A bőség éve Oroszhegyen

120

Elkészült a turisztikai és egészségügyi központ, áll a csűr a Nárciszmezőn, mindent tudó autót kaptak az önkéntes tűzoltók, épül a csatornahálózat a 34-es úton, segítették az egyházakat, a civileket és nem hagyták az iskolákat. Kiváló évet zár és hasonlót remél Oroszhegynek Bálint Elemér Imre polgármester.

A megújult egészségügyi központ. Lábadozó szolgáltatás
A megújult egészségügyi központ. Lábadozó szolgáltatás

Átlag feletti volt ez az év, jövőre is ilyent kívánok, s ha meglesz, akkor rendben van – summázta a hamarosan véget érő 2015-ös esztendőt az Őrhegy lábánál fekvő község polgármestere.
Összehasonlítási alapja, tapasztalata bőven van, hiszen egy híján húsz éve kormányozza a közel 4000 lelket számláló, szilvapálinkájáról híres települést és a hozzá tartozó hat falut: Székelyfancsalt, Székelyszentkirályt, Székely­szent­tamást, Tibódot, Üknyédet és Ülkét. Lejárt a hétéves európai ciklus, az uniós projektek révbe értek és a falu közössége is összetartóbb, jobban összekovácsolódott – indokolta az „átlagon felüli” jelzőt az elöljáró.

Megbecsülik a régit
Az uniós kasszából nem kevésre pályázott sikeresen az önkormányzat, s a pénznek van látszata. 1,3 millió euróból készült el az Oroszhegy és Üknyéd közötti 59-es út – a 4 kilométeres szakaszt rendbe tették, aszfaltozták, nem hepehupás többé.
Nemrég fejezték be a 700 ezer euró értékű turisztikai központot, amit a 2011-ben az örökösöktől felvásárolt, a falu központjában levő ősrégi parasztházban hoztak létre.
A leromlott épületet megmentették az enyészettől: jellegzetességére vigyázva teljesen felújították, falumúzeumot telepítettek bele, és már a terepet is elrendezték körülötte. Az udvaron levő csűrt sem akarják parlagon hagyni, turistacsalogató, vedégmarasztaló programok helyszínét képzelték el benne – vázolta a polgármester, miként fogják belakni és a közösség szolgálatába állítani a megmentett értéket.
– Volt három LEADER-prog­ramunk, egyik jobb, mint a másik – újságolta jogos büszkeséggel.
Az egyik ilyen programnak köszönhetően építették át a volt rendelőt. A 120 ezer euróból korszerűsített, szeptemberben átadott új egészségügyi központban hatféle szolgáltatás működik: családorvosi rendelő, fogászat, gyógyszertár, kinetoterápiás kezelő, elsődleges labor, és ott laknak a házibeteg-gondozók is. A betegek szállításáról is gondoskodtak: megvásároltak egy, a mozgássérültek utaztatására alkalmas Volkswagen buszt, aminek épp most van folyamatban a forgalomba íratása. Az elöljáró azt is elmondta: a szentkirályi faluház korszerűsítésekor fogászattal és gyógyszertárral bővítették az egészségügyi ellátást a faluban.

Új csűr, új tűzoltóautó
Az Oroszhegyi Szilvanapok rendezvényt évek óta a községtől távolabb fekvő Nárciszréten tartják. Az önkormányzat három éve már megcsináltatta az oda vezető erdei utat. Az önkormányzat kéthektáros területét a közbirtokosság megtoldotta még hárommal, így összesen öt hektár, az uniós projektet koordináló gyulafehérvári központ által is elismert, természetvédelmi területnek nyilvánított telket kerítettek be. Ennek közepén építették fel azt a látogató központnak szánt nagy csűrt, ahol, elképzelés szerint közösségépítő tevékenyéggel egybekötött vakációs programokat tartanak: alkotó- és nyári táborok, művésztelep, erdei iskola is működik majd.
– Gyógynövényes naptól legendáriumos napig bármit lehet itt tartani, ez egy rendkívüli jó hely lesz. Nincs összkomfort, de víz, generátorról villanyáram van, és 40 felfújható matrac, s még friss széna is lesz fekhelynek – részletezte a 90 ezer euróból megvalósult látogatóközpont nyújtotta lehetőségeket, adottságait a polgármester.
Oroszhegynek 13 ezer hektáros területe van, ebből 5000 hektár erdőség. Nem kevés a nehezen megközelíthető terület, ami egy esetleges legelő- vagy erdőtűz esetén komoly gondot jelent. Ezt orvosolták a nehéz terepen, extrém körülmények közt is kiváló, mindennel felszerelt, 70 ezer euró értékű Mitsubishi márkájú tűzoltóautó megvásárlásával, amivel hétre „szaporodott” a tűzoltóautók száma. Tűzoltókból sincs hiány: a községben 200 önkéntes oltja a lángot, ha szükséges. Nem mellékes, hogy Oroszhegyen és Székelyszentkirályon fűtött tűzoltószertárt is építettek a járműveknek.

Jó úton járnak, nem hagyják a templomot, az iskolát
Az oroszhegyiek nemcsak európai uniós pályázatokból gyarapodtak, hanem állami pénzekből is. Az Ülke–Fancsal–Szenttamás szakaszon a kolozsvári cég már elkezdte a csatornahálózat építését. A 16 kilométeres szakaszon „van baj éppen elég, mert esős ősz volt, s úgy hallottam, fogyott a gumicsizma a vidéken” – jegyezte meg viccesen az elöljáró, aki azt is elmondta, hogy a másfél millió eurós beruházást úgy adták át a kivitelezőnek, hogy az a munkát a 32-es főúton kezdje el. S az ősszel a csövek lerakását fejezze is be, az utat egyengesse el, hogy azt jövő nyáron lehessen modernizálni. A három falu aszfaltúttal való összekötése a jövő évi beruházási listán prioritásként szerepel. Egyébként Oroszhegy és Fancsal között, ahol az útjavítást nem akadályozta a csatornázás, már 1650 méteres szakaszt aszfaltoztak. Az ülkei nagy híd javítása szintén a jövő zenéje – újságolta Bálint Elemér.
Oroszhegy utcáin víz- és szennyvízvezetékeket tettek le, de a templomokat és az iskolákat sem felejtették ki a sorból. A műszaki tervek megvannak, a pénz is arra, hogy a szentkirályi tanodából január közepétől száműzzék a dobkályhákat és központi fűtésre cseréljék.
A szentkirályi, oroszhegyi és szenttamási parókiákra is jutott pénz, a felújításokat, esetenként 100-150 ezer lejjel támogatták.
A községben 32 civilszervezet működik – nincs oroszhegyi lakos, aki ne tartozna legalább egyhez, ami a saját értékrendjének megfelel. A civil szféra a közösség megmaradásának, az egészséges hagyományápolásnak az egyik mozgatórugója, vélekedett Bálint Elemér, akinek szívügye, hogy az önkormányzat tarisznyájából ezeknek a civil társulásoknak is jusson akár anyagi, akár más jellegű segítség.

Még egy kört tesznek
– Oroszhegy községben 15 millió lej volt az infrastruktúrára a közpénzforgalom, és legjobb tudomásom szerint ezzel a megyei falusi önkormányzatok listáján a hatodik helyen vagyunk. Ez azt jelenti, hogy volt, amiből költeni, de ami fontosabb, hogy ennek eredménye is van – összegezte a polgármester, és hozzátette, örvend annak, hogy nem kellett szűkölködni.
Kérdésünkre, hogy jövőben indul-e az önkormányzati választáson, azt válaszolta: igen, ha a fennvaló, és ha az oroszhegyiek is úgy akarják, még egy kört tesznek azzal a csapattal, amellyel dolgozik, s amelynek szakmai hozzáértését csillagos tízesre értékelte.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek