A Caritas veszi át a Jakab Antal Tanulmányi Ház működtetését

145

A Gyulafehérvári Caritas veszi át januártól a Jakab Antal Tanulmányi Ház vezetését – tudtuk meg Péter Györgytől, a katolikus segélyszervezet szo­cio­medikális ágazatának vezetőjétől. Az épületet eredeti rendeltetésének megfelelően főként képzési központként szeretné működtetni a szervezet, ezért a vezetőség újragondolja a jelenlegi szálloda és étterem működését, ugyanakkor a Csíksomlyóra csoportosan érkező zarándokoknak továbbra is szálláshelyet biztosítanak.

A Jakab Antal Tanulmányi Ház. Szállodából zarándokszállás Fotó: Balázs Árpád
A Jakab Antal Tanulmányi Ház. Szállodából zarándokszállás (Fotó: Balázs Árpád)

A hatályos törvények eddig nem tették lehetővé, hogy a szervezetek, alapítványok turisztikai tevékenységet folytassanak, ezért a Gyulafehérvári Caritas korábban létrehozta a Montana Tours Kft.-t, erre a cégre bízva a Jakab Antal Tanulmányi Ház működtetését.
– A törvények megváltoztak, nyáron elkezdtük a Gyulafehérvári Caritas számára a tanulmányi ház működtetéséhez szükséges engedélyek beszerzését, decembertől szervezetünk átveszi a Montana Tours Kft. személyzetét és januártól már a mi vezetésünk alatt működik a ház – nyilatkozta lapunknak Péter György.
A Caritas szociomedikális igazgatója szerint az épületet mint tanulmányi és felnőttképzési központot szeretnék működtetni, a jövőben tehát a Jakab Antal Tanulmányi Házban megszűnnek az eddigi vendéglátóipari egységek, mint a háromcsillagos szálloda és a Salvator étterem.
– Információink szerint az elmúlt években 18–20 százalékos kihasználtsággal működött az épület, ezen mindenképpen változtatni szeretnénk, és a tanulmányi ház névhez ragaszkodva, képzési központként működtetnénk tovább a házat, emellett szívesen fogadjuk az ifjúsági szervezeteket, hiszen az épület alkalmas a fiatalok táboroztatására is. A szervezetünk partnerséget kötött a Mária Út Egyesülettel, így a csoportosan Csíksomlyóra érkező zarándokcsoportokat továbbra is fogadjuk a házban a több mint 120 férőhelyes szálláshelyünkön – részletezte Péter.
Az eddig háromcsillagos Hotel Salvator néven ismert szálloda és étterem tehát a következő időszakban megszűnik, helyét pedig a Caritas vezetősége által fenntartott, olcsóbb árkategóriákkal dolgozó konyha és vendégszobák váltják.
– Szeretnénk szélesebb körben kiszolgálni a zarándokok igényeit, ezért olcsó, hálózsákos szálláshelyek kialakításán is gondolkodunk – tette hozzá a szociomedikális ágazat igazgatója.
A Montana Tours Kft.-nek december végéig van érvényes bérleti szerződése a Salvator étteremmel, ezt követően a Caritas nem kívánja meghosszabbítani azt. Nem hivatalos információink szerint az étterem és a szociális szervezet vezetősége a következő időszakban ül egy asztalhoz, hogy megbeszélje a Salvator vendéglátóegységben a jövő évre előre lefoglalt rendezvények helyzetét.
– Saját munkatársaknak szeretnénk állásokat biztosítani, gondolkodunk egy olyan konyha működtetésében, ahol a napi menü mellett a beteggondozói hálózatban lévő időseknek is biztosítani tudjuk a meleg ételt. Székelyudvarhelyen például cateringcég szolgáltatja az idősek ebédjét, lehet, hogy egy saját konyhával ezen a helyzeten is tudunk változtatni – vázolta terveik egy részét Péter.
Az igazgatótól ugyanakkor azt is megtudtuk, hogy a következő hetekben 20 ezer euró értékben új, fa termopan nyílászárókra cserélik a tanulmányi ház egy részének az ablakait, a jelenlegi kék keretek helyett szürkére cserélik.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek