péntek, november 27, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

A bolgár tengerpart a legkeresettebb

A nyári szabadság sokak számára az utazást, az új helyek megismerését, a különleges ételek kóstolását, a különböző kultúrákba való betekintést, pihenést és kikapcsolódást jelenti. A szezon most csúcsosodik, tehát turisztikai ügynökségeket kerestünk fel, hogy kiderítsük mi a Hargita megyeiek legnépszerűbb úticélja. Máris lelőjük a poént: a bolgár tengerpart.

Belföldön mindent visz a tengerpart. Besegítenek az üdülési utalványok Fotó: László F. Csaba

Összeállításunkban csík­szeredai, székely­ud­var­helyi és gyergyó­szent­mik­lósi utazási irodák tapasztalatait foglaljuk össze.

Csíkszereda: a forróságot keresik
Legbővebben a Fenyő Travel ügynökség turisztikai asszisztense, Török Gabriella válaszolt kérdéseinkre. Az ügynökség viszonteladók utazásainak színes skáláját kínálja, amelyek közül érdeklődésünknek és zsebünknek megfelelően válogathatunk. Kínálnak utakat belföldre vagy külföldre – például Magyarországra, Bulgáriába, Törökországba, Spanyolországba, Horvátországba, Olaszországba, de más földrészekre is, mint Thaiföld, Bali, Dubaj vagy Dominikai Köztársaság.
A legnépszerűbb úticél nyáron a bolgár és a román tengerpart, ezeket Görögörszág és Törökország követi. A bolgár tengerpart – nevezetesen Albena, Aranyhomok és Obzor – azért is kedveltek, mert kevesebbe kerül itt eltölteni a szabadságunkat, mint a belföldi, román tengerparton. Általában 5, 6 vagy 7 éjszakára utaznak oda a látogatók. A belföldön érvényes üdülési utalványok beváltása miatt ugyanakkor a megszokottnál többen választják idén a román tengerpartot is. A román tengerpart legnépszerűbb úticéljai a csíkiak számára Eforie Nord, Neptun, Venus, Saturnus és Mamaia.
Ha wellness-szolgáltatást kínáló szállodára vágynak a csíkiak, sokan Marosszentgyörgyöt, Bálvá­nyosfürdőt, Székelyudvarhelyt, Félix­fürdőt, Szovátát, a nagyobb városok közül pedig Nagyváradot, Segesvárt vagy Szebent keresik fel – tudtuk meg a Fenyő Traveltől.
Török Gabriella kérdésünkre elmondta, hogy abban látja a belföldi és külföldi szállodák különbségeit, hogy a kölföldi szállodák szolgáltatásai minőségibbek, nagyobb az ételválaszték és több a program mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. Az is befolyásolja a döntést, hogy miként juthatunk el a kívánt üdülőhelyre.
– A gyerekes családok nem repülővel, hanem inkább saját járművel utaznak, részben ezért is éppen a bolgár vagy a román tengerpart a leggyakoribb úticéljuk – hangsúlyozta a turisztikai asszisztens. Mint mondta: vannak, akik már 5 hónappal az utazás előtt foglalnak, de többségük egy vagy két hónappal azelőtt keresik fel az irodát.
A last minute utakat csak néhány nappal az indulás előtt hirdetik meg, de van egy réteg, amely ezt kivárja és így kedvezményes áron utazik. Utazásaikat facebookos oldalukon, e-mailben vagy újságban hirdetik. Érdekes, hogy az újságban feltett ajánlatok által érnek el a legtöbb érdeklődőt. A buszos körutazásaik közül a Budapest–Bécs–Prága és Szerbia–Horvátország–Montenegró útvonalak vonzzák a legtöbb turistát.
Pásztor Mihály, a Transair utazási ügynökség munkatársa is határozottan úgy látja, hogy az utazási utalványoknak köszönhetően népszerűbbek idén a romániai turisztikai desztinációk.
– A belföldi utazóknak 80 százaléka a román tengerpartot választja, a többi 20 százalék körében Bálványos, Szováta, Félixfürdő és további üdülővárosok a kedveltek – közölte az utazási ügynök. Tapasztalata szerint augusztus a legforgalmasabb hónap, már közel 90 család foglalt augusztusra szolgáltatásaik igénybe vételével. Mint mondta: az ügynökségnek olyan hírneve van, hogy már csak a szájról szájra terjedő reklámra hagyatkoznak.
Ambrus Mária Magdolna, a Magda Travel turisztikai menedzsere a viszonteladók utazási kínálatán kívűl saját szervezésű útjairól is beszámolt.
– A többnyire kulturális vagy természeti értékekkel megismertető 2 vagy 3 napos kirándulások célpontjai: Kazán-szoros, Duna-delta, Torockó, Máramaros, bukovinai vagy moldvai kolostorok, illetve a Transzfogaras – emelte ki a turisztikai menedzser, hozzátéve, hogy szállítást, szállást, félpanziós ellátást, idegenvezetést és utaskísérést is biztosítanak ezeken a kiránulásokon, amelyekre a helyek már február és március folyamán betelnek nyárára. Olyan is van, aki feliratkozott már a jövői Duna-delta kirándulásra, attól függetlenül, hogy egyelőre a kirándulás részletei nem ismertek.
A Medugorjébe vagy a Szentföldre szevezett zarándokutakra is sokan vállalkoznak, de mint mondta, a külföldi utazások közül idén Bulgária, Görögország, Egyiptom és Tunézia vezet ennél az ügynökségnél. Idén júliusban adtak el a legtöbb utazást, közel 150 szerződést írtak alá, ami szólhatott egy vagy több személyre.

Udvarhely egyre nyitottabb az arabok felé
A székelyudvarhelyi Boo­merang utazási iroda tanácsadója, Bara Kinga szerint idén nyáron is a legkeresettebb célpont Bulgária volt, mivel itt a legtöbb szálloda teljes ellátást biztosít, ugyanakkor minden szempontnak megfelel mind a fiatalok, mind a pihenni vágyó kisgyerekes családok számára: ár-érték arányban elérhető és viszonylag közel van.
A repülős utazások is ugyanúgy kedveltek voltak idén, sokan választották Görögországot, Törökországot, Egyiptomot és Tunéziát. Nyári időszakban csupán néhányan választották úti célul az európai nagyváro­sok látogatását, inkább tavasszal és ősszel jellemző, amikor elviselhető a hőség. Azoknak, akik elérhetőbb áron, ám repülővel szeretnének utazni, a Boomerang Törökországot, Egyiptomot ajánlja, idéntől a vásárhelyi repülőtérről is indulnak járatok. Az említett országokban egy négyfős család teljes ellátással, négycsillagos szállodában már 1500 eurótól nyaralhat.
A belföldi utak közül román tengerpart a legnépszerűbb, sokan itt használják fel vakációs jegyeiket. Idén nagyon magas volt a kereslet, aki idejében foglalt, csupán az választhatott a legjobb üdülőhelyek közül.
A belföldi wellnessközpontok, gyógyfürdővel rendelkező települések is igen népszerűek, sokan foglaltak szállást Báznán, Félixfürdőn, Szovátán, Parajdon, Bálványoson.
Felkapott hely lett a Duna-delta is, továbbá a Kazán-szoros, a Vaskapu környéke. A Boomerang nem szervez buszos kirándulásokat, viszont más partnerek csomagjait náluk is megvásárolhatják.
Bara Kinga úgy véli, évről évre nagyobb a kereslet a külföldi utazások iránt. A helyiek is bátrabban utaznak, nem félnek kimozdulni az arab világ felé sem. Míg néhány éve még tartottak Egyiptomtól, Tunéziától, Dubajtól, most már bátrabban választják kikapcsolódásuk helyszínéül ezeket az országokat.
A Hedon Express utazási iroda vezetője, Bihari Márta megkeresésünkre elmondta, a legnépszerűbb célpont belföldön még mindig a román tengerpart, azon belül is Mamaia és Eforie Sud, újabban pedig a Duna-delta és a Vaskapu is felkapott, ahová ők is szerveznek buszos kirándulásokat. Üdülési jeggyel is sokan utaznak a közeli Parajdra, Bálványosfürdőre, sok esetben még akkor is, ha az adott helyen nincs kinti medence, csak wellness, hiszen a színvonalas szolgáltatás mindenért kárpótolja a turistákat.
A külföldi utazások közül náluk is Bulgária áll az első helyen, a repülős utak közül pedig Spanyolország és Törökország a legnépszerűbb. Horvátországot, Montenegrót kevesebben választják, hiszen mindamellett, hogy gyönyörű tengerpartja van, drágább és távolabb esik.
Az afrikai országok is kedveltek: bár augusztusban hatalmas hőség van, mégis sokan választják Egyiptomot és Tunéziát.
A Hedon Express Görögországba, Bulgáriába, Isztambulba és a Vaskapuhoz szervez buszos utazásokat, szeptemberben Párizsba, októberben pedig Rómába utazhatnak velük. Bár azt gondolnánk, hogy autóbusszal leginkább a nyugdíjasok utaznak, Bihari Márta szerint több fiatal választja ezt az utazási formát, ugyanakkor jellemző az is, hogy többgyerekes családok is befizetnek, hiszen így olcsóbban utazhatnak.

Gyergyószentmiklós: főként külföldi úti célok
A kisvárosban működő utazási irodákat viszonylag kevesen keresik fel, akik mégis betérnek, főként külföldi úticélokat választanak. Ezek közül a legkedveltebb Törökország, Görögország és Dél-Spanyolország, hiszen a legtöbb utazó aktívan szeretne pihenni és kirándulásokkal váltja a fürdőzős napokat – mondta el Albert Mária, az Europa Tours iroda ügyvezetője. Az irodában főként repülővel történő külföldi utazások szervezésével foglalkoznak, de aki tippeket kér, annak is segítenek, valamint csomagajánlatokkal is várják a betérőket.
Idén a kedvezőtlen időjárás visszafogta a nyaralási kedvet, de amúgy a természeti katasztrófák évek óta gondolkodásra késztetik az embereket, hogyan és hová utazzanak – mondta a több évtizede az idegenforgalomban dolgozó Albert Mária.
A nyugdíjasoknak szóló senior programban 50 százalékos kedvezménnyel tudnak utazni az ötven év felettiek: ők általában hosszabb, kéthetes időszakokra mennek el az országból. Ugyanakkor fiataloknak szóló ajánlat és rendhagyó úti cél Oroszország bejárása terepjáróval, de közkedvelt Tenerife is, valamint a spanyol városok, hiszen a fiatalok elsősorban a látnivalóért mennek és nem a passzív pihenésért – tudtuk meg.
Ugyancsak keresett Egyiptom és Tunézia, valamint a görög szigetek – Kréta, Szantorini, Zákinthosz –, a gyönyörű táj mellett a kedvező árak és a jó ellátás idevonzza a turistákat. A gyermekes családok a bolgár tengerpartra mennek, többnyire autóval, de szállásfoglalás ügyében sokan kérik az iroda segítségét.
A Panorama Turist irodájában buszos kirándulások, szervezett programok igényelhetők Maros, Kovászna és Hargita megyébe. A gyergyószentmiklósi székhelyű szolgáltató ügyfeleinek csupán 20 százaléka kerül ki a Gyergyói-medencéből. Nem meglepő, hogy nyáron a tengerpart a cél: a görög és a török tengerre utaznak legszívesebben a pihenni vágyók.

Az utazási ügynökségek ajánlatai alapján, összehasonlításképpen azt látjuk, hogy ezen a nyáron egy 7 éjszakás utazás két főnek, teljes ellátással például Krétára minimum 700 euróba került, egy hasonló időtartamú utazás a román tengerpartra, de „csak” félpanziós ellátással minimum 3200 lejbe.

Az utazási ügynökségek ajánlatai alapján, összehasonlításképpen azt látjuk, hogy ezen a nyáron egy 7 éjszakás utazás két főnek, teljes ellátással például Krétára minimum 700 euróba került, egy hasonló időtartamú utazás a román tengerpartra, de „csak” félpanziós ellátással minimum 3200 lejbe.

Barabás Emőke
Boncina-Székely Szidónia
Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb