2021, január 20, szerda.
custom_html_banner1

A cél tömegsporttá fejleszteni a teqballt

A hatszoros világbajnoki érmes (két arany, négy bronz) Góbék Teqball Team csapata eddig professzionálisan edzett, most a közösség felé nyitanak: szeretnék megismertetni és megszerettetni a teqballt, ezért Székelyudvarhelyen minden hétköznap este hét órától a városi stadion területére várják az érdeklődőket. Ilyés Szabolcs edző-játékossal beszélgettünk.

– Viszonylag fiatal sportágról beszélünk, hivatalosan 2016. október 18-án mutatta be Budapesten Ronaldinho brazil futballista. Mit kell tudnunk a teqballról?

– Egy újpesti srác, Borsányi Gábor találta ki ezt a sportágat, aki gyerekkorában a Balaton partján beton pingpongasztalon lábvolizott, majd mikor felnőtt, gondolkozni kezdett, hogyan lehetne praktikusabbá tenni a lábtengó szempontjából, hogy jobb ívben pattanhasson a labda. Egy mérnök barátjával, Huszár Viktorral megtervezték, majd levédették az asztalt és társult hozzájuk Gattyán György is. A sportág nagy utat járt be már ebben a pár évben, rohamosan fejlődik, jelen van több mint ötven országban, volt már három világbajnokság is. A nagy cél az, hogy bekerüljön az olimpiai sportágak közé.

– Mikor és hol találkoztál először ezzel a sportággal?

– 2017 februárjában találkoztam először a feltalálóval Budapesten és részt vettem egy versenyen. Ekkor hangzott el, hogy még abban az évben, júniusban tartandó világbajnokságra hozzuk létre huszadikként Románia teqball-válogatottját. Kértem, hogy biztosítsanak asztalt számunkra, és megpróbálok Székelyudvarhelyen összeszedni pár srácot, akikkel el tudunk indulni úgy a világbajnokságon, hogy ne valljunk szégyent. Április 23-án érkeztek meg az első asztalok Székelyudvarhelyre, és pár barátommal, akik korábban lábteniszeztek vagy fociztak, intenzíven nekiálltunk a felkészülésnek. Én voltam a csapatvezető, két játékosunkkal olyannyira helytálltunk, hogy egyéniben elhoztunk egy harmadik helyezést (Lázár Zsolt), párosban pedig, épp Magyarország ellen, világbajnoki címet szereztünk. Lázár Zsolt és Szécsi Barna voltak a játékosok. Még inkább megjött a kedvünk a játékhoz, toboroztunk, fesztiválokon, rendezvényeken léptünk fel. A következő évben hoztak egy olyan szabályt, hogy aki párosban indul, nem indulhat egyéniben. Ekkor már én is beálltam játszani, és 2018-ban, Lázár Zsolt oldalán, a franciaországi Reims-ben harmadikok lettünk a világbajnokságon, Szécsi Barna pedig világbajnoki címet nyert nekünk egyéniben. A harmadik világbajnokság ismét Budapesten volt, 2019 decemberében, Lázárral harmadikok lettünk, Györgydeák Apor egyéniben harmadik helyen végzett. Először szervezték meg húsz csapattal a vegyespárost, itt negyedik helyen végeztünk. Magyarország és Montenegró után mi voltunk a legeredményesebbek, érmek számát tekintve másodikok vagyunk, Magyarország után. Célunk tömegsporttá fejleszteni a teqballt, Góbék Teqball Team néven van egy olyan csapatunk, amely a szűk világelithez tartozik. 2019-ben például tizenegy nemzetközi versenyről tizenegy dobogós helyezést hoztunk el.

– Ezeket a versenyeket főként Európában szervezték, Székelyudvarhelyen is tervben volt egy bajnokság március közepén, de elmaradt…

– A világ legjobb csapatai jelentkeztek be, a világranglista húsz legjobb csapata jött volna, de a járványügyi korlátozások épp akkor léptek életbe, ezért a bajnokságot lefújtuk, pontosabban elhalasztottuk, remélhetőleg nyár végéig, ősz elejéig. Ez a torna Székelyudvarhelyen azért is lenne fontos, hogy a város és a régió is közvetlen közelről találkozhasson a sportággal és annak legnagyobb sztárjaival. Innen-onnan hallhatnak híreket az eredményeinkről, de hazai közönség előtt még nem játszottunk. Ez számunkra is nagy élmény lenne. Szeretnénk szövetséget alapítani az országban, amihez kaptunk is segítséget, úgyhogy a folyamat elindult. Romániában nem egyszerű egy új sportágat bejegyeztetni: több megyében jelen kell lenni, időben is hosszadalmas. Mi, a székelyudvarhelyi csapat vagyunk Romániában az ügy zászlóshajója, és a tömegesítést tekintve még nagyon az elején járunk, nagyon sok a tennivaló. Olyan programokon és projekteken dolgozunk, melynek az a célja, hogy minél nagyobb tömegek megismerhessék és megkedveljék ezt a sportot. Nagyon intenzív játék, elengedhetetlen a jó állóképesség és koncentrációs képesség. A lényeg az ívesen hajlított asztal, amihez minden fociban vagy lábteniszben jártas érdeklődő hamar hozzászokik, de teljesen kezdőként is érdemes próbálkozni, hiszen ez egy olyan új sportág, amely élvezetes is tud lenni, ha a játékszabályok szerint kezdik el játszani. A görbe asztalon többféle sportot lehet űzni: teqpongot, ezt hagyományos asztalitenisz-ütővel és labdával játsszák, teqvolleyt, ez teqröplabda, teqist, amit teniszlabdával és egy teniszütőnél kisebb méretű ütővel játszanak, valamint a catcht, ami kézilabdával játszandó. A teqis kivételével már mindenből volt világbajnokság, amin mi is részt vettünk, catch és röplabdán romániai színekben az 5–8. helyen végeztünk, a teqpong játékost ugyan nem mi küldtük, de ő is az 5–8. helyen végzett.

– A Góbék Teqball Team mindennapos teqballozási lehetőséget biztosít az érdeklődőknek, ahol a szabályismertetés mellett a csapat játékosai ellen ki is lehet próbálni a játékot…

– A közösségi oldalunkon minden aktuális, hazai és nemzetközi hírt közzéteszünk, nagy örömünkre már az első felhívásunkra nagyon sokan jelentkeztek olyanok, akik meg szeretnének ismerkedni a játékkal. Korosztálytól és technikai felkészültségtől függetlenül mindenkinek lehetőséget szeretnénk biztosítani a játék megismeréséhez. Ez a lausanne-i székhelyű nemzetközi teqball-szövetség felhívása is, hogy minél több ember minél több országban megismerhesse és megszerethesse ezt a sportágat. Ez az új magyar sport olyan ívet jár be, amire még nem volt példa, ilyen rövid idő alatt ekkora ismertségre sportág még nem tett szert. A három évvel ezelőtti első világbajnokságon csupán húsz ország, két évre rá már ötvenöt ország képviseltette magát. Székelyudvarhelyen én vagyok az edző-játékos, a nemzetközi szövetséggel is én tartom a kapcsolatot, de az oktatásban részt vesz a Góbék Teqball Team másik hat tagja is, illetve aktívan teqballozó barátaink. Csapatunkhoz tartozik öt játékvezető is: három férfi és két hölgy; miénk volt a legnépesebb játékvezetői csapat a legutóbbi világbajnokság több mint 50 országa közül. A világbajnokságokon minden mérkőzésen két játékvezető van jelen.

– Hol jelentkezhetnek az érdeklődők?

– Minden hétköznap 19 órától a városi stadionnál tartunk bemutatókat, ahol bárki kipróbálhatja tehetségét. Közösségi oldalunkon (Góbék Teqball Team) tesszük közre a beosztást, előre lehet jelentkezni a programra. Akinek van jártassága a labdajátékokban, az 10-15 perc alatt elsajátíthatja a teqball alapjait, akinek nincs, azzal is fél óra-óra alatt eljutunk odáig, hogy tudunk játszani. Mi élvonalbeli, profi szinten három éve folyamatosan képezzük magunkat, de folyamatosan jelennek meg új technikai mozdulatok, amelyek csak nagyon sok gyakorlással építhetők be. Idén is szeretnénk dobogós helyezéseket elérni, Európa, Amerika és Ázsia több városában számos versenyt hirdettek meg, amelyeket, a koronavírustól függően, remélhetőleg meg is tartanak. A húszéves Györgydeák Apor, a tavalyi egyéni világbajnok 3. helyezést elért játékosunk például csak 2019 februárjában kezdett el teqballozni. Vele naponta edzünk, specifikus technikai megoldásokat gyakorlunk és bízunk benne, hogy világbajnokká tehetjük. Ez a célunk. Romániában, önkormányzati finanszírozással, elsőként Székelyudvarhelyre került két asztal, de például Magyarországon már több mint ezer teqballasztal van köztéren kihelyezve.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,325RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb