőzheti a fővárosiakat, amely nagyon nehéz helyzetbe kerülhet.
A forduló utolsó meccsén a Viitorul Konstanca a Politehnica Iași-t fogadja, a tengerpartiak az eredményektől függetlenül az alsóház éllovasa marad, ám az ötödik helyezett moldvaiak számára nagy téttel bír a meccs az első osztályban való maradásért. Ugyanis egy vendégsikerrel elléphetnek a kiesést jelentő helyek környékéről, egy vereséggel viszont a veszélyzónába kerülhetnek.

Műsor, állások
1. Liga, felsőház, 3. forduló: ma: Universitatea Craiova – FC Botoșani (20); vasárnap: Kolozsvári CFR – Bukaresti FCSB (20); hétfő: Astra Giurgiu – Medgyesi Gaz Metan (20).

1. CFR 2 1 1 0 2–1 30
2. FCSB 2 1 1 0 6–3 26
3. Craiova 2 1 0 1 3–5 26
4. Astra 2 1 0 1 2–2 24
5. Botoşani 2 0 1 1 2–3 24
6. Gaz Metan 2 0 1 1 1–2 23

1. Liga, alsóház, 3. forduló: holnap: FC Voluntari – Academica Clinceni (14.30), Sepsiszentgyörgyi OSK – Nagyszebeni FC Hermannstadt (17), Bukaresti Dinamo – Chindia Târgoviște (20); vasárnap: Viitorul Konstanca – Politehnica Iași (17).

1. Viitorul 2 1 1 0 3–2 24
2. Sepsi OSK 2 0 2 0 2–2 19
3. Hermannstadt 2 1 1 0 2–1 17
4. Dinamo 2 0 0 2 0–2 17
5. Poli Iaşi 2 1 1 0 2–1 15
6. Academica 2 1 0 1 3–3 14
7. Chindia 2 0 1 1 1–2 14
8. Voluntari 2 0 2 0 1–1 12

A forduló minden találkozóját élőben közvetíti a Digi, a Telekom és a Look Sport.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.