csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A BonBon Matiné és a Csíki Kamarazenekar zenés utazása: 50 perc alatt a Föld körül

Lukácsházi Győző. Világ körüli utazásra hív

A X. Székelyföld Napok keretében újabb hangulatos, nemcsak gyerekeknek szóló előadásra készül a Csíki Kamarazenekar és a BonBon Matiné – így hirdetik a szervezők az 50 perc alatt a Föld körül című zenés mesejátékot, amelyet ma este 6 órától láthat-hallhat a csíki közönség Csíkszeredában, a volt Szakszervezetek Művelődési Házában. Karmester, zeneszerző: Balogh Sándor, narrátor: Lukácsházi Győző.

Ismét láthatjuk a gyermekek egyik kedvencét, Győző bácsit! – hívta fel figyelmünket Szabó András zenetanár, a csíkszeredai zenei élet egyik kovásza. – Lukácsházi Győző és a BonBon Matiné-koncertek immár visszatérő eseménye a városnak, amikor Győző bácsi mesejátékot tart a gyerekeknek.
Mint írta, nagyszerű partnerével, a zenei anyag összeállítójával, Balogh Sándor karmesterrel együtt minden évben elhoznak egy történetet, amelyet szimfonikus zenével fűszerezve adnak át a gyermekeknek.
Ma vidám, 50 perces utazásra invitálják a közönséget – gyermekeket, de nem csak!
A történet egyszerű: Az alapötletet egy elromló televízió adta a szerzőpárosnak, Balogh Sándornak és Lukácsházi Győzőnek. Az ideje nagyobb részét tévé előtt töltő család, miután nem nézhetik otthon a képernyőt, elhatározzák, hogy elindulnak világot látni. Minden olyan országba, ahová eljutnak, a jellemző és ismert zenékkel találkoznak. Így a közönséggel együtt élvezhetik az Újévi Koncertet Bécsben, járhatnak a török bazárban, Itáliában, az orosz sztyeppén, alkalmuk lesz megismerni a Nagy Kalifát és Meseország lakóit Hófehérkétől Mary Poppinsig.
– Ez a produkció egy vidám világutazás – mondja a próbák szünetében Lukácsházi Győző, a népszerű BonBon Matiné alapítója, aki zenészként, rádiós szerkesztőként, vagy akár a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatójaként is legfontosabb feladatának a gyerekek zenei nevelését tartja. – Bár ez is meseszerű, de nem hasonlít eddigi meséinkre, mert azt mondjuk, hogy ne üljünk a tévé előtt, hanem álljon fel a család és utazzon.
Mint mondta, ki-ki tehetsége szerint utazik, „de lehet a képzelőerővel is utazni, mi most azt az utat választjuk”.
– Útra kelünk, de nem a földrajzi térkép szerint, mert egyik ország nem feltétlenül szomszédos a másikkal, ami itt zenében következik. De a kiválasztott országok jellegzetes zenéiből vidám egyveleg kerekedik: a Carmentől elkezdve Vivaldi Négy évszakán át, az O, sole mión át a Mary Poppinsig mindenféle… Még Meseországba is elmegyünk a legvégén, de járunk Sziámban, ahol találkozunk a nagy szultánnal – vázolta a zenés útitervet Lukácsházi Győző. – De játszunk is, és ha mi jól érezzük magunkat, akkor a gyerekek is ezt az ötven percet velünk fogják utazni.
Adorján Csaba, a Csíki Kamarazenekar tagja elmondta, hogy ez immár az ötödik közös produkciójuk a BonBon Matinével, ugyanis „ebben a gyerekeknek szóló műfajban ők a legjobbak”.
– Nem lehet átverni a gyermekeket – hangsúlyozta a gyermekelőadások komolyságát –, az nekik vagy tetszik, vagy nem tetszik, s tetszésüket vagy nemtetszésüket azonnal kinyilvánítják.
Lukácsházi Győző szerint ez nagy felelősséget ró a színpadon lévőkre, mert mindazt, amit a színpadon ülők nyújtanak számukra, szivacsként szívják magukba.
– Ha linkek vagyunk, ha nem figyelünk oda, ha mi úgy jöttünk, csakhogy vége legyen az előadásnak, azt a gyerek megérzi – tette hozzá Lukácsházi.
Hangsúlyozta, hogy azért szeretnek a Csíki Kamarazenekarral dolgozni, mert ők is „komolyan veszik azt, amit csinálnak”.
– És ha mi komolyan vesszük odafönt, akkor a nézőtéren ülő gyermekek is komolyan fogják venni – jegyezte meg Lukácsházi Győző, hozzáfűzve: – Sokszor elmondom a gyerekeknek, hogy tiszteljük meg egymást. Mi a színpadról azzal tisztelünk meg benneteket, hogy a tudásunk legjavát adjuk, azt a műsort hoztuk, azokat a fellépőket, akik a legjobbak a mi tudomásunk szerint. Nektek azt kell tennetek, hogy próbáljatok meg figyelni, s aztán úgyis elvarázsolunk benneteket. Szóval ez egy nagyon nagy közös játék, de megéri. Hosszú távon megéri.
Mint mondta, Prokofjev Péter és a farkas című műve adta az ötletet: az egyszerű történetben a cselekményhez, a szereplőkhöz egy-egy hangszert rendelnek.
– A gyerekeknek az elején megmutattuk, hogy mi az, amikor ez a dallam jön és ez a hangszer játssza, s akkor gyakorlatilag már akkor is ki lehet találni, ha én nem mesélem – hangsúlyozta.
Adorján Csaba azt is elmondta, lévén, hogy a produkció a Székelyföld Napokra készült, Csíkszereda mellett bemutatják Sepsiszentgyörgyön is, s egy magyarországi pályázati támogatásnak köszönhetően Déván és Szászvárosban is láthatják a gyermekek és a felnőttek.
A jegyek felnőtteknek 15, diá­koknak/nyugdíjasoknak 10 lejbe kerülnek, melyek elővételben a Művészetek Háza jegypénztárában vásárolhatók meg. Emellett diákelőadásokat is tartanak szervezett csoportoknak szerda délelőtt 10 és 12 órakor. A csoportos jegyek diákok számára egységesen 5 lejbe kerülnek, ezek elővételben szintén a Művészetek Háza jegypénztárában vásárolhatók meg.
A produkció támogatói: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Kulturális Központ, Csíkszereda Önkormányzata.

Sarány István

Kapcsolódó cikkek:

14,236RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb